Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Okruglim stolom u Međimurskoj županiji Udruga Zora predstavila rezultate projekta Moje mjesto u zajednici

Datum objave: 29. rujna 2016.

Koji su prioriteti građana, kakvo je njihovo iskustvo u rješavanju problema te da li imaju povjerenja u sustav, samo su neki od ciljeva projekta Moje mjesto u zajednici kojeg je za područje Međimurske županije provela Udruga Zora. Analizom podataka na prvom mjestu prioriteta je povećanje zaposlenosti i gospodarstvo, slijedi funkcioniranje javne uprave te komunalni problemi, gdje radom komunalnih redara nije zadovoljno više od 50% anketiranih koji su imali bilo kakva iskustva vezana na njihov rad. Najviše razglednica s prijedlozima, upitima i problemima u okviru projekta otišlo je Gradu Čakovcu, pa Međimurskoj županiji, GKP Čakom i PU međimurskoj“, samo je jedan od zaključaka izvršne direktorice udruge Marine Kolar, iznesen na okruglom stolu u Maloj vijećnici Međimurske županije. Kao što je objasnila, definirane su potrebe koje zahtijevaju intervenciju u lokalnim zajednicama, posebice u prioritetnim područjima poticanja gospodarstva i zaposlenosti, zatim učinkovitosti javne uprave i institucija, te prometne i komunalne infrastrukture.
Posavec: „Važno je osluškivati i rješavati probleme naših sugrađana!“
Međimurska županija već niz godina podupire rad udruge koja potencira aktivno sudjelovanje svih dionika društva u rješavanju gorućih pitanja i problema zajednice, a dvije godine dio je projekta ovakvog tipa. Stoga je i ovu akciju svojim sudjelovanjem i prisustvom pozdravio i župan Međimurske županije Matija Posavec, ističući kako se uvijek javno mora pohvaliti inicijativa ili pak projekt koji radi na tome da osvijesti naše građane što lokalna zajednica može učiniti za njih. „Tijekom mjeseci na našu je adresu stiglo niz razglednica, koje sam sve osobno pročitao. Ono što je u prvom koraku važno je da ih usmjerimo na institucije koje se bave određenom problematikom s kojom se građani susreću, oni ne moraju znati detaljno koja je ingerencija koje institucije, ali smo zato tu svi mi zajedno da riješimo taj problem. Ukoliko nešto nije vezano za nas, tu smo da ga uputimo dalje ili mu pomognemo jer cilj nam je zajednički – riješiti problem. Dakako, većina problema se ne može riješiti preko noći, no smatram kako je svaki novi korak puno više nego što je bilo dosad“,  objasnio je međimurski župan i dodao kako je ujedno obaveza da se javno istakne kako se neki od problema koje su u njihovoj nadležnosti mogu riješiti.
„Stoga smo i na našoj internetskoj stranici www.medjimurska-zupanija.hr napravili posebnu rubriku na naslovnici kojom približavamo i rješavamo problematiku, te se nadamo da će je naši građani iskoristiti kao servis i izvor informacija“, naglasio je dodavši kako je važno osluškivati građane kada radite u javnom sektoru. Ovime je bez sumnje Međimurska županija napravila i puno veći iskorak u transparentnosti te okrenutosti svojim građanima, dok će, kako je ekskluzivno najavljeno, kruna svega biti činjenica kako će Međimurska županija biti dio pilot projekta Otvoreni proračun. „Time će od 5. listopada, kada je u Zagrebu predviđeno predstavljanje projekta, preko posebne aplikacije, svim našim građanima poslovanje Županije, Proračun, financije i projekti biti dostupni na najmoderniji i transparentniji način“, dodaje Posavec.
Kao govornici, na okruglom stolu sudjelovali su i predstavnici ostalih institucija koje su po statistici u vrhu prema broju poslanih razglednica s upitima građana, stoga su bili prisutni i zamjenik gradonačelnika Murskog Središća Zvonko Vrtarić, Goran Gotal, predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga, načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, pročelnik UO za društvene, protokolarne i EU poslove Grada Čakovca David Vugrinec, glasnogovornik Policijske uprave međimurske  Radovan Gačal, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Antonija Canjuga, direktorica Gradskog komunalnog poduzeća Čakom Snježana Tkalčec Avirović, kao i predstavnici Županijske bolnice Čakovec, LAG-a Međimurski doli i bregi, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Čakovec, međimurskih gradova i općina, te mnogobrojnih udruga.
Uz Međimursku županiju, kampanja se provodi i u zagrebačkom kvartu Trešnjevka kao i na području Imotske krajine, a koje provode partneri Udruge Zora, i to udruge K-Zona i Centar za održivi razvoj. Sljedeća aktivnost projekta koji traje do 15. prosinca 2016. godine, bit će javne akcije na sajmu srijedom u Čakovcu tijekom listopada, predstavljanje na Danima zahvalnosti u Nedelišću 15. listopada, te predavanje u okviru obilježavanja Tjedna cjeloživotnog učenja 18. listopada. Projekt je podržan od Fondova Europskog gospodarskog prostora, Kraljevine Norveške i Međimurske županije.
Ujedno spomenimo kako je ovim okruglim stolom obilježen i Međunarodni dan prava na pristup informacijama, 28. rujna.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content