Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Sa sjednice GSV-a Međimurske županije: Pozitivni gospodarski pokazatelji, rast zaposlenosti i suradnja sa sindikatom

Datum objave: 13. listopada 2016.

Iako je Gospodarsko – socijalno vijeće savjetodavno tijelo, nova 83.  sjednica donijela je niz konkretnih rješenja i potakla teme za raspravu. Jedna od ključnih točaka sjednice, baš kao i nedavno održane sjednice Skupštine Međimurske županije, bila je dana informacija o stanju i kretanjima međimurskog gospodarstva u 2015. godini. Kako je objasnio Darko Radanović, pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Međimurske županije statistika koja itekako veseli je zabilježen rast zaposlenosti  od 4%, dakle 25.316 ukupno zaposlenih osoba u Međimurju naspram prethodne godine. „Upravo smo u 2015. zabilježili najmanji broj nezaposlenih ikada, dok je ta brojka tijekom 2016. godine još i manja, što dobiva na značaju posebice ako gledamo i spomenuti rast zaposlenosti. Stopa nezaposlenih je oko 4500, dok je sredinom 2013. iznosila 8300 nezaposlenih u našem Zavodu s kojim u suradnji radimo i da se ova rekordna brojka dalje smanjuje. Zabilježeno je i povećanje prosjeka plaće na 4085 kuna, nakon što je u 2014. bio 3922. Poduzetnici su po prvi puta premašili svoje prihode preko 12 milijardi kuna, dok smo prije tri godine bili na oko 10.4 milijardi“, rekao je u svom izlaganju i dodao kako mjesta za zadovoljstvo ima, no napori da se svaki segment gospodarstva uzdigne do i preko državnog prosjeka ne staju, te kako su u Međimurskoj županiji prepoznali kako samo konkurentno gospodarstvo i stvaranje pozitivnog poduzetničkog okruženja mogu dati daljnji rast plaća.
Čak sedam županija ima prosjek plaća niži od Međimuraca
Na temu se posljednjom točkom dnevnog reda nadovezala Marina Kodba, predstojnica Područnog ureda Čakovec Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, te iznijela najnovije podatke o stanju kretanja na tržištu rada i pozitivnim brojkama kada su nezaposlenost, ali i zaposlenost u pitanju. „Rujan smo završili s 4370 nezaposlenih osoba u našoj evidenciji, apsolutno najmanje od osnivanja našeg Područnog ureda Čakovec, a pomak je evidentan i u rastu zaposlenosti“, dodala je.  Zaključak temi dao je predsjednik Gospodarsko - socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji Davor Sabolić, koji je naglasio kako su glavna tema svakog sastanka i okupljanja plaće, kako Međimurske županije tako i GSV-a, te se rade dodatni napori da se taj segment regulira. Kako napominje, važno je i promijeniti percepciju kako su u Međimurju najniže plaće, jer čak sedam županija ima prosjek plaća niži od nas, s time da to uključuje i susjednu Varaždinsku, zatim Bjelovarsko – bilogorsku, Virovitičko – podravsku i druge. „Vidimo prema podacima, prosjek smanjuju građevinarstvo i ugostiteljstvo, pa trgovina. Premašili smo magičnu granicu od 4000 kuna prosječne neto plaće, dok je drugi cilj porast na 5000“, naglasio je Sabolić i dodao kako smo po padu nezaposlenosti jedna od najuspješnijih županija, no i kako je to još jedan od  indikatora da nas problemi još očekuju, jer je dio nezaposlenih resorbirao realni sektor dok je dio radno sposobnog stanovništva posao potražio u zemljama Europske unije. Raspravi su se priključili članovi Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća, predstavnik sindikata Mladen Zemljić i ispred poslodavaca Ivan Senčar koji su zaključili kako treba zajednički raditi na rješavanju poteškoća poslodavaca i radnika, ali i na nedostatku radne snage s kojom se susreću. Mladen Križaić, predsjednik HGK Međimurske županije rekao kako se intenzivno radi na edukaciji i radu s mladima kako bi zadržali sposobnu radnu snagu, Elizabeta Bel ispred sindikata dala prijedlog za smanjenje poreznog opterećenja, dok Sabolić figurativno zaključio kako bi mladima trebalo platiti kartu za put, neka vide kako se živi u Europi, uvjeren kako bi se većina vratila. Naime sve se češće u javnosti pojavljuju insinuacije kako do pada nezaposlenosti dolazi zbog odlaska mladih, no iste ne drže vodu nakon što su napravljene usporedbe s drugim regijama, kao što je npr. Slavonija iz koje je osjetno veći odljev, ali pritom ne i pad nezaposlenosti. Vezano za temu gospodarstva, Anđelko Crnčec iz HOK Međimurske županije naglasio je kako se priča o negativnoj statistici u obrtništvu, no vidljivo je kako se već šest mjeseci bilježi konstantna brojka, te da mjesta za optimizam ima. Dan je zaključak kako se ujedno za 2016. godinu očekuju bolji gospodarski pokazatelji u odnosu na 2015. kao što je i ona bila bolja od 2014., točnije da međimursko gospodarstvo bilježi kontinuirani rast.
Međimurski GSV postaje središnji forum za dijalog
Socijalni dijalog koji je važan i u tom segmentu, uveo je sjednicu u treću točku dnevnog reda i inicijativu Saveza samostalnih sindikata za sazivanje radnog sastanka na temu Razvoj socijalnog dijaloga u Međimurskoj županiji. O tome je izvijestio potpredsjednik GSV-a Zemljić, koji je objasnio kako je cilj socijalni dijalog koji su imali u okviru europskog projekta sa Bjelovarsko – bilogorskom županijom spustiti na niži nivo, u trgovačka društva gdje takav dijalog ne postoji, odnosno gdje ne postoje sindikati ni kolektivni ugovori. „Zajedno s poslodavcima inicirat ćemo implementaciju socijalnog dijaloga, nakon uspješnog jednogodišnjeg projekta tripartitnog dijaloga između poslodavaca, države i sindikata“, zaključio je i nastavio da sindikati u ovom trenutku nisu zadovoljni s određenim tvrtkama iz realnog sektora, iako taj dio nije u ingerenciji GSV, no i kako će svakako ovime poslati poruku da je potrebno razgovarati i iznaći najbolja rješenja za sve dionike. Dan je i završni komentar 400 tisuća kuna vrijednog projekta u međimurskom segmentu „Jačanje kapaciteta gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije“. Zamjenik župana Međimurske županije, ujedno potpredsjednik GSV-a Zoran Vidović i asistentica projekta Danica Holcinger, objasnili su kako smo u vidu socijalnog dijaloga na dobrom putu, da je projekt bio itekako uspješan, te da međimurski GSV postaje središnji forum za dijalog.

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content