Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

OŠ Selnica pridružuje se nizu međimurskih škola u provođenju energetske učinkovitosti

Datum objave: 12. listopada 2016.

Broj međimurskih škola koje pomoću europskih sredstava započinju projekte energetske učinkovitosti sve je veći. Tako je do sada uspješno realiziran projekt u Tehničkoj školi Čakovec, započelo se s izradom projektne dokumentacije za Učenički dom Graditeljske škole Čakovec te Ekonomsku i trgovačku školu Čakovec, a sada je red došao i na Osnovnu školu Selnica. U prostorijama same škole održana je početna konferencija projekta izrade projektne dokumentacije za energetsku obnovu, vrijednog oko 200 tisuća kuna, koji će uz zaštitu okoliša školi donijeti i osjetne uštede. Svečanosti potpisivanja ugovora prisustvovali su pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije Branko Sušec, ravnateljica Osnovne škole Selnica Anica Rašperger, voditeljica projekta Leonarda Tarandek, direktor tvrtke Planetaris Natko Bilić, te direktor Međimurske energetske agencije MENEA-e Alen Višnjić, a podršku cijelom projektu svojim dolaskom pružio je i načelnik Općine Selnica Ervin Vičević.
Mala škola velikog potencijala čiji učitelji i učenici zaslužuju rad u kvalitetnim uvjetima
Iako smo mala škola, sa svega 266 učenika, škola smo velikog potencijala, vrijednih učitelja i vrijedne djece koji zaslužuju rad u kvalitetnim uvjetima a ova energetska obnova naše zgrade potreba je koja će im to i omogućiti“, rekla je na početku ravnateljica škole, zahvalivši se pritom Međimurskoj županiji na podršci i pomoći, kao i svim ostalim dionicima u projektu. Svrha ove faze jest izrada glavnog projekta koji predstavlja preduvjet za javljanje na natječaj kojim će se financirati sami radovi, objašnjava voditeljica projekta Tarandek, te napominje kako će cijeli iznos biti financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. „Najava natječaja predviđena je za kraj ove godine, kada će škola imati mogućnosti prijaviti se i osigurati financiranje za realizaciju mjera i aktivnosti koje će biti predviđene izradom dokumentacije. Njima se planira ušteda do čak 55 posto, smanjenje emisije ugljikovog dioksida, te unapređenje boravka i kvalitete života u samoj školi“, naglasila je Tarandek. Za provedbu cjelovite energetske obnove potrebno je u sklopu glavnog projekta izraditi arhitektonski, strojarski i elektrotehnički projekt koji nude cjelovita i energetski učinkovita rješenja za smanjenje potrošnje energije, ističe direktor tvrtke Planetaris, koja će provoditi realizaciju samog projekta. „Planirane uštede postići će se smanjenjem gubitaka na vanjskoj ovojnici zgrade i zamjenom dijela stolarije koji još nije zamijenjen. Dodatno će se zamijeniti dio sustava grijanja, plinski kotlovi, te će se uvesti solarno grijanje što će značiti i uštede na električnoj energiji“, objasnio je Bilić te nadodao kako će OŠ Selnica u 2017. godini biti škola visoke energetske učinkovitosti, certificirana u energetskom razredu B. „Iako su naše školske zgrade u relativno dobrom stanju, mi u njih ulažemo kako bi stvorili što kvalitetnije uvjete za naše učenike. Time postavljamo jedan dobar i zavidan standard u segmentu obrazovanja, a na ovaj natječaj do sad smo moderirali desetak prijava, od čega su u ovom trenutku prošle četiri škole“, nadovezao se pročelnik Sušec te čestitao svim akterima ovo projekta za koji vjeruje da će biti kvalitetan, primjenjiv i osigurati najavljene uštede.
Uskoro potpisivanje ugovora i s OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec
Prije samog čina potpisivanja ugovora između ravnateljice škole i direktora Planetarisa, obratio se i direktor MENEA-e istaknuvši kako je ovaj projekt dio strategije sustavnog gospodarenja energijom u svim javnim objektima u vlasništvu Međimurske županije ili onima kojima je osnivač, poput same škole u Selnici. „Riječ je o nešto više od 120 objekata gdje kontinuirano pratimo potrošnju i unos podataka u informacijski sustav na mjesečnoj razini. Na taj način dobivamo jasniji uvid u to koliko su pojedine institucije energetski učinkovite, te im pomažemo izraditi godišnja izvješća koja se po zakonu moraju dostaviti“, zaključio je Višnjić. Po završetku svečanosti, već je najavljeno novo potpisivanje ugovora koje će se uskoro ostvariti u suradnji s OŠ „Petar Zrinski“ u Šenkovcu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content