Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurski model obrazovanja se treba preslikati na ostatak Hrvatske

Datum objave: 5. rujna 2016.

Svaki od oko 14 tisuća školaraca koji su danas sjeli u svoje školske klupe, u bilo kojem razredu osnovne ili srednje škole u Međimurskoj županiji, ima osigurane uvjete za obrazovanje na najvišem nivou. Da je tome tako, najbolje se dalo iščitati iz atmosfere koja cijeli dan vlada u OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec, a koju je prvog dana nastave posjetio župan Međimurske županije Matija Posavec, upravo kako bi se uvjerio da svih 430 učenika čekaju osigurani udžbenici, te da nisu imali problema s prijevozom do škole. Svoju posljednju osnovnoškolsku godinu s veseljem su dočekali osmaši koji su na samom početku pozdravili župana i na njegovo zadovoljstvo potvrdili kako su spremni za srednju školu te kako već imaju željeni smjer kojeg se nadaju upisati.
„Uvijek volim razgovarati s našim mladima koji mi potvrđuju da ono što radimo daje rezultate, da naš, ovaj jedan od najorganiziranijih sustava obrazovanja u zemlji funkcionira. Puno smo radili tijekom ljetnih mjeseci, sve kako bi osigurali da ovi mladi pametni ljudi, te njihovi roditelji mogu bezbrižno dočekati i krenuti u novu školsku godinu. Uz adaptacije škola, radove, stvaranje uvjeta i preslagivanja razrednih odjela, ovdje svakako mislim i na projekte po kojima smo jedinstveni, udžbenika za osnovnoškolce i prijevoza za sve školarce. Naš stav je jasan, moramo pomoći roditeljima i djeci, svjesni kako je kvalitetno obrazovanje ključ za daljnji razvoj“, objasnio je međimurski župan i točno u 10 sati pozdravio prvašiće, njih 54, za koje je pripremljen poseban doček. Iako su neki gradovi i regije po uzoru na naš, pokrenuli slične modele uz sufinanciranje i razmjene, Međimurska županija i dalje je jedina koja svojim učenicima osigurava udžbenike te ih rasterećuje i kod prijevoza.
Međimurska računica: Ušteda i do 1500 kuna na udžbenicima, te oko 1050 kuna na prijevozu!
Uz projekte, radi se na izgradnji, adaptaciji i opremanju škola, pripremljeni su projekti za energetsku obnovu Graditeljske škole i Ekonomske i trgovačke škole, kreće se s velikim projektom rekonstrukcije Učeničkog doma, završava se dvorana u OŠ Orehovica, te je započeta gradnja nove škole u Pribislavcu. Uz sva ulaganja i ove su godine osigurati asistenti u nastavi i za predškolarce, predškola za djecu romske nacionalne manjine, te besplatan obrok za učenike slabijeg imovinskog stanja, čim se pokazuje i doza socijalne osjetljivosti. „Obrok će imati sva djeca slabijeg imovinskog statusa, oni iz obitelji s više djece, ali i djeca samohranih roditelja, jer za nas su djeca - djeca, bez  obzira na sve i bez iznimke. Odbijam bilo kakvu pomisao da itko smatra da su neka djeca manje vrijedna od drugi. Svakom djetetu treba pružiti jednaku šansu za školovanje“, jasan je Posavec koji nastavlja kako nikada nismo nije bilo više ulaganja u obrazovanje, samo tijekom ljetnih mjeseci 5 milijuna kuna.
„Hvala Županiji i Općini na investicijskom poticaju, za sredstva za održavanje škole. Tijekom ljeta uredili smo jednu učionicu, kompletni hodnik, preuređuje se dvorana da bude funkcionalnija, a adaptira i jedan dio područnih škola“, rekao je ravnatelj OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec Vladimir Novak i objasnio kako je i sam roditelj te uštedi i do 1500 kuna na udžbenike, te oko 1050 kuna na prijevoz, što uvelike olakšava kućni budžet.
Novih 1271 prvašića u osnovnim školama, deficitarna zanimanja u srednjim školama puna!
Naša škola i općina postigli su jedan visoki standard i mogu reći da sam ponosan jer vodim općinu u kojoj smo drugi po postotku visoko obrazovnih ljudi na području Međimurja. Ujedno oko jednu četvrtinu proračuna izdvajamo za socijalni aspekt, a oko 400 tisuća kuna na školstvo i obrazovanje najmlađih mještana“, objasnio je načelnik Općine Šenkovec Saša Horvat, dok je zamjenica župana Sandra Herman istaknula važnost područnih škola, u primjeru Šenkovca, PŠ Mačkovec i PŠ Žiškovec. „One su važne za svako mjesto, te trebaju opstati. Sva ulaganja vode prema tome da pokušavamo stvoriti uvjete koji više nisu nadstandard, kao jednosmjenska nastava i produženi boravak koji moraju biti pruženi svakom djetetu“, rekla je.
„Uz zdravstvo, školstvo nam je apsolutno najvažnije, tu ulažemo najviše truda i to su nam prioriteti. Mnogo je projekata spremno koje ćemo nadam se provesti već ove godine“, dodao je predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak. Međimurska županija ima 1271 novog prvašića, o kojima brine u PU međimurska. „Provodimo i ove godine preventivnu akciju „Poštujte naše znakove“ s ciljem zaštite najmlađih u prometu“, rekla je policijska službenica za preventivu u cestovnom prometu PU međimurske Irena Branović, te svima poručila da djeci budu primjer kada je u pitanju sudjelovanje u prometu. Oko 4 tisuće učenika srednjih škola upisano je u sedamdesetak obrazovnih programa, a u Međimurju se vodi posebna briga o planiranju strukture upisa te usklađivanja ponuđenih školskih programa s tržištem rada.  „Najnoviji podaci govore o upisu 1100 učenika u prve razrede, to je jedna stalna brojka, a ono što mijenjamo je struktura koja je usmjerena prema deficitarnim zanimanjima. Tako su Tehnička škola i Graditeljska škola popunile svoje kvote“, naglasio je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Branko Sušec.
Dostupnosti obrazovanja u prosječno svakom drugom domaćinstvu značajno doprinose ovi jedinstveni projekti, što prepoznaju i sami roditelji, koji se osjećaju itekako sigurnije kada znaju da je njihovom djetetu osiguran i plaćen put. Međimurje polako postaje prava županija znanja, postavljeni su zaista visoki standardi, što se potkrjepljuje na svakom koraku, posebice njegujući socijalni aspekt već nabrojenim projektima, ujedno ulaganjem u izgradnju, održavanje i opremanje škola, te velikim započetim investicijama poput adaptacije Učeničkog doma ili pak izgradnje Studentskog centra u Čakovcu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content