Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Sklapanjem Ugovora o pružanju socijalnih usluga rane intervencije MURID dobiva pomoć resornog ministarstva

Datum objave: 9. rujna 2016.

Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu (MURID) već punih 5 godina djeluje na području Međimurja te pomaže djeci s teškoćama u razvoju. Njihov rad prepoznala je i lokalna zajednica koja im pomaže u razvoju, no nedavno je isto učinilo i Ministarstvo socijalne politike i mladih s kojim je sklopljen Ugovor o pružanju socijalnih usluga rane intervencije za 29 djece s područja Međimurske županije. Potpisivanje ovog ugovora rezultat je dugotrajnih nastojanja udruge da apelira na ministarstvo koje je, nakon detaljnog preglede organizacije rada od strane stručne komisije u lipnje, izdalo Rješenje o ispunjavanju minimalnih uvjeta za pružanje usluga rane intervencije i usluga pomoći pri uključivanju u programe odgoja i obrazovanja za djecu s teškoćama u razvoju.
Sva djeca moraju imati jednaku šansu i jednake uvjete za život i školovanje
Posebno sretna i ponosna ovim uspjehom je izvršna voditeljica i mentorica u MURID-u Silvija Pucko, koja je naglasila kako je ovo velika čast obzirom da je ovim potpisivanjem udruga postala prva takva u Hrvatskoj koja je uspjela ishoditi ovakav ugovor. „Proces je bio dugotrajan ali se isplatio. Zadovoljili smo sve uvjete koji su bili potrebni da možemo ući u sustav i dobijemo pravni kredibilitet, što nam je bilo jako važno obzirom da smo mi i dijagnostički i pravni i savjetodavni centar“, objasnila je Pucko te istaknula kako potreba za pružanjem takvih vrsta usluga itekako postoji. „Trenutno na tjednoj bazi ovdje dolazi  šezdesetak djece, dok ih više od 150 dolazi na savjetovanja par mjeseci godišnje. Ovime će se broj sigurno još povećati, zbog čega ćemo iduće godine, ukoliko uspijemo posložiti financijsku konstrukciju, ići na širenje i zaposliti još nekoliko rehabilitacijskih djelatnika“, zaključuje Pucko.
Ovo je ujedno rezultat projekta „SHIFT“ kojeg su, zajedno s MURID-om, od 2014. godine provodili partneri Međimurska županija i Udruga slijepih Međimurske županije. Ukupna vrijednost projekta je oko 200 tisuća eura od čega je većinu pokrila Europska unija, dok su preostali dio projekta financirali partneri. On je obuhvatio aktivnosti u koje je bilo uključeno dvadesetero djece s teškoćama u razvoju s područja Međimurja, koja dosad nisu bila uključena ni u kakav vid predškolskog obrazovanja i skrbi. Oni su svoje mjesto pronašli u Dječjem centru „ZVIR“, čiju je važnost istaknuo župan Međimurske županije Matija Posavec. „Sva djeca, a pogotovo ona s poteškoćama u razvoju, moraju imati jednaku šansu i jednake uvjete za život i školovanje. To im na ovaj način omogućujemo, u čemu MURID dokazuje svoju važnost i potrebu u cijeloj županiji“, rekao je župan Posavec te napomenuo kako će sada lokalni proračuni, koji su do sad sufinancirali aktivnosti udruge, moći svoja sredstva usmjeriti na druge projekte kako bi još dodatno pojačali standard ovoj djeci.
Roditelji ne smiju imati teret financiranja i zato su tu lokalni proračuni i zajednica da pomognu, zbog čega mi je još veće zadovoljstvo što se u projekt uključila Međimurska županija, koja će naravno nastaviti podupirati sve inicijative i projekte koji proizađu iz ove udruge“, zaključio je župan i naglasio kako je dužnost zajednica da svoj djeci omogući najkvalitetnije moguće obrazovanje i skrb. Aktivnosti udruge prati i Grad Čakovec kao grad prijatelj djece, te je gradonačelnik Stjepan Kovač iskoristio priliku pohvaliti rad svih djelatnika, te istaknuo da će se i dalje zalagati da uvjeti budu što kvalitetniji i bolji. O važnosti MURID-a govorila je i predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije Marija Ciglar, koju također vesele inicijative udruge, obzirom da ih zajedno veže uspješna suradnja na europskim projektima. „Vidljivo je koliko su važni ljudski resursi i stručnost,  jer iz toga proizlaze kvalitetni projekti i uspješan rad. Vi ste pokretači promjena, kotač koji nezaustavljivo pokreće i ostale udruge“, zaključila je Ciglar, zahvaljujući čijoj udruzi je cijeli prostor centra iznajmljen i opremljen.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content