Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Šenkovcu obilježena junačka pogibija Nikole Zrinskog Sigetskog – 450. obljetnica Sigetske bitke

Datum objave: 6. rujna 2016.

U spomen na hrvatskog junaka i bana Nikolu IV. Zrinskog koji je tijekom opsade Sigeta junački poginuo i zaustavio prodor Turaka prema Beču, danas je u Šenkovcu upriličena tek jedna u nizu svečanosti kojom se obilježava 450. godina od Sigetske bitke. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Mauzoleja obitelji Zrinskih proslavljena je bitka koja se vodila između 5. kolovoza i 8. rujna 1566. godine, te koja i danas slovi kao jedan od najpoznatijih događaja hrvatske povijesti. Uloga Nikole IV. Zrinskog i njegovih 2 500 suboraca koji su junački poginuli, do današnjeg je dana ostala simbol borbe za slobodu i samostalnost. „Upravo zbog naše moralne i civilizacijske obaveze prema slavnoj povijesti, prema sadašnjosti, ali i prema budućnosti, krenuli smo u ovogodišnje obilježavanje 450. obljetnice. „Bog je visoko, a kralj je daleko“, navodno je rekao Zrinski prije opsade, znajući da mu neće pristići pomoć saveznika. Mnogo je simbolike u tih sedam riječi, koje se lako mogu preslikati na Međimurje, koje je nekako uvijek bilo prepušteno samo sebi i vodilo svoje bitke. Upravo ta sposobnost da se hrabro suoče sa svojim nedaćama, Međimurju je i međimurskom narodu donijelo nagradu u konstantom razvoju, dobrim i vrijednim ljudima te ponajviše priznanju kada drugi slijede naš primjer, a povijesno našim Zrinskima svjetsku slavu i priznanje.“, u svom je govoru istaknuo inicijator obilježavanja i proglašenja godine Nikole Šubića Zrinskog, župan Međimurske županije Matija Posavec.
Kako je dodao, neophodno je u obrazovni sustav usaditi svijest o značaju Zrinskih, svijest da su Hrvati bili ti koji su krenuli obraniti Siget, te stvarali Europu kakvu znamo danas. Kao zalog za trajno sjećanje na Zrinske, ostaje Stari grad, za čiju je rekonstrukciju kandidiran projekt vrijedan 40 milijuna kuna, ali i 450 tisuća kuna vrijedan projekt početka obnove Mauzoleja u Šenkovcu, projekta koji će promijeniti vizuru Šenkovca, ali i donijeti novu vrijednost Međimurju, kulturnu, turističku, obrazovnu, ali i onu domoljubnu. Iznimna mi je čast što mogu danas u našoj općini pozdraviti sve okupljene cijenjene goste, te pritom moram zahvaliti što je cjelokupni državni vrh prepoznao važnost ovog datuma i trenutka za Šenkovec, a u konačnici i za Međimurje te Hrvatsku“, u uvodu u svečanost rekao je načelnik Općine Šenkovec Saša Horvat te dodao kako je uvijek ponosan kada stoji ispred ovog spomenika nulte kategorije koji svjedoči o bogatoj povijesti međimurske povijesti te kako se nada da će ga adaptacija sačuvati za generacije koje dolaze.
Iz Međimurske županije – Županije Zrinskih, Nikola krenuo u obranu domovine
Da svjedočimo obljetnici jednog od najpoznatijih događaja vojne povijesti, rekao je general pukovnik Slavko Barić, izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. „Pričamo priču o junaštvu i domoljublju koji je naš narod pokazao i u Domovinskom ratu. Nikola je pokazao sve odlike vođe, do posljednjeg trenutka vodio je svoje vojnike u pobjedu, pa je ova obljetnica temelj na kojem će mlade generacije ostvariti te vrijednosti i uzor imati u našem vojskovođi“, dodao je. Posebna izaslanica ministra kulture, pomoćnica ministra Iva Hraste-Sočo, objasnila je kako se važno prisjetiti i obilježiti sva mjesta povezana s povijesnim događajem i slavnim imenom. „U tome posebnu važnost i ulogu ima upravo Županija Zrinskih, Međimurska županija, naš domaćin, odakle je Zrinski krenuo u obranu. Važno je napomenuti da iako je bitka  izgubljena, te su Zrinski i njegovi vojnici uz junaštvo i domoljublje položili vlastiti život, danas možemo potvrditi da je ostvarena jedna velika moralna pobjeda o čijem značenju može posvjedočiti povijest ovog dijela Europe koja je uslijedila“, dodala je.
