Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ekonomska i trgovačka škola Čakovec kreće u projekt energetske obnove školske zgrade i sportske dvorane,

Datum objave: 22. rujna 2016.

Nakon uspješno provedenog projekta energetske učinkovitosti u Tehničkoj školi Čakovec, projekti u međimurskim školama nastavljaju se dalje. Tako je u prostorijama Ekonomske i trgovačke škole Čakovec potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt izrade projektne dokumentacije za energetsku obnovu školske zgrade i pripadajuće sportske dvorane. Njegovom realizacijom započet će radovi na energetskoj obnovi škole i ugradnji sustava koji koristi obnovljive izvore energije, što će  doprinijeti smanjenju potrošnje energije i smanjenju emisije stakleničkih plinova u atmosferu. Svečanosti potpisivanja Ugovora prisustvovali su župan Međimurske županije Matija Posavec, pročelnik UO za društvene djelatnosti Međimurske županije Branko Sušec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković-Kukolić, glavna projektantica iz tvrtke Princon d.o.o. Nevenka Vuković-Varga i voditeljica projekta Leonarda Tarandek.
Ovakvim projektima stvara se novi standard kakav zaslužuju naši učenici i profesori
Činimo sve što je u našoj mogućnost da nam život i rad ovdje bude ugodan i dobar, zbog čega naši učenici i postižu odlične rezultate na natjecanjima. Želimo da se svi ovdje ugodno osjećaju, jer ne možemo od djece očekivati i tražiti da nešto čuvaju, rade i stvaraju, a da im mi odrasli pritom ne pokazujemo primjerom“, rekla je na početku konferencije ravnateljica Vinković-Kukolić te naglasila kako je školska zgrada, unatoč činjenici da je stara 60 godina, vrlo dobro održavana. „Svake godine, zahvaljujući sredstvima Međimurske županije, mi smo u mogućnosti obnavljati školu i obavljati određene zahvate, stoga ovim putem posebno zahvaljujem županu koji zaista brine o mladima i našim školama“, istaknula je ravnateljica, te zahvalila i svima ostalima koji podržavaju napore škole da život učenika učini boljim. „Ne samo da smo započeli ovaj projekt, već smo njime pokrenuli jedan veliki investicijski ciklus energetske obnove u našim školama. Pa tako, uz projekt Ekonomske i trgovačke škole, riječ je i o adaptaciji Učeničkog doma Graditeljske škole, našoj Gimnaziji i Tehničkoj školi, te našim osnovnim školama, prvenstveno u Selnici i Šenkovcu“, objašnjava župan Posavec te napominje kako su samo u segmentu energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u našoj županiji pokrenute investicije vrijedne 42,5 milijuna kuna. „Ovih dana raspisan je i javni natječaj za izvođenje radova na studentskom domu, vrijedan oko 10 milijuna kuna, no tu naravno ne stajemo, već pripremamo nove projekte u našim osnovnim i srednjim školama, gdje pratimo potrebe i stvaramo jedan novi standard kakav zaslužuju naši učenici i profesori“, zaključio je Posavec te dodao kako se procijenjena vrijednost ovog projekta kreće između 4 i 5 milijuna kuna.
Cilj projekta je osigurati energetsku uštedu od 40 posto
Za provedbu cjelokupnog projekta zadužena je tvrtka Princon iz Čakovca, a glavna projektantica Vuković-Varga ističe kako dokumentacija predstavlja temelj za izvršenje radova, koji će osigurati energetske uštede u minimalnom iznosu od 40 posto u razdoblju do 5 godina, te bolje uvjete za rad i boravak učenika i svih korisnika u školi i dvorani. „Planira se izvedba toplinske izolacije na vanjskim zidovima, sanacija ravnog krova s puno debljom izolacijom, zamjena sve preostale stolarije koja nije u novije doba zamijenjena, a očekuju se i neke intervencije u strojarskom dijelu koje se mogu zamijeniti s učinkovitijim sustavima, kao i mjere na štednji rasvjete“, objašnjava Vuković-Varga i dodaje kako će se također projektirati novi pod u dvorani, koji će osim završnih sloja imati dodatnu toplinsku izolaciju. Voditeljica projekta ističe kako je ovaj dio projekta usmjeren na izradu projektne dokumentacije, čija je okvirna vrijednost oko 200 tisuća kuna. „Smisao cijele priče je da taj projekt predstavlja preduvjet kako bismo krenuli u rekonstrukciju škole i postigli planirane uštede u potrošnji energenata. Sljedeći se korak očekuje sljedeće godine, kada ćemo osim završetaka ovog dijela, otvoriti javni natječaj i započeti s radovima“, napominje Tarandek. Ono što posebno veseli, jest da će sam projekt u potpunosti biti financiran putem sredstava EU, točnije Europskog fonda za regionalni razvoja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se provodi sukladno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., Prioritetnoj osi 4 „Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije“, Investicijskom prioritetu 4c „Podupiranje energetske učinkovitosti, pametnog upravljanja energijom i korištenja OIE u javnoj infrastrukturi, uključujući javne zgrade, i u stambenom sektoru“, te Specifičnom cilj 4cl „Smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora“.

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content