Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Svi međimurski školarci mogu mirno dočekati ponedjeljak, prijevoz im je i dalje besplatan!

Datum objave: 1. rujna 2016.

Autobusom ili vlakom, do osnovne ili srednje škole? Međimurskim školarcima i njihovim roditeljima ne čini razliku, jer će i osnovnoškolci, ali i srednjoškolci u Međimurju i dalje imati u potpunosti financiran prijevoz. Potvrdio je to danas župan Međimurske županije Matija Posavec ususret početka nove školske godine 2016./2017., simbolično na čakovečkom Autobusnom kolodvoru s kojeg će upravo od ponedjeljka u školske klupe krenuti velik broj učenika od ukupno oko 14 tisuća međimurskih školaraca. „Cijelo smo se ljeto intenzivno bavili pripremom nove školske godine i provedbom projekata po kojima smo jedinstveni u Hrvatskoj, da bi sve bilo spremno za naše osnovnoškolce i srednjoškolce prije prvog dana nastave. Ono što je najvažnije je to da od ponedjeljka svi školarci imaju potpuno financirani prijevoz iz javnog proračuna. Osnovnoškolci imaju udžbenike, riješeni je projekt asistenta u nastavi, a od 1. listopada pomoćnike imaju i predškolska djeca“, objasnio je međimurski župan i dodao. „Kvalitetno obrazovanje mladih težnja je svih nas, a naša odgovornost je osigurati uvjete u kojima će učenici prvenstveno razmišljati o svom napretku i ulagati u svoje znanje, a ne se opterećivati egzistencijalnim pitanjima“, rekao je istaknuvši kako se model financiranja prijevoza koji je funkcionirao dosad pokazao uspješnim, te će se zalagati da se isti nastavi bez obzira na buduće odluke Vlade.
Prema jedinstvenom modelu, tako će razliku koja je trebala pasti  na teret kućnih budžeta preuzeti Međimurska županija, dok su se u projekt uključili i prijevoznici svojim sufinanciranjem, što je potvrdio i prisutan predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak. Učenici koji pohađaju škole u drugim županijama imaju djelomično sufinanciran prijevoz, te je njima financiran prijevoz unutar Međimurske županije, a izvan županije će morati financirati roditelji. „Razlog je jasan, moramo štiti interese naše županije i naše obrazovanje i škole, te ne smijemo dozvoliti da nam učenici odlaze u druge županije na školovanje, posebice ukoliko određeni program postoji u Međimurju“, objasnio je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Branko Sušec.
Trošak samo 100 kuna  - za cijenu iskaznice
Da bi ostvarili besplatan prijevoz učenici prvih razreda moraju u školama podići potvrdu da imaju pravo na besplatan prijevoz, škole ispunjavaju prvi dio potvrde, dok roditelji drugi dio, te s tom potvrdom učenici dolaze u prometni ured, dok učenici 2., 3., i 4. razreda ne trebaju donositi potvrde ni slike jer ih imamo u sustavu“, naglasio je Davor Tkalec, voditelj Prometnog ureda i Autobusnog kolodvora Čakovec te dodao kako je cijena iskaznice na godišnjoj razini 100 kuna, što je ujedno jedini trošak roditeljima. „Prvih mjesec dana učenici se mogu voziti besplatno, dok se sav administrativni posao ne obavi do kraja“, dodao je.
Spomenimo kako ćemo u srednjim školama Međimurja imati 4400 učenika, dok se ukupno prijevozom koristi oko 3700 učenika.
Međimurski model ušteda od oko 10 tisuća kuna, ali i preduvjet za obavezno srednjoškolsko obrazovanje
„Mladi, a posebice njihovo obrazovanje, važan su segment u koji Međimurska županija ulaže i izdvaja velik dio proračunskih sredstava. U ovim teškim financijskim vremenima, cilj Međimurske županije je da školovanje bude što dostupnije, a prijevoz je samo jedna od stavki koja se nastoji pokriti iz lokalnih proračuna. Time se stvaraju preduvjeti za obavezno srednjoškolsko obrazovanje kojem Hrvatska mora težiti“, zaključio je Posavec i naglasio da je model financiranja prijevoza za sve učenike u Međimurskoj županiji jedinstven u Hrvatskoj te kako se nada da će u skoro vrijeme i ostali preuzeti takav način rada, ne bi li olakšali roditeljima.
Na taj način, njihov je budžet barem malo rasterećen, s obzirom da se time na godišnjoj razini uštedi prosječno oko 10 tisuća kuna. Točnije mjesečno u projektu to predstavlja uštedu od 1045 kuna, što je prosječna cijena jedne autobusne karte, točnije, 10.450 kn tijekom cijele godine u vrijeme trajanja nastavne godine.  Još jedan veliku uspjeh županijske vlasti, koja je uspjela nadići sve probleme i osigurati da školska godina može nesmetano početi.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content