Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na utvrdi Zrin postavljena spomen-ploča Nikoli Zrinskom Sigetskom

Datum objave: 7. rujna 2016.

Povodom obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke i junačke pogibije Nikole Zrinskog Sigetskog, protekle je nedjelje na utvrdi Zrin, rodnom mjestu tog hrvatskog velikana, postavljena prigodna spomen-ploča. Svečanosti otkrivanja prisustvovali su ministar kulture RH Zlatko Hasanbegović, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, dok je Međimursku županiju predstavljao zamjenik župana Zoran Vidović. Među okupljenima su bili i predstavnici Bratovštine Petra Zrinskog – Časni stol Čakovec, predsjednik Zlatko Bacinger i potpredsjednik Marijan Ramušćak, koja je ujedno i inicirala postavljanje identičnih ploča u Zrinu, gdje je Nikola Zrinski rođen, te u Čakovcu, gdje je živio s obitelji.
Hrabrost i odlučnost Nikole Zrinskog Sigetskom i danas nam mora biti uzor
Na ovaj način odajemo počast jednom od najvećih junaka hrvatske povijesti, te se prisjećamo događaja u kojem su hrvatski branitelji više od mjesec dana odolijevali višestruko nadmoćnijim osvajačima, zaustavili ih od daljnjeg prodiranja, te na taj način zaista spasili Europu“, rekao je zamjenik župana Vidović te istaknuo kako nam hrabrost i odlučnost Zrinskoga i u današnje vrijeme mora biti uzor. Simboličnim postavljanjem brončane ploče Nikoli Zrinskom Sigetskom koji je, zajedno sa svojih 2500 suboraca, poginuo tijekom Sigetske bitke zaustavivši time daljnji prodor oko 100 tisuća Turaka prema Beču, odana mu je počast upravo u njegovom rodnom mjestu po kojem je velikaška obitelj Zrinskih i dobila ime.
Postavljanje spomen-ploče u Čakovcu u ponedjeljak 19. rujna
Kao jedan od najvećih heroja hrvatske povijesti, Nikola IV. Zrinski od velikog je značaja i za Međimursku županiju u kojoj se tijekom obilježavanja "Godine Nikole Šubića Zrinskog" i jubilarne 450. obljetnice Sigetske bitke održava niz manifestacija. Tako će se ista ploča, prilagođenog teksta, postaviti i u bastionu Staroga grada u Čakovcu. Sama svečanost održat će se u ponedjeljak, 19. rujna 2016. godine, s početkom u 19 sati, te se očekuje velik broj uzvanika i posjetitelja. Međimurje i Čakovec jedno su od glavnih središta proslave ove značajne obljetnice, a suradnja između Zrina i Međimurja kao nekadašnjih posjeda Zrinskih, još je jača održavanjem ovakvih svečanosti kojima se povezuje prošlost i sadašnjost.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content