Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U povodu obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke izrađen prigodni poštanski žig, središnja proslava u Sigetvaru

Datum objave: 7. rujna 2016.

Dana 7. rujna 2016. godine obilježava se 450. obljetnica Sigetske bitke i junačke pogibije Nikole IV. Zrinskog, hrvatskog vojskovođe i bana, te gospodara Međimurja. Upravo je na inicijativu Međimurske županije, Hrvatski sabor 2016. godinu proglasio „Godinom Nikole Šubića Zrinskog“, te se u sklopu proslave ove velike obljetnice organiziraju brojne manifestacije diljem Hrvatske i Mađarske.
Hrvatska pošta u poštanski promet pustila prigodno izdanje 450. obljetnice Sigetske bitke
Svoj doprinos obilježavanju ovog događaja dalo je i Hrvatsko filatelističko društvo „Zrinski“ Čakovec, koje je posebno za ovaj datum dalo izraditi poštanski žig s likom Nikole IV. Zrinskog. Autor samog žiga je ugledni mladi filatelist i dizajner Dino Murić iz Bednje, a pored prigodnog žiga, Društvo filatelista ovu obljetnicu popraćuje i dotiskom na poštanskoj cjelini. Značaj ovog dana i obljetnice za cijelu Hrvatsku prepoznala je i Hrvatska pošta, koja je u poštanski promet pustila prigodno izdanje posvećeno samoj obljetnici.
Župan Posavec na središnjoj proslavi u Sigetvaru
U isto vrijeme u Mađarskoj se odvija središnja proslava  obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke. Tom su se prigodom u Gradu Sigetvaru susreli predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Mađarske János Áder i zamjenik predsjednika Vlade Republike Turske Veysi Kaynak, koji su položili vijence ispred novo otkrivenog spomenika Nikoli IV. Zrinskom, te posjetili Park mađarsko-turskog prijateljstva. U sklopu predsjedničkog protokola središnjoj proslavi u Sigetvaru prisustvuje i župan Međimurske županije Matija Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content