Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dan oslobođenja Međimurja i Dan međimurskih branitelja 17. rujna pod pokroviteljstvom predsjednice RH

Datum objave: 13. rujna 2016.

U godini velikih obljetnica koje se obilježavaju u Međimurju, u subotu, 17. rujna, priprema se niz svečanosti kojima će se obilježiti 25. obljetnica Dana oslobođenja Međimurja 1991., koja se od ove godine slavi i kao Dan međimurskih branitelja, prema odluci Skupština Međimurske županije. Tom je prigodom, na inicijativu župana Međimurske županije Matije Posavca, oformljen organizacijski odbor koji je okupio predstavnike svih braniteljskih udruga s područja Međimurske županije, kako bi se zajedničkim prijedlozima ova velika obljetnica mogla proslaviti na dostojan način.
Na svečanom mimohodu očekuje se oko 800 međimurskih branitelja
Kao međimurski branitelj, iznimno sam ponosan što je odluka Skupštine bila jednoglasna, da se ova obljetnica proslavi i kao Dan međimurskih branitelja, koji su nakon oslobođenja čakovečke vojarne dali veliki doprinos u Domovinskom ratu na svim ratištima diljem Hrvatske. Veseli me što smo nakon te odluke uspjeli formirati i odbor koji je okupio gotovo 50 ljudi“, rekao je zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović. „17. rujna bit će dostojanstveni dan za oko 800 međimurskih branitelja, koliko ih očekujemo da će sudjelovati u samoj proslavi, a ponosni smo što će događaj svojim pokroviteljstvom podržati i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović“, zaključio je. „Organizacijski odbor donio je odluku da se na obilježavanje ove velike obljetnice pozovu sve postrojbe koje su sudjelovale u oslobađanju Međimurja 1991. godine, jer je upravo iz našeg malog Međimurja bilo okupljeno oko 8000 hrvatskih branitelja koji su se diljem Lijepe naše borili za slobodu naše države“, naglasio je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Podružnice Međimurske županije Stjepan Horvat i predstavio program proslave. „Sve započinje svetom misom u crkvi Sv. Nikole biskupa od 9 sati, a već od 10:30 kreće svečani mimohod 8 ešalona od vojarne pa sve do Trga Republike, gdje će postrojbe dati prijavak predstavnicima Ministarstva obrane i Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske. Nakon toga će uslijediti prigodni program i otvorenje izložbe „Dva grada – jedna priča“ u zgradi Scheier, a od 13:30 sati pozivaju se svi na besplatni bograč pod velikim šatorom u jezeru Staroga grada“, najavio je.
Kako smo ozbiljno i odgovorno pristupali ratu, tako danas pristupamo poslu
O značaju same obljetnice za Međimurje, ali i cijelu Hrvatsku, govorili su i nekadašnji sekretar Sekretarijata narodne obrane Čakovec Ivan Krčmar, predsjednik Općinskog kriznog štaba Općine Čakovec Anton Jurinec, te zapovjednik protudiverzantskog voda i zapovjednik blokade čakovečke vojarne Zdravko Holcinger. Krčmar se prisjetio razdoblja neposredno pred samo oslobađanje čakovečke vojarne 1991. godine, te detaljno opisao kako je tekla velika borba međimurskih branitelja koji su oružjem prvi u Hrvatskoj preuzeli jedan vojni objekt. „Naši su dečki izvršavali sve vojne obaveze i zapovijedi bez ikakve prisile, što je važno naglasiti, jer kako smo ozbiljno i organizirano pristupali ratu i vojsci, tako jednako odgovorno danas pristupano poslu, zbog čega i jesmo uspješni“, nadovezao se Holcinger izrazivši ponos što je bio sudionik onog vremena. „Dičimo se uspjehom svih Međimuraca, koji su uspjeli politički i vojno mobilizirati ljude, organizirati se i doći do velike količine oružja koje su pomogle osigurati obranu Hrvatske koja je bila napadnuta od sjevera pa sve do juga“, istaknuo je Jurinec te nadodao kako su upravo Međimurci bili ti koji su dali velik doprinos u zauzimanju Varaždina čime je pala najveća snaga agresora u ovom dijelu Lijepe naše.
Međimurska županija braniteljima poklanja koncert Tereze Kesovije!
U sklopu ove velike obljetnice sprema se i jedno prigodno iznenađenje. Naime, večer uoči same proslave, u petak 16. rujna od 20:00 sati, u čakovečkom Centru za kulturu, Međimurska županija organizira koncert „Prijatelji stari gdje ste“, jedne od najvećih hrvatskih pjevačkih diva, Tereze Kesovije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content