Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Sjećanje na one koji su dali svoje živote za slobodu Hrvatske nikad ne smije izblijedjeti

Datum objave: 7. listopada 2016.

8. listopada u Hrvatskoj se obilježava kao Dan neovisnosti, znameniti datum novije povijesti, kada je naša zemlja u punom smislu te riječi postala neovisna, samostalna i suverena. Tog je dana 1991. godine Hrvatski sabor donio jednoglasnu Odluku o raskidu svih državno – pravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ. To je ujedno i prilika da se prisjetimo doprinosa naših Međimuraca u borbi za slobodu na svim hrvatskim ratištima, jedinstva našeg naroda i građana u stoljetnoj težnji za neovisnošću, pravdom i demokracijom.
Na krilima slavne prošlosti gradimo društvo sretnih i zadovoljnih ljudi
U ovim danima ponosno se prisjećamo onih koji su svoju vjeru, ideale i život utkali u to da bismo mi danas mogli živjeti u slobodnoj i neovisnoj državi, stoga je naša obaveza na krilima slavne prošlosti graditi društvo sretnih i zadovoljnih ljudi te i dalje raditi za Hrvatsku, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom svečanosti obilježavanja Dana neovisnosti u Međimurju. „Ovaj datum neka nam svima označi novo vrijeme u kojem ćemo zatomiti osjećaj samozatajnosti i svima pokazati našu pravu vrijednost, jer je doprinos Međimuraca u oslobađanju i izgradnji naše domovine bio velik, a to s ponosom treba isticati“, naglasio je Posavec. Tom su prigodom vijence na spomenik borcima, poginulim i nestalim braniteljima iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih u Čakovcu položile delegacije Međimurske županije, Grada Čakovca, Policijske uprave međimurske, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata te članovi obitelji, a ujedno su kod Spomen zida zapaljene svijeće uz prigodnu molitvu gvardijana fra Željka Železnjaka za sve branitelje. Počast su svim hrvatskim i međimurskim junacima odali međimurski župan, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenica župana Sandra Herman, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač sa zamjenicima Romanom Bogdanom i  Mario Medvedom, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, vijećnici Županijske skupštine, članovi Zrinske garde Čakovec na čelu s predsjednikom Alojzijem Sobočancom, Počasni zdrug Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata - Podružnica Međimurske županije, predstavnici PU međimurske predvođeni načelnikom Krunoslavom Gosarićem, zatim članovi Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata s predsjednikom Stjepanom Horvatom te članovi obitelji i prijatelji stradalih boraca. Mnoge Međimurke i Međimurci svečanost su iskoristili da se prisjete dana ponosa i povijesne sjednice Hrvatskog sabora kada je naša zemlja postala neovisna i samostalna, kao i velikog broja hrvatskih branitelja i policajaca koji su, svaki na svoj način, dali svoj doprinos u vrijeme ratnog razdoblja.
Na ovaj dan u zajedništvu i vjeri ponosno slavimo ljubav prema domovini i naše junake
Hrvatska je u to vrijeme doživjela veliko narodno jedinstvo, kada smo svi kao jedno stali u obranu svoje zemlje i bolje budućnosti. Glavni je to razlog zašto smo iz rata izašli kao pobjednici te zahvaljujući svim našim braniteljima nije izgubljen niti pedalj hrvatske zemlje“, istaknuo je gradonačelnik Kovač obraćajući se svim prisutnima, dok se predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Horvat sa zahvalnošću i poštovanjem prisjetio onih koji su pridonijeli ostvarivanju stoljetnog hrvatskog sna. „Ovom prilikom obiteljima hrvatskih branitelja, stradalnicima kao i svim Međimurkama i Međimurcima čestitam Dan neovisnosti, sa željom da ga provedu u duhu zajedništva i s ponosom, vjerom i ljubavlju prema domovini“, rekao je Horvat.
Župan Posavec na kraju je naglasio kako će Međimurska županija nastaviti pridavati osobitu pozornost obilježavanjima svih slavnih dana hrvatske povijesti, da sjećanje na one koji su dali svoje živote, kako bi mi danas mogli živjeti u uređenom i slobodnom društvu, nikad ne izblijedi.

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content