Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Volonterski ured Međimurja svečano obilježio 5. godišnjicu rada

Datum objave: 4. listopada 2016.

Vijeće Europske unije 2011. godinu proglasilo je Europskom godinom volontiranja, a Ujedinjeni narodi Međunarodnom godinom volontiranja. Volontiranje se promoviralo na svim razinama, a to su prepoznali Međimurska županija, Autonomni centar – ACT i Udruga Zora te inicijativu preslikali na našu županiju. Paralelno, Autonomni centar- ACT je provodio međunarodni projekt City Volunteers kroz koji je otvoren Volonterski ured Međimurja- VUM. Zahvaljujući tome 2011. Međimurje dobiva prvu formalnu bazu volontera i organizatora volontiranja što je bio i povod svečanosti u zgradi Scheier – prvih pet godina rada Volonterskog ureda Međimurja.
Slavlje malog jubileja podržala je zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman koja se okupljenima obratila, čestitala na prvih 5 godina rada te dala svoju podršku uredu i aktivnostima koje provode. Ujedno je i najavila Natječaj za izbor najvolontera i najorganizatora volontiranja koju će Županija ove godine dodijeliti, također po peti put. Više o samoj nagradi i njenom nastanku govorio je pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Darko Radanović.
Predstavljajući aktivnosti međimurskih volontera koje su proveli unatrag pet godina,njegova voditeljica Margareta Mihalic u uvodu je zahvalila svim dionicima koji su pomogli u formiranju ureda u našoj županiji te im bili potpora.  "Teško je sažeti pet godina rada u par rečenica ali moram istaknuti kako smo spona između volontera i organizatora volontiranja te smo zasigurno centralno mjestu u županiji za razvoj i promociju volonterstva", naglasila jeTrenutno se u bazi Volonterskog ureda Međimurja nalazi 750 volontera i 60 volonterskih organizacija, održano je preko 30 radionica i 400 sati savjetovanja o kreiranju i provedbi volonterskih programa. Da volonterizam ima važnu ulogu u svim segmentima života dokazuje činjenica razvijenih europskih zemalja gdje volonterski rad izuzetno priznat i vrednovan te preduvjet i preporuka za svako daljnje zapošljavanje na što se nadovezao Neven Levačić koji je predstavio volontiranje mladih u Centu za mlade Čakovec, popularnom CeZaMu,  doprinosu mladih u volontiranju te reference dobivene volontiranjem koje su dobra pretpostavka za pronalazak posla.
Kristijan Valkaj, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa istaknuo je njihove volonterske aktivnosti gdje se nebrojeno puta, osobito za vrijeme poplava koje su zadesile Međimurje u 2012. te migrantske krize kojoj smo bili svjedoci u 2015. i 2016. godini,  pokazalo da su volonteri u kriznim situacijama iznimno važan resurs. Volonterski ured Međimurja kao zahvalu svim volonterima, organizirao je i Fotonatječaj “ Volonteri u fokusu“ kojim se željelo odati počast i priznanje volonterima za njihov trud,rad, entuzijazam, razvoj zajednice te prikazati svu ljepotu volontiranja. Kao najljepše, proglašene su fotografije Udruge Sfera, Centra za mlade Čakovec i Udruge Zora koji će po završetku izložbe na poklon dobit postavljene fotografije.

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content