Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija istaknuta kao primjer rada na simpoziju o zelenoj gradnji u Čakovcu

Datum objave: 10. listopada 2016.

„Zašto graditi zeleno“, bilo je glavno pitanje na koje je dan odgovor prilikom GREEN TALKS-a u predavaonici Međimurskog veleučilišta u Čakovcu. Kakve su zakonske smjernice, koji su primjeri dobre prakse, proizvodi ili pak usluge, objašnjeno je u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, u suorganizaciji Hrvatske komore arhitekata, Međimurskog Veleučilišta u Čakovcu, Međimurske županije i Grada Čakovca. Izvršna direktorica HSZG-a Snježana Turalija na samom početku pozdravila je sve prisutne i zahvalila što su se okupili u iznimno velikom broju, u županiji i gradu koji su odavno prepoznali važnost zelene gradnje, ali i koji u pripremi već imaju niz projekata koji su tijekom dana poslužili kao primjer sudionicima. Kako je naglasila Nevenka Breslauer, dekanica Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, upravo i Međimursko Veleučilište u Čakovcu provodi studij Održivog razvoja koji kroz tri smjera - Održiva gradnja, Termotehničko inženjerstvo i Ekoinženjerstvo, studentima daje znanja i kompetencije održive gradnje,  obnovljivih izvora energije i zbrinjavanja otpada, čime se potiče zelena gradnja. „Član smo Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, a ovim mini simpozijem – GREEN TALKS - približit ćemo našim studentima i nastavnicima smjernice u razvoju zelene gradnje“, naglasila je.
Zelena gradnja veliki je potencijal za smanjenje energetske potrošnje, a istovremeno povećanje korištenja obnovljivih izvora energije i zaštitu okoliša. „Zelena gradnja doprinosi povećanju kvalitete i ugodnosti boravka u prostoru, što pak povećava produktivnost u radu“, u svom je uvodnom obraćanju istaknula zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman te nastavila kako je upravo prateći nove trendove i mogućnosti u području graditeljstva i energetske učinkovitosti, Međimurska županija još 2008. godine osnovala Međimursku energetsku agenciju MENEA-u s ciljem promicanja ideje održivog razvoja u skladu sa stvarnim potrebama na području Međimurja, promičući primjenu obnovljivih izvora energije i energetsku učinkovitost. „ U segmentu energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u našoj županiji trenutno imamo pokrenutih nekoliko investicijskih projekata. Nakon uspješno provedenog projekta energetske učinkovitosti u Tehničkoj školi Čakovec, ovih dana je s Ekonomskom i trgovačkom školom potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt izrade projektne dokumentacije za energetsku obnovu školske zgrade i pripadajuće sportske dvorane. Tu su i projekti adaptacije Učeničkog doma Graditeljske škole, Gimnazije i Tehničke škole, te našim osnovnim školama, prvenstveno u Selnici i Šenkovcu“, objasnila je.  Osim sufinanciranja izrade projektne dokumentacije za energetsku sanaciju objekata i sudjelovanja u EU projektima na području energetske učinkovitosti, na sjeveru zemlje poduzimaju se i razne mjere poput ugradnje obnovljivih izvora energije na javne zgrade te izrada planskih dokumenata za energetsku učinkovitost.
 
Širok spektar aktivnosti kojima se nastoji što bolje zadovoljiti potrebe javnog i privatnog sektora po pitanjima obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, svakako obuhvaća i pružanje informacija i savjeta zainteresiranim građanima i poslovnoj zajednici, stoga je velika važnost i održavanje ovakvih edukativnih seminara na temu zelene gradnje na kojima struka može razmijeniti svoja iskustva te steći nova znanja. Spomenimo kako su se prisutnima u vidu izlaganja obratili i Stjepan Kovač, gradonačelnik Grada Čakovca, Ninoslav Šipoš, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i EU fondove Grada Čakovca, Alan Perl, voditelj projekta BUILD UPON u Hrvatskoj, te Boris Koružnjak, iz Arhitektonskog fakulteta iz Zagreba.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content