Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke

Datum objave: 1. rujna 2016.

 
U rujnu ove godine priprema se središnje obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke. Radi se o vrijednom jubileju, čiji je nositelj Međimurska županija, kako je inicijativu za organizaciju obilježavanja dao upravo međimurski župan Matija Posavec. Ujedno je pritom na lokalnoj, ali i na razini države formirano povjerenstvo koje tijekom godine, od veljače, do studenog priprema niz događanja uz potporu triju predsjednika, visoke pokroviteljice obilježavanja predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, te predsjednika Mađarske Janosa Adera i predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoğana. Upravo će se tri predsjednika 7. rujna susresti u Szigetvaru, kako bi označili svoju podršku obilježavanju velike obljetnice Sigetske bitke kojom je u rujnu 1566. godine zaustavljen pohod Turaka na Beč. Tome će prethoditi razni događaji kojima će se komemorirati slavna bitka, a koji su krenuli početkom veljače u Čakovcu i Szigetvaru.
Oni uključuju konferencije povjesničara, gastronomske izložbe i glazbene nastupe, a sve započinje polaganjem vijenaca kod spomenika Nikoli Šubiću Zrinskom u Čakovcu u ponedjeljak 5. rujna, nakon čega će uslijediti prigodni program ispred Mauzoleja obitelji Zrinski u Šenkovcu, u čijoj će se župnoj crkvi Sv. Jelene održati misno slavlje koje će predvoditi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. U sklopu proslave, planira se i postavljanje spomen ploče Nikoli Šubiću Zrinskom u Čakovcu, s njegovim portretom koji je izradio profesor Josip Grgevčić. Posebno će zanimljivo biti 16. rujna kada se u Muzeju Međimurja u Čakovcu otvara izložba kacige i sablje Nikole Šubića Zrinskog, koji će biti popraćeni izložbom o Sigetskoj bitci. Ove neizmjerno vrijedne predmete čakovečkom muzeju će ustupiti bečki Umjetničko – povijesni muzej, te će se iste moći vidjeti po prvi puta u Hrvatskoj. 22. rujna, u zgradi Scheier, očekuje nas promocija knjige „Sigetski boj u hrvatskoj epici“, koju će zajedno predstaviti Matica hrvatska, Zrinska garda i Družba Braće Hrvatskoga Zmaja.
Posljednja dva dana obilježavanja ove znamenite obljetnice, 23. i 24. rujna, donose nam susret povijesnih postrojbi kojem će prethoditi misno slavlje u župnoj crkvi Sv. Nikole biskupa, dok će u Muzeju Međimurja Čakovec započeti Međunarodni znanstveni skup koji će završiti svečanom akademijom, kojom će se zaokružiti proslava obljetnice u Međimurju. Dakako, u isto će se vrijeme u suradnji s generalnom konzulicom RH u Pečuhu Vesnom Haluga, te susjednim krajevima odvijati niz manifestacija i događanja u slavu na Zrinske, a ujedno uz prisustvo predsjednika HAZU-a, ujedno i predsjednika hrvatskog odbora za obilježavanje Zvonka Kusića.
 
Spomenimo kako je Hrvatski sabor, također upravo na inicijativu Međimurske županije, prihvatio i prijedlog Vlade Republike Hrvatske, koja je na svojoj 9. sjednici podržala inicijativu Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu da se 2016. godina proglasi „Godinom Nikole Šubića Zrinskog“. Tako je jednoglasnom odlukom 130 prisutnih zastupnika 450. obljetnica Sigetske bitke dobila još veći značaj. Ujedno, proglašenjem 2016. spomen godinom, Međimurje je dobilo jedinstvenu priliku jače se pozicionirati na karti Europe, predstavljajući se kao „Županija Zrinskih“ te ističući svoje slavno povijesno nasljeđe.
 
PROGRAMSKA KNJIŽICAObiljezavanje obljetnice Sigetske bitke (PDF - full color 4MB)
PROGRAM OBLJETNICE U HRVATSKOJ I MAĐARSKOJProgram obilježavanje (PDF)

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content