Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Predstavljen projekt „Dynamic Light“, prvi takav u Hrvatskoj

Datum objave: 14. listopada 2016.

Nastavlja se dobra praksa korištenja sredstava iz europskih fondova u segmentu energetske učinkovitosti na području Međimurske županije. Nakon višemilijunskih investicija u svrhu energetske obnove obiteljskih kuća i stambenih zgrada, s istim su krenule i međimurske osnovne i srednje škole, a posljednji u nizu takvih projekata vezan je uz obnovu javne rasvjete. Projekt „Dynamic Light“ jedan je od 35 projekata izabranih za financiranje od ukupno 620 prijavljenih na javni poziv programa Interreg Central Europe, a glavni mu je cilj napraviti pomak od postojećeg planiranja infrastrukture javne rasvjete prema modernom, energetski učinkovitom i tržišnom dizajniranju te boljem upravljanju iste. Njime je okupljeno 15 projektnih partnera iz 7 različitih zemalja Europske unije, a kao jedini u Hrvatskoj zajedno će ga provoditi Međimurska energetska agencija (MENEA) i Grad Čakovec.
Međimurska županija najviše europskih sredstava koristi u segmentu energetske učinkovitosti
Tom je prigodom održana početna konferencija na kojoj su više o samom projektu govorili župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač i direktor MENEA-e Alen Višnjić. „Dokazalo se da Međimurska županija najviše europskih sredstava koristi u segmentu energetske obnove, te smo odlučili ići prema jačanju infrastrukture javne rasvjete kao pilot projektu na području grada Čakovca. Ovaj projekt, koji je samo jedan u nizu kojeg je nositelj i supotpisnik MENEA, potvrđuje značaj koji ova agencija ima u široj društvenoj zajednici, kroz direktnu pomoć općinama i gradovima, čime se ujedno podiže standard života ljudi koji žive na tom području“, rekao je župan Posavec te pozdravio suradnju na projektu kojim će se građanima omogućiti veća kvaliteta života. Sam proces predstavlja pametna rješenja koja će biti razvijena i implementirana za vrijeme trajanja projekta, s ciljem da se značajno doprinese smanjenju emisije ugljikovog dioksida te poboljšanja energetska učinkovitost javne rasvjete. „Ovo je pionirski projekt na području Hrvatske koji se bavi inovativnom, energetski učinkovitom i dinamičnom javnom rasvjetom. Njime će se povećati atraktivnost grada i ugodnost boravka u njemu, te zadovoljiti društveni kriteriji i sigurnosne norme“, objasnio je direktor MENEA-e Višnjić te istaknuo kako je želja nakon grada Čakovca primjere dobre prakse preslikati i na ostala naselja i gradove u našoj županiji, ali i šire.
Nova rasvjeta znači manje račune za električnu energiju
Grad Čakovec na godišnjoj razini troši oko 1.700.000 kuna, uz dodatne troškove održavanja, dok će postavljanje nove rasvjete rezultirati manjim računima za električnu energiju. „Želja nam je da kompletnu rasvjetu na području grada zamijenimo ovom vrstom rasvjete te smo stupili u kontakt i pregovore s tvrtkama koje proizvode LED šarulje kako bi se u skorije vrijeme pokrilo što veće područje te kapitalizirala ušteda s 5 godina jamstva“, napomenuo je gradonačelnik Kovač te pojasnio kako će se prvotno izmijeniti javna rasvjeta na užem području grada, glavnom trgu i okolnim ulicama. Ukupni budžet projekta iznosi oko 3.500.000 eura od čega je za potrebe MENEA-e namijenjeno 136.530,00 eura, naglašava Višnjić. Dodao je i kako je vodeći partner projekta Hochschule Wismar iz Njemačke, dok drugih 14 projektnih partnera dolazi iz Slovenije, Češke, Italije, Austrije, Poljske i Hrvatske, a cjelokupna implementacija trajat će sve do 31. svibnja 2019. godine. Na samom kraju konferencije potpisani su i partnerski sporazumi između MENEA-e i Grada Čakovca čime je službeno označen početak provođenja projekta.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content