Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Studiranje dostupno svima: Međimurje otvara svoj Studentski dom početkom 2018.!

Datum objave: 6. rujna 2016.

Revitalizacijom još jednog prostora bivše vojarne Međimurska županija će do 2018. godine dobiti studentski dom s 32 ležaja, 23 sobe, novim restoranom, knjižnicom i drugim popratnim sadržajima kojima se znatno poboljšava studentski standard. Potvrđeno je to na početnoj konferenciji projekta „Uključivo studiranje“, financiranog na temelju Ugovora o dodijeli bespovratnih sredstava za projekte iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ugovor je svečano potpisan prije dva mjeseca, predujam je već stigao, te je raspisana javna nabava za građevinske radove, pa se s projektom već intenzivno kreće. Tako će zgrada 22G starog vojnog kompleksa biti preuređena za potrebe prvog Studentskog doma u Čakovcu, na što je posebno ponosna dekanica Međimurskog veleučilišta u Čakovcu Nevenka Breslauer, koja je objasnila kako se izgradnjom studentskog doma rješava pitanje smještajnog kapaciteta oko tisuću njihovih studenata i uvelike olakšava studentski život.
Međimurska županija od 2018. novo studentsko središte?
Radi se o projektu vrijednom 8.992.075,00 kuna, od čega Europska unija sufinancira veći dio bespovratnih sredstava, dok ostatak od 130.000,00 kuna osigurati Međimurska županija koja podupire projekt od samog početka. „Do sada su studenti nalazili privatan smještaj, te su im troškovi hrane i režija iznosili i preko 2200 kuna, no izgradnjom Studentskog doma smanjit ćemo njihove troškove za polovicu. Broj studenata koji studiraju na našim studijima u stalnom je  porastu, te s obzirom da je Međimursko veleučilište ozbiljno visoko učilište, važnost i potreba ovog projekta nije upitna", rekao je župan Matija Posavec. Pravo na smještaj u domu studenti će ostvariti ispunjavanjem kriterija određenih odlukom Međimurskog veleučilišta u Čakovcu prema kategoriji invalidnosti i socijalno-ekonomskom statusu. Tako će studentima u nepovoljnom položaju i slabijeg imovinskog statusa studiranje biti uvelike olakšano.
„S obzirom da na MEV-u imamo studente iz svih krajeva Hrvatske, izgradnja Studentskog doma stvorit će novu i bolju sliku o studiranju u Međimurju, te se nadamo da će privući još više studenata ne samo iz susjednih županija već i iz udaljenijih krajeva da postanemo pravo studentsko središte", istaknula je predsjednica Studentskog zbora Međimurskog veleučilišta Tihana Miri, koja se osvrnula i na to da studenti više neće morati pješačiti pola sata do studentskog restorana već će svoje vrijeme moći kvalitetnije iskoristiti. Studentski dom i popratni sadržaji povećat će dostupnost studiranja osobama s invaliditetom za čiji boravak će biti osigurana 4 kreveta sa svom popratnom infrastrukturom, a postavljanjem rampe i podizne platforme osobe s invaliditetom moći će koristiti i prostor restorana, kafića i čitaonice. Predanost i ustrajnost Međimurskog veleučilišta u provođenju velikih projekata istaknuo je zamjenik ministra znanosti i obrazovanja Hrvoje Šlezak, koji je naglasio kako je ovo ogroman korak prema razvoju studentskog života u Međimurju. Dovezavši se na zamjenika, ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat pohvalio je sve koji su sudjelovali u realizaciji projekta, dodavši kako se i dalje mora raditi na iskorištavanju fondova financiranih od strane EU te predstavivši neke planove ministarstva u narednom razdoblju.
Projekt Uključivo studiranje znatno će unaprijediti studentski standard, osigurati niže troškove studiranja čime će studiranje biti još dostupnije. Isto će zatim imati i dugoročan utjecaj na obrazovanje u Međimurju i povećanje broja upisanih studenata, složili su se svi prisutni na konferenciji, te naglasili kako poboljšanje životnog standarda studenata sigurno neće ovdje stati, već se kreće prema projektima povećanja smještajnih kapaciteta i drugih sadržaja za studente.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content