Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dopis župana povodom prvog dana nove školske godine

Datum objave: 5. rujna 2016.

 
Dragi predškolarci, učenici, studenti i roditelji,
 
na pragu ste nove školske godine, još jednog zanimljivog putovanja na kojem Vas čekaju nova znanja, i obaveze, ali uvjeren sam uz Vaše prijatelje i kolege, mnogo radosti i smijeha. Nakon ljetne stanke, za koju se nadam da ste je iskoristili na najbolji mogući način, vraćate se u školske klupe odmorni i spremni za izazove koje nosi ovo razdoblje Vaših života, jedno od izazovnijih, ali i boljih, s čime ćete se složiti kada krenete u poslovne vode. Uz namjeru što više olakšamo taj korak, posebice u ovim financijski zahtjevnim vremenima, Međimurska županija i naše stručne službe tijekom ljetnih mjeseci radile su ne bi li Vam osigurale što dostupnije školovanje. Svjesni smo da ste Vi naša budućnost, te da je ulaganje u znanje i edukaciju mladih, ulaganje u bolje sutra svih nas.
Na početku ove školske godine sve osnovnoškolce na klupama čekaju udžbenici, osiguran je i prijevoz za učenike osnovnih i srednjih škola na području Međimurja, a od prvog dana nastave osigurani su i asistenti za sve one kojima je asistent u nastavi potreban.
 S ciljem da pokažemo jednakost naših mladih, jer djeca su ipak samo djeca, bez iznimke, pobrinuli smo se da međimurski predškolarci imaju asistente u vrtićima, dok će školarcima slabijeg imovinskog statusa biti osiguran topli obrok. Sada radimo da to preslikamo i na cijelu Hrvatsku. Cijelo smo se ljeto intenzivno bavili pripremom nove školske godine, da bi sve bilo spremno kada se vratite u svoj drugi dom. Proveli smo niz investicija u vrijednosti preko 5 milijuna  kuna u cijelom Međimurju, od Miklavca, Štrigove, Nedelišća gdje smo napravili određene adaptacije, do Preloga, Strahoninca i drugih, matičnih, ali i područnih škola. Kako bi svi srednjoškolci imali već tijekom školovanja nove prilike i mogućnosti za skoro napredovanje te zaposlenje, uspjeli smo prilagoditi upisne kvote potrebama gospodarstva. Danas tako u našoj Tehničkoj školi postoje uvjeti za školovanje deficitarnih zanimanja, za koja su radna mjesta već otvorena. Potpisan je i ugovor za energetsku adaptaciju Ekonomske škole, što je već napravljeno na Učeničkom domu, a još uvijek traju radovi na Tehničkoj školi, dok je Gimnazija dovršena.
Međimurje je zbog tih projekata jedinstveno u Hrvatskoj, te služimo kao primjer drugima, no znamo da je svaki naš napor i projekt samo jedan mali korak kao pomoć postizanju Vašeg napretka i uspjeha. Mnoga ulaganja u obrazovanje vidljiva su na svim razinama, od vrtićke djece do studenata, no ono što je sigurno je to da ćemo i dalje postavljati jedan visoki standard i u to možete biti sigurni. Nastavlja se i rad Zaklade za obrazovanje dr. Vinko Žganec koja vrednuje Vašu izvrsnost, stipendiranje djece hrvatskih branitelja, sufinanciranje škole plivanja, projekta Eko škole, ali i stipendiranje učenika koji se školuju za deficitarna obrtnička zvanja. Vodimo i računa o učenicima koji se školuju izvan naše županije, te smo i za njih osigurali besplatan prijevoz za područje Međimurja i udžbenike koje mogu zadržati u trajno vlasništvo.
Dokaz našem radu su Vaša postignuća o kojima svakodnevno slušamo, na kojima Vam uvijek rado čestitam, a koja me neizmjerno vesele i čine ponosnim. Pred svima nama su još mnogi izazovi, no rad i upornost se uvijek isplate, te se u budućnosti veselim još mnogim projektima koji nas čekaju i počecima u koje zajedno ulazimo.
 
S poštovanjem,                              
Vaš župan Matija Posavec

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content