Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Trening životnih vještina u Međimurskoj županiji

Datum objave: 23. rujna 2016.

U prostorijama Osnovne škole Belica predstavljen je projekt "Trening životnih vještina", koji se provodi u četvrtim razredima svih osnovnih škola Međimurske županije. Program primarne prevencije rizičnih ponašanja (pušenja, konzumacije alkohola, zlouporabe droga i nasilja) koji se temelji na razvoju osobina i uvježbavanju vještina koje su se u dosadašnjim istraživanjima pokazale važnim u razvoju ovih ponašanja, pokrenuo je Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u suradnji s Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Međimurske županije i školskim preventivnim programima. Sam program predstavila je zamjenica župana, ujedno i predsjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije, Sandra Herman, istaknuvši pritom važnost ovog projekta kojem je cilj smanjiti porast konzumiranja sredstava ovisnosti među učenicima i povećati kompetentnost nastavnika za rad s djecom na ovoj tematici. "Od ove školske godine u našoj županiji u Trening životnih vještina će biti uključeni svi učenici četvrtih razreda osnovnih škola u Međimurju, a korist ovog projekta je višestruka. Ne samo da nam je zadatak educirati mlade o rizičnom ponašanju i spriječiti ovisnosti, već su ciljevi ovog programa i razviti samopoštovanje, socijalne i komunikacijske vještine", rekla je zamjenica župana.
U program će biti uključeno oko 1200 učenika u 80 razrednih odjeljenja, te 80 učitelja i 42 stručna suradnika, a program započinje dvodnevnom edukacijom učitelja  i stručnih suradnika. Edukacija će se održati u Osnovnoj školi Belica, a provodit će je stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Ureda za droge Vlade RH u suradnji sa stručnjacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i ostalim lokalnim stručnjacima. Program je preuzet od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, ispred kojeg je govorio Darko Roviš, te objasnio  kako su s projektom započeli 2005. godine, a da su od tada rezultati evaluacije pokazali usporeno povećanje incidencije zlouporabe sredstava ovisnosti kod mlađe populacije. Međimurska županije je četvrta u Hrvatskoj koja se uključila u provedbu programa "Trening životnih vještina", a ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl-Pal dodala je kako je riječ o prevenciji brojnih ovisničkih ponašanja na jedan posve specifičan i poseban način, te je zbog toga vrijednost ovog projekta još veća.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content