Da ne postoji osoba koja više simbolizira domoljublje i naciju kao što je Nikola Šubić Zrinski smatra akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU-a te ujedno predsjednik nacionalnog Povjerenstva za obilježavanje obljetnice bitke. „Bez sumnje, opera koja slavi 140. obljetnicu tome je svakako pridonijela, te kroz generacije stvarala osjećaj Zrinskoga. Posebno mi je drago što je upravo ova županija, koja je jedna od najrazvijenijih, jedna od onih koja ima najvišu gospodarsku svijest, ali i onu u ostalim oblicima života, dio ove slavne prošlosti“, objašnjava akademik. „Da nije bilo njegove izuzetno hrabre geste, tko zna kakva bi danas bila u vojnom, političkom i u civilizacijskom pogledu Europa koju danas poznajmo. Junaštvo i čast obrane rodne grude je ono što krasi ovaj narod, od Nikole do hrvatskih branitelja, oni su putokaz kako se brani i voli svoja domovina mladim naraštajima“, naglasila je glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak kao posebna izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tihomira Oreškovića.
Ovogodišnjem jubileju u Šenkovcu, koje je uvod u završni niz manifestacija i događanja vezanih za obilježavanje 450. godina Sigetske bitke, prisustvovali su i zamjenici župana Zoran Vidović i Sandra Herman, kao i izaslanstvo Grada Sigeta i tamošnje županije, gradonačelnik Zoltan Varga sa suradnicima, izaslanstvo Hrvatskog generalnog zbora koje predvodi predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću Stanko Horvat, Zrinyi kadeti iz Murakeresztura s ravnateljicom tamošnje škole Anom Kovač Kovago, članovi Družbe "Braća Hrvatskog Zmaja" Zmajski stol Čakovec s pročelnikom Marijanom Ramuščakom, članovi Matice hrvatske Ogranak Čakovec s predsjednikom Ivanom Pranjićem, učenici i učitelji Osnovne škole "Petar Zrinski" Šenkovec s ravnateljem Vladimirom Novakom, ravnatelj Muzeja Međimurja Čakovec Vladimir Kalšan, generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Ivan Godina, župnik župe svete Jelene Križarice Šenkovec ujedno i dekan Čakovečkog dekanata prečasni Vladimir Kolarić, dekan Gornjomeđimurskog dekanata i župnik u Štrigovi mons. Leonard Logožar, dekan Donjomeđimurskog dekanata i župnik u Prelogu preč. Antun Hoblaj, čakovečki gvardijan i župnik fra Željko Železnjak, monsinjor Matija Berljak te mnoge Međimurke i Međimurci. Zbog državničkih obaveza spriječena predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uputila je čestitku Međimurskoj županiji, Općini Šenkovec i Zrinskoj gardi - kao čuvarima domoljubne tradicije povodom obilježavanja pogibije „Hrvatskoga Leonide“.
„Junaštvo Nikole Zrinskog daleko je poznato, a ono spaja još od tada dva naroda, hrvatski i mađarski. Upravo o njemu govorit će se na znanstvenom skupu u Čakovcu za dva tjedna, te u dokumentarnom filmu ove subote na programu HRT-a. Tako ćemo se svi još bolje prisjetiti kakav je važan trag ostavio jedan čovjek i događaj u kojem se slabiji suprotstavio jačemu i unatoč gubitku odredio značajan tijek ostalih povijesnih zbivanja više naroda i država“, u svom je govoru istaknuo predsjednik Zrinske garde Alojzije Sobočanec.
Nakon prigodnih govora i počasnog pozdrava Zrinske garde svečanost je nastavljena mimohodom do Trga Zrinskih kod župne crkve, gdje je u čast Nikoli IV. Zrinskom postavljen spomenik akademskog kipara Mihaela Štebiha iz Čakovca. Spomenimo kako su program svojim izvedbama uveličale članice zbora Osnovne škole "Petar Zrinski" Šenkovec, a svečanost je završila svetom misom zadušnicom za Nikolu Zrinskog Sigetskog u župnoj crkvi svete Jelene Križarice koju je predvodio generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Ivan Godina.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content