Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

„Otvoreni proračun“ kao pravi primjer transparentnosti

Datum objave: 10. listopada 2016.

Hrvatska zajednica županija službeno je predstavila novu aplikaciju „Otvoreni proračun“, pomoću koje će po prvi puta na jednom mjestu biti predočeni svi podaci o proračunu samih županija i načinu trošenja njihovih sredstava. Na taj se način županije žele dodatno približiti svojim građanima, podići kompetitivnost i unaprijediti vlastitu učinkovitost, postavljajući pritom novi standard transparentnosti. Samu aplikaciju na konferenciji za medije predstavio je predsjednik Hrvatske zajednice županija, ujedno i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, te župan Međimurske županije Matija Posavec, zatim župan primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, te zamjenica župana Istarske županije Viviana Benussi, kao predstavnici županija koje su prve krenule s ovim projektom.
Odličan način vraćanja povjerenja građana u institucije
Ovaj projekt predstavlja važan iskorak regionalne samouprave prema većoj odgovornosti i transparentnosti te je odličan način vraćanja povjerenja građana u politiku i institucije, a to je dužnost svakoga tko radi u javnoj upravi. Ove četiri županije koje su već krenule s projektom i do sada su pokazivale zavidnu dozu suradnje s građanima i institucijama na lokalnoj razini, a sigurno je da se na ovaj način daje primjer cijelom javnom sektoru u Hrvatskoj kako bi sustav morao biti postavljen“, izjavio je župan Posavec ističući da je ovo tek početak, a da će se sustav nadograđivati na način da svatko može imati detaljan uvid u korištenje proračuna. „Vjerujem da će do kraja godine i ostale županije u Hrvatskoj krenuti s projektom, kako bi građanima na najjednostavniji, najkvalitetniji i najlakši mogući način mogli prezentirati što zapravo županije rade s njihovim novcem. Kada ste čelnik neke institucije koja raspodjeljuje novac onda moraju postojati jasni kriteriji koji nemaju politički predznak“, rekao je Posavec i naglasio da je potrebno više novca usmjeriti na građane, te im na transparentan način prezentirati informacije.
Ovom aplikacijom želimo potaknuti građane na uključivanje u kreiranje proračuna, kao najvažnijeg akta svake županije“, rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija Pauk, te objasnio kako se ovim projektom otvara mogućnost bolje i preciznije usporedbe proračuna županija. Župan Primorsko-goranske županije Komadina nastavio je kako je potpuna dostupnost informacija, kao i detaljno izvješće o trošenju proračunskih sredstava, apsolutni prioritet. „Županije ne pružaju otpor promjenama, pa smo tako i ovaj projekt prihvatili kao odličnu ideju. Ponosan sam što su upravo županije najjača karika u raspolaganju državnim novcem“, zaključio je Komadina.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content