Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Radost jeseni u „Kraljevu vrtu“

Datum objave: 15. listopada 2016.

U dvorištu kuće jednog od najpoznatijih slikara prve polovice prošlog stoljeća, Ladislava Kralja Međimurca, održana je još jedna tradicionalna kulturno-turistička manifestacija „Jesen u kraljevu vrtu“ u središtu Čakovca.  Nastavak je to događanja koja tijekom godine priređuje Muzej Međimurja Čakovec, uz „Kraljev rođendan“ i „Kraljeve trešnje“. Ovog je puta dvorište umjetničkog velikana koji je obilježio kulturni život Međimurja zamirisalo pečenim kestenima, domaćim i jesenskim proizvodima, te zdravom hranom.
Uz kulturni program učenika Osnovne škole Štrigova, Područne škole Železna gora, održana je još jedna manifestacija uz kuću u kojoj je živio i radio naš velikan, a u kojoj je nakon njegove smrti smještena Memorijalna zbirka. „Osim kuće, tu je i sačuvano dvorište koje je zadržalo svoj izvorni izgled, a u kojem se u tri manifestacije tijekom godine okuplja velik broj Međimuraca“, objasnio je voditelj projekta revitalizacije objekta Zlatko Bacinger.
Prema riječima Blaženke Novak iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti, koja je u ime župana Međimurske županije otvorila manifestaciju, namjera Županije je obogatiti ovaj prostor novim sadržajima, ali i revitalizirati objekt, za što je već i pripremljena projektna dokumentacija. „Očekujući raspisivanje natječaja Ministarstva kulture, Kraljev vrt bit će otvoren za sve posjetitelje, osobito učenike i mlade, koji na edukativan način upoznaju umjetnost i povijest svoga kraja te uče o životu i djelu najpoznatijeg međimurskog slikara. Ujedno vrata otvaramo i za domaće te strane turiste u okviru posjeta Muzeju Međimurja i Starom gradu Zrinski“, zaključila je.
Kako bi se ovaj prostor približio građanima te i dalje radilo na popularizaciji zbirke i promicanju života i djela Ladislava Kralja Međimurca, djeca su svoj dan u Kraljevu vrtu nastavila slikanjem, radionicama i obilaskom, dok su i ove su godine svoj doprinos dali i međimurski proizvođači zdrave hrane prodajnom izložbom.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content