Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Biciklijada Cro Tour 2016. prošla i kroz Međimurje

Datum objave: 3. rujna 2016.

Kroz Međimursku županiju prošli su sudionici 2. Biciklijade "CRO TOUR 2016.", u organizaciji Hrvatske Državne Samouprave kao krovne političke organizacije Hrvata u Mađarskoj. Hrvatska biciklijada održala se po prvi puta prošle godine u Gradišću, dok je ove godine domaćin županija Zala u Pomurju od 2. do 4. rujna.
Želja je Hrvata u Mađarskoj svake godine posjetiti novu destinaciju u Hrvatskoj te se i tako približiti svojim korijenima i nadograditi suradnju. U tri dana i tri biciklističke etape "Cro tour 2016" prolazi kroz pomurske gradove i sela u kojima se razgledavaju posebitosti svakog kraja. Put je započeo u petak u Serdahelu, a nastavio se u Međimurju  u kojem su se biciklisti zaustavili na kratku okrjepu i razgledavanje znamenitosti. U atriju Staroga grada sudionike su dočekali generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu Vesna Haluga i zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović, koji su biciklistima poželjeli toplu dobrodošlicu i sretan nastavak puta.
"Hrvatska biciklijada nastala je s ciljem uključivanja i  boljeg povezivanja mađarskih Hrvata iz Gradišća. Baranje, Podravine i drugih krajeva u kojima žive Hrvati", rekla je pritom generalna konzulica, te dodala kako je cilj ovogodišnjeg Cro toura obići sva naselja županije Zala u kojima žive Hrvati. Nakon boravka u Čakovcu, biciklisti su nastavili put prema mađarskom Letenyu.
"Drago mi je što se suradnja između pomurskih Hrvata i Međimurja, koja je ojačala osnivanjem Mješovitog odbora za suradnju Međimurske županije s Pomurskim Hrvatima 1997. godine, nastavila i ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Održava je na svim razinama, a ovogodišnja nam je svima tim značajnija jer smo zajedno dio obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke", zaključio je zamjenik župana i pozvao sve neka se tijekom godine ponovo vrate u najsjeverniji hrvatski kraj kako bi uz izložbe, svečane akademije i znanstvene skupove zajednički proslaviti vrijedan jubilej.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content