Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurski branitelji dostojanstveno proslavili svoj dan

Datum objave: 19. rujna 2016.

Temeljem prijedloga Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Podružnice Međimurske županije, Skupština Međimurske županije donijela je odluku o imenovanju 17. rujna Danom oslobođenja Međimurja 1991. i Danom međimurskih branitelja. Sukladno toj odluci, župan Međimurske županije Matija Posavec imenovao je Organizacijski odbor obilježavanja, na kojem je dogovoreno kako će 25. obljetnici nazočiti pripadnici postrojbi koje su sudjelovale u oslobođenju Međimurja i Varaždina 1991., zatim pripadnici postrojbi ustrojenih u Međimurju, kao i svi međimurski branitelji koji su sudjelovali u Domovinskom ratu u drugim postrojbama Hrvatske vojske.
Žrtva naših branitelja obvezuje nas da na tim vremenima gradimo bolju budućnost
Cjelodnevna svečanost održana je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a sve je započelo svetom misom za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje Domovinskog rata u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu. „Naši branitelji žrtvovali su svoje živote, a njihova žrtva obvezuje nas da na tim vremenima gradimo bolju budućnost, te nam ukazuje kako se moramo odnositi prema Bogu, domovini i čovjeku. Prošlost treba znati i poštivati ju, no ne trebamo plakati za njome, već se moramo usredotočiti na sadašnjost i iskreno graditi budućnost“, rekao je tijekom svoje propovijedi gvardijan fra Željko Železnjak, koji je i predvodio svetu misu, nakon koje su se svi branitelji okupili na prostoru bivše vojarne. Odande je krenuo svečani mimohod sastavljen od 8 ešalona koje je predvodio bojnik Ivica Ivaci, nekadašnji pripadnik Prve gardijske brigade „Tigrovi“, te zapovjednik 24. Domovinske pukovnije. Mimohod je prolazio gradskim ulicama Čakovca sve do Trga Republike, na kojem je Ivaci podnio prijavak izaslaniku Predsjednice RH, ujedno i pomoćniku ministra obrane RH, generalu bojniku Zdravku Jakopu.
Ova proslava simbolizira sve što je na području Međimurja učinjeno za obranu Hrvatske
Nakon prijavka i postrojavanja ešalona, uslijedila je svečana akademija kojoj su prisustvovali brojni uzvanici. Uz spomenutog generala bojnika Jakopa, u Čakovec su pristigli i bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovini Petar Stipetić, te generalni konzul RH u Srbiji Velimir Pleša. Njih su ugostili predstavnici Međimurske županije kao domaćini, predvođeni županom Posavcem, predsjednikom županijske Skupštine Mladenom Novakom, te zamjenicima župana Zoranom Vidovićem i Sandrom Herman, dok su kao predstavnici Grada Čakovca svečanosti prisustvovali zamjenici gradonačelnika Mario Medved i Romano Bogdan. Na samom početku, o značaju i doprinosu međimurskih branitelja u Domovinskom ratu govorili su nekadašnji predsjednik Općinskog kriznog štaba Općine Čakovec Anton Jurinec i zapovjednik protu diverzantskog voda teritorijalne obrane Općine Čakovec, ujedno i zapovjednik blokade vojarne u Čakovcu, Zdravko Holcinger, koji su se pritom posebno osvrnuli na okolnosti tog vremena od prije 25 godina. „Proslava Dana oslobođenja i Dana branitelja najbolje simbolizira sve ono što smo na području Međimurja učinili za obranu Hrvatske i njeno očuvanje. Kada usporedimo današnje Međimurje sa stanjem 1991. godine, s ponosom možemo ustvrditi da žrtve koje su podnijeli naši branitelji, živi i ranjeni koji su ovdje, a posebno oni koji su poginuli, nisu bile uzaludne“, rekao je Jurinec te ovim putem svim nadolazećim generacijama poručio da čuvaju neovisnu i samostalnu Hrvatsku kao svoj dom. „U Domovinskom ratu, na ratištima diljem Hrvatske, sudjelovalo je više od 8000 Međimurki i Međimuraca, koji su u ratu pokazali odlučnost, domoljublje i hrabrost jer je odaziv bio gotovo sto postotan iako sankcija za neodaziv nije bilo“, prisjetio se Holcinger te posebno naglasio važnost i zasluge svih majki i supruga, koje su strepile i strahovale za svoje najmilije, ali su i preuzele sve obaveze oko obitelji i poslova dok su sinovi i muževi otišli u rat. Zamjenik gradonačelnika Medved u svom se govoru nadovezao na ove riječi, te naglasio da 17. rujna 1991. predstavlja jednu od najsvjetlijih stranica čakovečke, međimurske i hrvatske povijesti, a da to ne bi bilo moguće bez naših međimurskih branitelja koji su tada bili primjer drugima da krenu i izbore svoju slobodu.
Odlučnost, ustrajnost i hrabrost zajednički vežu sve međimurske branitelje
Naime, padom svih vojnih objekata prije 25 godina, mirno je predana vojarna u Čakovcu, kao prva u Hrvatskoj, čime je Međimurje ujedno postalo prvi kraj oslobođen od neprijateljske vojske. Time je određen smjer i putokaz svim ostalima u zemlji, kako se zajedničkim snagama može osloboditi domovina te kako jedno malo Međimurje uvijek zna i može pokazati svoju veličinu. Na tu je činjenicu posebno ponosan i župan Posavec koji je istaknuo kako sve međimurske branitelje i svjedoke toga dana zajednički vežu odlučnost, ustrajnost i hrabrost, te posebno vjera u istinu i pravdu. „Drago mi je što danas po prvi put ovaj datum obilježavamo kao Dan međimurskih branitelja, dan kada smo pokazali svoju snagu i veličinu, te da se na nas, bez obzira koliko smo mali kao regija, može ozbiljno računati. Isto je tako i danas kada svakodnevno dokazujemo svoju uređenost, te da zajedništvom možemo nastaviti ono što su naši branitelji započeli, a to je borba za bolje sutra svih generacija koje tek dolaze“, rekao je Posavec te naglasio kako će svaka udruga proistekla iz Domovinskog rata uvijek imati podršku Županije. „Danas se s ponosom i zahvalnošću prisjećamo poginulih branitelja koji su nam pokazali kako se žrtvuje i kako se voli zemlja. Međimurke i Međimurci bili su prvi uspješni u tome, te od samih početaka nikada niste dvojili kako nema slobode ako nije slobodna svaka stopa rodne grude, čime ste pokazali snagu zajedništva i da ne postoje prepreke ni izazovi s kojima se niste u stanju suočiti“, nastavio je general bojnik Jakop, kao izaslanik Predsjednice RH, te zaključio da nam danas, 25 godina kasnije, djela naših branitelja trebaju biti putokaz za svjetliju budućnost.
Cjelodnevni program nastavljen polaganjem vijenaca, otvorenjem izložbi i zajedničkim ručkom
Po završetku svečane akademije, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen zida poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, nakon čega su svi sudionici posjetili Dom sindikata, gdje je postavljena izložba naoružanja i opreme MUP-a i Hrvatske vojske. U isto je vrijeme u zgradi Scheier otvorena i izložba fotografija „Dva grada – jedna priča“, autora Krešimira Novinca iz Pakraca, dok je druženje branitelja nastavljeno zajedničkim ručkom pod šatorima na samom ulazu u Perivoj Zrinskih.

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content