Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Sigetvaru svečano obilježena 450. obljetnica Sigetske bitke

Datum objave: 8. rujna 2016.

Udaljen 30 kilometara od hrvatske granice, grad Sigetvar poznat je kao lokacija Sigetske bitke, odnosno mjesto junačke pogibije Nikole Šubića Zrinskog i smrti glasovitog turskog sultana Sulejmana Zakonodavca, poznatijeg kao Sulejman Veličanstveni. A upravo su se povodom obilježavanja okrugle i svečane 450-te godišnjice glasovite Sigetske bitke u Sigetvaru susreli predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, mađarski predsjednik Janos Ader i zamjenik predsjednika turske Vlade Veysi Kaynak iskazujući osobito poštovanje prvenstveno Nikoli Šubiću Zrinskom koji je sa šačicom svojih ljudi uspio zaustaviti osmansko nadiranje i tako obraniti Beč. Nikola Šubić Zrinski, kao i cijela obitelj Zrinskih u konačnici, imaju svoje posebno mjesto i osobit značaj ne samo u regiji nego i cijeloj Europi. Tako je francuski kardinal Armand Jean du Plessis Richelieu čak tvrdio da je Nikola Šubić Zrinski svojim vodstvom i hrabrom obranom u bitci kod Sigeta protiv Osmanskog carstva “spasio civilizaciju”, današnju zapadnu Europu.
Zato i je povodom 450. obljetnice bitke, godina 2016. u Hrvatskoj na inicijativu Međimurske županije i HAZU-a proglašena „Godinom Nikole Šubića Zrinskog“. Nakon niza događanja diljem zemlje, a posebice u Međimurju, Siget i Pečuh je posjetio i župan Međimurske županije Matija Posavec kao jedan od inicijatora pokretanja obilježavanja same obljetnice, uz zamjenicu ministra kulture RH Anu Lederer, pomoćnika ministra vanjskih poslova RH Gordan Bakota i gardiste Zrinske garde Čakovec, na čelu s predsjednikom Alojzijem Sobočancem te uz domaćinstvo Vesne Haluga, generalne konzulice RH u Pečuhu, kao i NJ.E. Gorana Grlića Radmana, veleposlanika RH u Mađarskoj i Petera Vassa gradonačelnika Sigeta.
Grabar-Kitarović: Svojim je vrlinama stekao poštovanje koje niti vrijeme ne umanjuje
Iako se sam veliki jubilej obilježava nizom manifestacija kroz cijelu godinu, ona središnja manifestacija se održava u Sigetu na samu obljetnicu. A ona je krenula u parku unutar tvrđave Siget, ispred spomenika Nikole Šubića Zrinskog intoniranjem triju himni, uz ceremoniju otkrivanja spomenika, polaganjem vijenaca te tradicionalnim počasnim pucnjem iz topa, a sve uz naše gardiste Zrinske garde.
Nakon protokolarnih aktivnosti u samoj tvrđavi uslijedio je kratak obilazak iste, nekadašnje džamije, muzeja Sigetske bitke i centra za posjetitelje, a sve uz stručno vodstvo Janosa Hovarija, vladinog povjerenika Republike Mađarske za obilježavanje Spomen godine Zrinskom. “Nikola Šubić Zrinski znao je da Siget nije samo zaštita domovine nego zadnji bastion svega onoga što je za njega vrijedno.“ – istaknuo je mađarski predsjednik ističući kako je Nikola znao da u Sigetu nije branio samo zidine već prvenstveno svoj dom.
Nisu ga slomili ni strah od izvjesnosti smrti, ni ponuda kraljevske časti u zamjenu za predaju. Vrlinama koje su ga krasile vjerom, odlučnošću, hrabrošću, lojalnošću, požrtvovnošću stekao je autoritet i poštovanje.“ – rekla je predsjednica Grabar-Kitarović te napomenula kako je upravo time i kod svojih neprijatelja izazvao poštovanje koje traje generacijama, već 450 godina.
Obnovljen Park mađarsko-turskog prijateljstva
Dvoje predsjednika i turski predstavnik su u obnovljenom Parku mađarsko-turskog prijateljstva potom odali počast polaganjem vijenaca ispred spomenika Nikoli Šubiću Zrinskom kao i sultana Sulejmana Veličanstvenog. Upravo taj park predstavlja simbol prevladavanja povijesnih antagonizama, ali je i potvrda da se iz jednog velikog sukoba rodilo prijateljstvo kao temelj sve buduće suradnje triju naroda. Potpredsjednik turske vlade Veysi Kaynak u svom je govoru pozvao da to bude točka koja će simbolizirati prijateljstvo i bratstvo triju naroda, a nikako mjesto prijepora.
Hrvatska predsjednica i mađarski predsjednik poslije su se u Pečuhu susreli s predstavnicima hrvatske zajednice u Mađarskoj posjetivši Obrazovni centar Miroslava Krleže gdje su najmlađi, kao i učenici tamošnje osnovne škole pokazali kako hrvatski jezik i kultura žive svoj život u Mađarskoj. Samim Centrom uz pratnju generalne konzulice Vesne Haluge goste su proveli njegov ravantelj Gabor Zoltan Gyorvari, te Ivan Gugan, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj.

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content