Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Patronažne sestre i ove godine uspješno provele Nacionalni tjedan dojenja

Datum objave: 11. listopada 2016.

Koliko je dojenje i majčino mlijeko važno za dojenčad, ali i koliko poticaje svijesti o dojenju ima ključnu ulogu za napredak cijele zajednice, potvrđeno je i ove godine prilikom obilježavanja Nacionalnog tjedna dojenja. Naime patronažne sestre iz Patronažne djelatnosti Doma zdravlja Čakovec tradicionalno su se okupile na Franjevačkom trgu i pripremljenim štandom s materijalima i savjetima za majke, ali i one koje će to tek postati, okupile velik broj zainteresiranih građanki i građana.
U Međimurju bilježimo pozitivan trend dojenja, a senzibilizirana je i naša javnost. Na tome radimo upravo i akcijama ovakvog tipa, a naš ovogodišnji moto je „Dojenje je temelj održivog razvoja“, objašnjava Irena Mađarić Tuksar, glavna sestra čakovečkog Doma zdravlja i objasnila kako je cilj da se potakne zajednica na razmišljanje, kako bi se dojenje shvatilo kao dobrobit za dijete od samog početka njegova života.
Međimurci među prvima prepoznali značaj dojenja
Kako su naglasile sestre, te pritom podučile mlade majke, dojenje je od krucijalne važnosti za razvoj imunološkog sustava djeteta, posebice u prvih šest mjeseci života, koliko se minimalno svakoj dojilji preporuča dojiti. Te teme, ali i mnoge druge, ujedno prezentiraju i na radionicama s grupama za potporu dojenja, na koje su pozvale sve majke, koje pak su im objasnile kako im je važno daim se omogući i više prostora za dojenje i prematanje djece.
Podršku je svojim dolaskom, uz naglasak na iznimno kvalitetan rad naših sestara iz Doma zdravlja, te njihovu važnost u jačanju i odrastanju djeteta, dao i župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je čestitao sestrama, ali i ravnatelju Doma zdravlja dr. Branku Vrčiću na ovakvim i sličnim akcijama. On pak je objasnio kako su zaštita, promicanje i potpora dojenja prioriteti javnog zdravstva. „Kod nas se ona provodi više od osamnaest godina, što znači da smo među prvima u državi prepoznali značaj dojenja. Jednostavno ne postoji riječ kojom bi se mogla naglasiti važnost dojenja , a time i povezanost majke i djeteta“, objasnio je. Ujedno je naglasio kako se upravo zahvaljujući podršci Županije, ali i Grada Čakovca, kako je akciji prisustvovao i gradonačelnik Stjepan Kovač sa zamjenicima, ovoj temi daje na značaju te ruše predrasude i tabui, posebice o dojenju na javnom mjestu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content