Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Hrvatskim danom nastavljene svečanosti obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke

Datum objave: 9. rujna 2016.

09. rujna u programu obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke je Hrvatski dan koji time ima poseban značaj jer se tijekom cijelog dana slavi i govori hrvatski jezik. Same su aktivnosti započele prijemom i sastankom za predstavnike hrvatskih županija u organizaciji županije Baranya i Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Pečuhu. Radnom sastanku župana hrvatskih i mađarskih županija, koje su svojom poviješću i nasljeđem blisko vezane uz obitelj Zrinski, prisustvovao je i župan Međimurske županije, „Županije Zrinskih“ Matija Posavec, inače inicijator ovogodišnjeg obilježavanja koje je još bliže spojilo dvije države, Mađarsku i Hrvatsku. Upravo se to dalo i iščitati iz održanog susreta, kojem su uz župana Posavca nazočili i zamjenik župana Karlovačke županije Ivan Pal, generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu Vesna Haluga, te župan županije Zala dr. Attila Pal i župan županije Somogy Gergely Jako. Hrvatsku delegaciju primili su župan županije Baranya Csaba Nagy, zamjenik župana županije Somogy Norbert Biró, direktor zajedničkog tehničkog tajništva Matron Sücs, glavni tajnik županije Baranya Andras Göndöc i generalni konzul Mađarske u Osijeku Antonio de Blassio.
Stari grad Zrinskih, i zbog značaja za samu Europu, mora biti pod zaštitom UNESCO-a
Glavne teme razgovora su bile su vezane uz pitanja i projekte u turizmu, nematerijalnu baštinu, ali i kao realizirati bolju cestovnu povezanost.  Posebno se istaknula važnost dvorca iz kojeg je Nikola Šubić Zrinski i krenuo u svoju posljednju bitku, Starog grada koji, kako je istaknuo sam župan Posavec, zaslužuje puno veći i jači status nego ga ima u ovom trenutku. „Nakon ovog sastanka moramo učiniti sve što je moguće da na prezimenu Zrinskih osmislimo što više projekata koji će biti realizirani iz fondova EU, a naš krajnji cilj je da Stari grad Zrinskih u Čakovcu bude pod zaštitom UNESCO-a“, rekao je međimurski župan te dodao kako se nada kako će se suradnja mađarskih i hrvatskih županija nastaviti u jednako uspješnom obimu kao i dosad.
Razgovaralo se i o boljoj cestovnoj povezanosti te nužnoj izgradnji novih graničnih prijelaza, što je inicijativa upravo prijateljskih mađarskih i hrvatskih općina. Naime, u zapadno europskim zemljama kontrolne granične točke su u prosjeku na svakih 4 kilometara dok je između Hrvatske i Mađarske prosjek udaljenosti od 51 km. “Nama je to posebice važno u kontekstu novom graničnog prijelaza Kotoriba-Murakeresztur oko kojeg smo u posljednjih nekoliko mjeseci obavili nekolicinu razgovora u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova europske unije, ali i Ministarstva prometa. Pokazali smo inicijativu, znamo kako točno treba sve odraditi, ali nam je nužna podrška obiju Vlada.“ – napomenuo je župan. Kako je Posavec istaknuo, Hrvatska i Mađarska su ne samo susjedne, već i prijateljske zemlje, a to prijateljstvo treba graditi i bez obzira na bilo kakav odnos na nacionalnoj razini, a županije, općine i gradovi moraju biti primjer dobre suradnje.
Koprivničko-križevačka i Međimurska županija su najpozitivniji primjeri uspješne realizacije projekata
Osobito mi je zadovoljstvo da su ovdje međimurski župan, ali i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije prvenstveno jer upravo u tim dvjema županijama možete najlakše, najbrže i najjednostavnije pokrenuti i realizirati projekt.“ – u svom je obraćanju istaknula generalna konzulica u Pečuhu Vesna Haluga te pozvala mađarske i hrvatske predstavnike na čim direktniju suradnju, usmjerenu na konkretne projekte.
U nastavku radnog sastanka održane su i dvije prezentacije i to od strane direktora Turističke zajednice Međimurske županije Rudija Grule na temu kulturnog turizma i nematerijalne kulturne baštine, te glavnog urednika časopisa Pécsi Borozó Zoltan Gyorffy koji se govorio te predstavio projekt brendiranja Zrinskih kroz enologiju i gastronomiju uz kratak osvrt što je učinjeno, ali mnogo bitnije što zajedno možemo učiniti za jedan novi iskorak.
Otvorena izložba “15 godina Zrinske garde“ u Vigadu u Sigetvaru
U poslijepodnevnim satima, delegacija se uputila u Sigetvar gdje je u prostorijama Vigada otvorena izložba “15 godina Zrinske garde“. To je prilikom mađarska delegacija još jedanput istaknula važnost i značaj Zrinske garde i u mađarskim okvirima. Gradonačelnik Sigetvara je pripremio malo iznenađenje te predsjedniku Garde Alojziju Sobočancu uručio prigodni poklon. “Noseći s ponosom ime obitelji Zrinski, povijesne postrojbe Zrinske garde Čakovec promicatelji su povijesne istine vezane uz junačku prošlost hrvatskog naroda ali i čvrsta poveznica s narodima našeg prostora, s kojima nas uz zajedničku povijest povezuje i zajednička europska budućnost.“ – zaključio je Sobočanec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content