Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurski branitelji dali veliki doprinos u obrani grada Zadra 1991. godine

Datum objave: 7. listopada 2016.

Svečanom akademijom na Dračevcu proslavljena je 25. obljetnica Dana obrane Zadra. Naime, 6. listopada 1991. godine zaustavljeni su žestoki napadi bivše JNA i paravojnih srpskih postrojbi koja je za cilj imala zauzimanje Zadra i presijecanje Hrvatske na dva dijela. U tim borbama sudjelovali su i međimurski branitelji u sklopu međimursko-dalmatinskog voda. Tako je ovoj svečanosti prisustvovao i zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović, u pratnji članova samog voda Dejana Mihalkovića, Borisa Odrčića i Damira Golubića.
Međimurci imali važnu ulogu u obrani mnogih dijelova Lijepe naše
Ponosno ističemo ulogu međimurskih branitelja na bojištima diljem Lijepe naše za vrijeme Domovinskog rata. Kao što to radimo danas, tako smo i tada svojim srcem, zajedništvom i domoljubljem dokazivali da Hrvatska nije samo do Drave, već je Međimurje njen važan sastavni dio“, istaknuo je zamjenik župana Vidović prilikom svog posjeta Zadru, mjesta kojeg su zajedno obranili hrvatski branitelji od Čakovca pa sve do Imotskog. Samoj svečanosti nazočili su i brojni uzvanici, među njima Ante Deur, izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, zatim izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, brigadni general Ivan Beneta, izaslanik ministra branitelja Ivan Vukić, župan Zadarske županije Stipe Zrilić, gradonačelnik Grada Zadra Božidar Kalmeta sa zamjenicima, obitelji poginulih i nestalih branitelji, izabrani saborski zastupnici, gradski i županijski vijećnici, predstavnici javnih institucija, te mnogobrojni mještani.
U sklopu svog posjeta, zamjenik župana Vidović zajedno s međimurskim braniteljima posjetio je i mjesto bojišta, na kojem su od 1. do 8. listopada 1991. godine, za vrijeme najžešćih napada na Zadar, poginula 43 hrvatska vojnika i civila, a 202 ih je ranjeno.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content