Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan Posavec „Mjesta kao Hemuševec Međimurju daju jedan pečat ljepote i uređenosti“, priopćenje

Datum objave: 9. rujna 2016.

Iako su najmanje međimursko mjesto s 250 stanovnika, koji žive u 5 manjih ulica, svoju pravu veličinu mještanke i mještani Hemuševca pokazali su ususret blagdanu Male Gospe, zaštitnice svog mjesta. Naime pritom su održali svoju najveću svečanost dosad, svečanu sjednicu Mjesnog odbora Hemuševec na kojoj su proslavili čak 750. obljetnicu postojanja. Sjednicu je otvorio predsjednik Mjesnog odbora Anđelko Lončarić upravo pritom istaknuvši ponos što je u Državnom arhivu u Budimpešti pronašao dokument koji potvrđuje prvi spomen mjesta Hemuševec 1226. godine, te u kojem se ističe kako je ime dobilo po vlastelinu Hemušu čiji je brat Kazimir bio bilježnik kraljevske kancelarije kralju Beli IV. Radi se o darovnici ugarskog kralja Stejpana kojom daruje posjede. „Upravo smo iz tog razloga smo ove godine u suradnji s Gradom Prelogom osmislili prigodni program da obilježimo ovaj veliki događaj. Ovime naše malo mjesto potvrđuje svoju povijest“, s ponosom je istaknuo predsjednik vijeća, kojeg su mještani iznenadili i predali mu originalnu darovnicu. Ujedno je pritom za svoj rad dobio i posebno priznanje, kao i svi dosadašnji predsjednici Mjesnog odbora Vladimir Mlinarić, Zdravko Repalust, Franjo Lončarić i Zlatko Taradi. „Ponosan sam što je i Hemuševec dio obitelji grada Preloga, treba istaknuti poštovanje svima onima koji su svoj rad i trud, pa i svoj život ugradili u rast i razvoj ovog malog mjesta“, rekao je u svom govoru gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek.
Posebni gost svečanosti bio je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je uz obilazak obnovljene Kapele Male Gospe i Doma kulture od srca svim mještanima čestitao jubilej, itekako vrijedan za sve njih, ali ujedno i za Međimurje. „Ovakve velike dane treba zaista slaviti i dostojno obilježiti i to ne samo jer se radi o velikoj brojci, već jer upravo ta brojka seže daleko u povijest te govori o tome koliko značaj ovo mjesto ima za Međimurje. Kada prolazim Hemuševcom uvijek se divim koliko i Prelogu, ali i Međimurju dajete jedan pečat ljepote i uređenosti“, rekao je pritom međimurski župan i, kako je bio na povratku iz Sigetvara gdje je obilježena još jedna obljetnica, 750 godina Hemuševca usporedio s jubilejom 450. obljetnice Sigetske bitke.
U kulturno – glazbenom programu sjednice sudjelovali su Mirko Švenda Žiga te članovi Kulturne udruge Seljačka sloga iz Preloga, a pjesme o Hemuševcu pročitala je Jacinta Matjačić, članica Udruge žena Tratinčice iz Hemuševca. Spomenimo kako je uz svečanu sjednicu otvorena izložba skulptura u Domu kulture Hemuševec Siniše Dodleka, a izložbu je otvorila kustosica Muzeja Croata insulanus Prelog Iva Kožnjak.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content