Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Prvi sajam društvenog poduzetništva okupio šest poduzeća

Datum objave: 17. listopada 2016.

Međimurje je ugostilo prvi Sajam društvenog poduzetništva, uz organizaciju Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec te društvenog poduzeća „Naš izvor“. Da bi svi sudionici iz prve ruke vidjeli kako proizvode, njihove proizvođače, ali i sam proces nastanka, sajam je održan u proizvodnom pogonu poduzeća, u prostorijama Unimera Čakovec. Kako je u svom uvodnom obraćanju istaknula predsjednica DDICP Čakovec Miljenka Radović ponosno su preuzeli aktivnu ulogu u zapošljavanju svojih članova. „Ideja osnivanja poduzeća, ali i organizacije sajma ovakvog tipa leži u rješavanju svih strahova i nedoumica koje postoje u zapošljavanju osoba s invaliditetom. Podršku dobivamo sa svih strana, a sav višak i prihode vraćamo za dobrobit zajednice. Ovime radimo na razvoju humanijeg odnosa prema našim članovima, gradimo tolerantnije društvo, ali uz to i promičemo važnost i ulogu društvenog poduzetništva. Počeli smo skromno, krenuli hrabro, no uz povezivanje ideja zaposlili velik broj osoba s invaliditetom i eto danas okupili šest poduzeća sjeverozapadne Hrvatske“, naglasila je predsjednica Društva zahvalivši poduzećima ACT Printlab Čakovec, ACT Konto Čakovec, Hedona Križevci, OREH socijalnom poduzeću Varaždin, Socijalnoj zadruzi Humana Nova Čakovec te dakako poduzeću „Naš izvor“ Čakovec.
Sajmene aktivnosti bile su otvorenog tipa za sve zainteresirane i sastojale su se od izložbeno- prezentacijskog dijela i predstavljanja projekata i programa Ministarstva poduzetništva i obrta i Ministarstva rada i mirovinskog sustava te predstavljanja poticajnih mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. „U ime ministarstva ističem zadovoljstvo što možemo biti pokrovitelji ovog sajma, svjesni kako su veliki izazovi tek pred društvenim poduzetništvom. Iako kod nas ne postoji sustavno praćenje tog vida poduzetništva, onaj podatak koji imamo je da je u Hrvatskoj oko 1 posto od ukupno zaposlenih zaposleno upravo u društvenim poduzećima, dok je u razvijenim zemljama EU to oko 10 posto“, objasnila je ispred Ministarstva poduzetništva i obrta RH Vlatka Makar te dodala kako će se i dalje poticati društveno poduzetništvo, kroz pripremljene mjere, ali i bodove tvrtkama koje zapošljavaju osobe s invaliditetom i osjetljive skupine.
Na socijalizaciji i osvješćivanju javnosti o problematici marginaliziranih skupina, intenzivno radi i Međimurska županija, ispred koje je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Branko Sušec  naglasio kako će Županija napraviti sve da ova poduzeća ojačaju u tržišnoj utakmici u kojoj im nikako nije lako.
„Sustav je tu da Vam pomogne, a pomoći možemo i svi mi već danas uključenjem u Vašu ponudu, kroz potrošnju, čime Vam pokazujemo kako u nama imate podršku“, rekao je. „Ključno je da na ovaj način svojim članovima vraćate osjećaj važnosti, bitno je da se osjećaju korisnima u društvu u kojem žive. Veseli me što ćete biti naši gosti na našem Poslovnom uzletu kojeg pripremamo 25. studenog u Prelogu“, rekao je gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek.
Ono što je bilo jasno za zaključiti svakako je da nevladine organizacije koje okupljaju osobe s invaliditetom danas itekako čine razliku, mijenjaju percepciju javnosti o potrebama, izazovima i rješenjima spram ljudi koji su im u fokusu, što potvrdilo i poduzeće Naš izvor, na čelu s direktorom Milanom Logožarom.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content