Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U suradnji s Međimurskom županijom, Mursko Središće uskoro dobiva ispostavu hitne medicinske pomoći

Datum objave: 21. rujna 2016.

Pitanje preraspodjele Hitne medicinske pomoći u Međimurskoj županiji aktualizirano je početkom godine, nakon najava kako će se 5 timova s područja Grada Čakovca dodijeliti na područje Grada Murskog Središća, čime bi županijsko središte mnogo izgubilo. Naime, u Međimurju je dosad djelovalo sveukupno 15 timova, od čega pet na području Grada Preloga i deset na području Grada Čakovca. Pravodobnom reakcijom, provedena je javna rasprava, te pokrenuta inicijativa „Hitna je Međimurju bitna“, u sklopu koje je organizirano i potpisivanje peticije. Nakon prihvaćanja mišljenja struke, ministar zdravlja je na prijedlog Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu donio novu Mrežu hitne medicine, prema kojem je području Grada Mursko Središće odobreno 5 tzv. T2 timova, koji se sastoje od medicinskog tehničara i vozača. Na tu je temu održan radni sastanak, kojem su prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mursko Središće Miljenko Cmrečak, te ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije Tomislav Novinščak.
Građani Murskog Središća i okolnih mjesta zaslužuju ovaj projekt
Župan Posavec na početku je objasnio kako je prvi korak završen, te je nakon dugo vremena i mnogih izazova odlučeno da 5 timova T2 budu pozicionirani u Murskom Središću, uz jedno 'ali'. „To podrazumijeva da se financijski i organizacijski u cijelu priču uključuje lokalna i regionalna samouprava, dakle Grad Mursko Središće i Međimurska županija. Drago mi je što postoji spremnost i volja od strane Grada da se to i učini, a mi ćemo proračunom za 2017. godinu predvidjeti sredstva kako bi dali svoj doprinos otvaranju ispostave za gornje Međimurje“, rekao je župan i naglasio kako će se ovim projektom postići standard koji građani Murskog Središća, ali i ovog dijela Međimurja, zaslužuju. „Mursko Središće mora biti centar ovog dijela Međimurja sa svim pratećim službama, sadržajima i institucijama, a to smo u protekle 3 godine pokazali na mnogo načina. Kad govorimo o hitnoj medicini, najvažnija je pravovremena reakcija i pravilno tretiranje bolesti što ponekad znači život, te je zbog toga ovaj projekt od izuzetne važnosti za naše građane“, zaključio je Posavec.
Ako ne postoje financijske obaveze u Prelogu, ne mora ih biti ni u Murskom Središću
Gradonačelnik Srpak je odmah na početku izrazio zadovoljstvo donesenom odlukom, no istaknuo i jednu spornu odrednicu. „U odluci postoji jedna zvjezdica, koja govori da bi jedan tim trebala financirati lokalna i regionalna samouprava, a radi se o trošku oko 250 tisuća kuna. Smatramo da bi prema tome, sve općine na koje se ovaj projekt odnosi, morale sudjelovati u jednom dijelu sufinanciranjem istih“, objasnio je Srpak te naglasio kako je Grad spreman prihvatiti dio tereta, no da će se boriti da u tome ima jednak tretman kao i sve ostale sredine. „U Međimurju postoje dvije ispostave hitne, od čega se u Gradu Prelogu nalazi 5 T1 timova u prostorima Doma zdravlja, oko čega lokalna samouprava nije imala nikakve obaveze financiranja niti opremanja prostora, a ne plaća ni najam ni bilo koji dio tima. Stoga, ako ne mora plaćati Prelog, ne moramo ni mi“, napomenuo je gradonačelnik te istaknuo da ne traže ništa više od onog što im pripada.
Ovo nije projekt koji ide preko noći, ali najvažniji je prvi korak
Kad govorimo o hitnim službama, govorimo prije svega o zdravlju ljudi i promptnom djelovanju kojim se spašava život. S obzirom da je hitna služba u Hrvatskoj izuzetno dobro organizirana, ovo predstavlja put njenog daljnjeg razvoja“, nastavio je predsjednik Gradskog vijeća Cmrečak i pritom zahvalio županu na velikoj podršci, doktoru Novinščaku koji je doprinio tome da se ova ideja i dalje razvija, te gradonačelniku što pokušava sve da ona što prije zaživi u Murskom Središću. „Želimo li imati ravnomjeran raspored unutar županije i cijele države, moramo razmišljati na ovaj način da sve službe čim više približimo ljudima, kako bi mogli dobiti potrebne usluge jednostavnije, brže i kvalitetnije“, naglasio je Cmrečak. Ravnatelj Zavoda također je iskoristio da zahvali svima koji su doprinijeli kako bi ova inicijativa dobila sretan kraj, a posebno građanima Međimurja koji su pružili snažnu podršku samoj akciji. „Ovim putem ujedno molim za strpljenje jer ovo nije projekt koji se može ostvariti preko noći. Najvažnije je da smo uspješno napravili prvi korak, a siguran sam da će realizacija sam ispostave uskoro uslijediti“, zaključio je Novinščak.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content