Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Položen vijenac i upaljene svijeće ususret 7. rujna – obljetnice junačke pogibije Nikole Zrinskog Sigetskog

Datum objave: 6. rujna 2016.

Slavne dane kada je Nikola Zrinski Sigetski upravo iz Međimurja krenuo u zaustavljanje pohoda Turaka na Beč, u Međimurskoj županiji obilježavaju se nizom manifestacija tijekom godine, te onima koje nas tek očekuju do prosinca. Svaka je svečanost pripremljena u okviru organizacije 450. obljetnice Sigetske bitke u „Godini Nikole Zrinskog Sigetskog“ koju je proglasio Hrvatski sabor. U znak sjećanja na 7. rujna 1566. godine i junačku pogibiju našeg slavnog vojskovođe u bitci kod Sigeta, u čakovečkom Perivoju Zrinski, podno njegova spomenika, položen je zajednički vijenac Međimurske županije, Grada Čakovca, Zrinske garde Čakovec, Matice hrvatske – Ogranak Čakovec i Društva Braće Hrvatskoga Zmaja.
Posavec: „Bitka Međimurja, baš kao slavnog vojskovođe, stvorila nas je radišne i poštene!“
„Važno je napomenuti kako je upravo iz Međimurske županije pokrenuta inicijativa da ovaj ključan trenutak u hrvatskoj povijesti i dostojno obilježimo aktivnostima tijekom cijele godine, a bez sumnje je time svaki rad i trud u nastojanju da naši sugrađani, ali ponajviše mladi ne zaborave slavnu prošlost, dobio još veći značaj. S time da se najveći broj manifestacija održava ovdje u Međimurju, u čemu je još jedna posebna simbolika. Naime iz ovog su kraja krenuli u obranu Sigeta, a i u današnje vrijeme upravo Međimurje vodi svoje borbe, mora se možda i dvostruko više boriti da dobije ono što evidentno zaslužuje, kao naš vojskovođa, ponekad nadjačan drugom stranom, no i bez odustajanja. No to je upravo ono što je stvorilo jedan mentalitet radišnosti i poštenosti naših građana te usadilo svijest da sve ono što se stvara, stvara vlastitim žuljevima, a samim time ima i posebnu vrijednost“, rekao je pritom župan Međimurske županije Matija Posavec.
Počast su ovom velikanu hrvatske i europske povijesti pritom odali župan sa zamjenicom Sandrom Herman, hrvatski viceadmiral Ante Urlić, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač sa zamjenicima Romanom Bogdanom i Mariom Medvedom, Zrinska garda na čelu s predsjednikom Alojzijem Sobočancem, članovi Družbe "Braća Hrvatskog Zmaja" Zmajski stol Čakovec s pročelnikom Marijanom Ramuščakom, te članovi Matice hrvatske Ogranak Čakovec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content