Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Otkrivena spomen ploča Nikoli Šubiću Zrinskom

Datum objave: 20. rujna 2016.

U povodu obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke, Bratovština Petra Zrinskog – Časni stol Čakovec inicirala je izradu prigodnih spomen ploča u čast Nikoli Šubiću Zrinskom i njegovoj hrabroj pogibiji. Tom je prigodom jedna od njih postavljena u bastionu Staroga grada, spomeniku nulte kategorije, kojem ostaje kao trajna vrijednost. Svečanosti otkrivanja same ploče prisustvovali su mnogi gosti i uzvanici, a među njima župan Međimurske županije Matija Posavec, sa zamjenicima Zoranom Vidovićem i Sandrom Herman, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Mario Medved, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Sisačko-moslavačke županije Darjan Vlahov, viša savjetnica za potpore u prosvjeti, kulturi, športu i tehničkoj kulturi Sisačko-moslavačke županije Vlasta Mesić, predsjednik Matice hrvatske – Ogranka Čakovec Ivan Pranjić, predsjednik Bratovštine Petra Zrinskog – Časni stol Čakovec Zlatko Bacinger, te njegov zamjenik, ujedno i predsjednik Družbe „Braće Hrvatskoga zmaja“ Marijan Ramuščak.
Neće nitkor na moju dicu prstom kazati!
Spomen ploča je rad akademskog kipara Ante Jurkića, izrađena je od bronce, a rađena je s nakanom da se na dostojanstven način obilježi život i djelo velikana kakav je bio Nikola Šubić Zrinski, objašnjava predsjednik Bratovštine Bacinger koji je na početku govorio o važnosti same ploče i njenom sadržaju. „Ona sadrži tri zasebne cjeline, a to su informacijski dio koji govori o tome kome je ploča posvećena, zatim simbolički dio predstavljen reljefnim prikazom sablje i kacige, simbolom ratništva i viteštva koji su proslavili Nikolu Zrinskog Sigetskog diljem Europe, te na kraju onaj edukativni dio na kojem je citat govora Zrinskog prije posljednjeg juriša“, istaknuo je Bacinger, referirajući se pritom na riječi Zrinskog „Neće nitkor na moju dicu prstom kazati“, koje simbolički govore da su svi Hrvati njegova djeca. „Ova bi rečenica morala biti usađena u djelovanje najobičnijeg malog čovjeka, pa sve do najviših državnika i političara, radi zaštite i dostojanstva svih Hrvata“, zaključio je Bacinger. Bratovština je kao inicijator izrade ovog spomenika našem velikanu, dala napraviti dvije ploče, od čega je jedna već postavljena prije dva tjedna na utvrdi Zrin, mjestu rođenja Nikole Šubića Zrinskog. „Vjerujem da će ovaj kontinentalni dio Hrvatske svoju budućnost temeljiti na baštini koju nam je ostavio Nikola Šubić Zrinski, a osobito na posljednjoj rečenici koja je istaknuta i na samoj ploči“, napomenuo je u svom govoru Vlahov, kao predstavnik Sisačko-moslavačke županije.
Naš je zadatak prenositi poštovanje prema Zrinskima na buduće generacije
Grad Čakovec poznat je i kao Grad Zrinskih, a upravo je odavde 1562. godine Nikola Zrinski Sigetski krenuo put Mađarske kako bi obranio Siget, a time i cijelu Europu. „Kada smo u 19. stoljeću, tijekom Hrvatskog narodnog preporoda, ponovo počeli slaviti Hrvatsku povijest i njene junake, Nikola Šubić Zrinski bio je jedan od temeljnih kamena uspostave suvremenog nacionalnog identiteta. Unutar ovih se zidina upravljalo Hrvatskom i razmišljalo o njenoj budućnosti, a nestankom obitelji Zrinski počinje stoljeće i pol dugo teško razdoblje za našu zemlju i narod“, naglasio je zamjenik gradonačelnika Medved, te dodao kako i danas ime Zrinskih asocira na junače dane naše povijesti, kao i činjenicu da se brojčano slabije vojske i narodi mogu boriti sa nadmoćnijim neprijateljem te u toj borbi i pobijediti. Svečanošću otkrivanja spomen ploče tako je odana počast našem junaku i to prigodno u „Godini Nikole Šubića Zrinskog“, kako ju je proglasio Hrvatski sabor, na inicijativu Međimurske županije. „Na ovaj način još više postajemo i svjedočimo koliko smo grad i županija Zrinskih.  Ovo je ujedno dobar temelj za sve ono što nas očekuje, a to je prije svega rekonstrukcija cijelog ovog prostora kako bi postao reprezentativan, za što je već dovršena projektna dokumentacija ukupne vrijednosti preko 40 milijuna kuna“, istaknuo je župan Posavec, objasnivši kako će obnova obuhvatiti kompletnu fortifikaciju dvorca, multimedijalni centar, izložbeni salon,vidikovac, te još mnogo toga što će doprinijeti očuvanju ovog spomenika feudalne baštine. „To je najmanje što možemo učiniti, kako bi iskazali poštovanje prema svemu što su nam Zrinski ostavili u trajno nasljeđe, te je naš zadatak i odgovornost za dalje prenositi to isto poštovanjem budućim generacijama“, nastavio je Posavec te zahvalio Bratovštini na inicijativi, te svima koji su se pojedinačno ili kroz udruge uključili u program obilježavanja ove velike obljetnice.
Svečanost nastavljena pjesničkom večeri
Uslijedio je najsvečaniji dio otkrivanja spomen ploče, što su zajedno učinili župan Posavec, zamjenik gradonačelnika Medved i predsjednik Bratovštine Bacinger, uz pratnju prigodne koračnice „U boj, u boj“ u izvedbi VS Zrinski. Svečanost je nastavljena nedaleko bastiona Staroga grada, u Gradskoj kavani Čakovec, gdje je među velikim brojem gostiju održana pjesnička večer „Moje drago serce“ Enesa Kiševića, u kojoj se govorilo o značaju ovog pisma, također naslijeđa Zrinskih.

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content