Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija u dvije godine osigurala 7 milijuna kuna za asistente u vrtićima i školama

Datum objave: 30. kolovoza 2016.

Svako dijete koje u Međimurskoj županiji treba asistenta, istog će i dobiti prvog dana nastave. Kao i prošle godine, a što je potvrdio i sam župan Međimurske županije Matija Posavec, svih 52 školaraca može mirno dočekati novu školsku godinu, baš kao i 49 asistenata. Naime osim samim osnovnoškolcima i srednjoškolcima, podrška je dana i nezaposlenim osobama registriranima na tržištu rada, pa je angažirano 52 asistenata. Odlukom Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i ove je godine međimurski projekt uspješno prošao fazu procjene kvalitete, pritom istaknut kao primjer, te su slijedom toga za tu svrhu dobivena sredstva, 2.316.977,12 kuna. Županija inače već petu godinu provodi ovakav projekt u suradnji s partnerima, 20 osnovnih i jednom srednjom školom.
Razvoj i napredak djece je prioritet
„U Međimurju sve škole, općine i gradovi pokazuju koliko nam je važno obrazovanje i njegova kvaliteta, a kada je riječ o djeci, tu iznimke nema, danas šest dana prije početka nove školske godine svako dijete ima osiguranog asistenta u nastavi“, naglasio je pritom međimurski župan, na završnoj konferenciji projekta Škole jednakih mogućnosti za proteklu školsku godinu, održanoj u zgradi Scheier. Kako je napomenuo, s 2,7 milijuna kuna vrijednim pothvatom za 57 učenika u 2015./2016. osigurala su se 54 asistenata u nastavi, što je, kaže, odgovornost prema obiteljima i djeci.
„Iako bi najradije da nijedno dijete nema potrebe za provođenjem ovakvog projekta, na žalost na to ne možemo utjecati, no zato možemo olakšati njihovo školovanje, pomoći u apliciranju ovakvog projekta, a uz pomoć Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e i naših stručnih službi pobrinuti se da sudjelujemo u daljnjem razvoju i napretku djece kojima je potreban asistent“, dodao je Posavec. „Asistent predstavlja poveznicu učeniku i njegovoj razrednoj zajednici, pruža mu podršku i pomoć u radu, zaista sam ponosna i zahvalna što sam asistent, što je suradnja u projektu temeljena na uvažavanju i poštovanju, sve s ciljem da naši učenici budu što uspješniji“, objasnila je Ana Horvat, asistentica u nastavi u OŠ Strahoninec.
„Svako dijete je ipak dijete bez obzira na sve!“
Mimo ovog projekta, Županija je uspjela osigurati i dodatne pomagače preko natječaja ministarstva za udruge, i u tom će projektu sudjelovati sa svojim sredstvima, sve samo kako bi svako dijete imalo svog pomagača. Time se apsolutno ruše barijere u potpunoj društvenoj uključenosti i prihvaćanja djece s teškoćama kao punopravnih članova društva, na čemu cijela zajednica mora raditi.
„U prošloj školskoj godini tako smo devetnaest  asistenata za devetnaest djece osigurali učenicima s poteškoćama u razvoju koja nisu obuhvaćena projektom, a u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih Međimurske županije, Društvom distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida, Udrugom za autizam Pogled, Udrugom slijepih Međimurske županije i Udrugom za sindrom Down Međimurske županije“, objasnila je Sonja Kiković, voditeljica projekta, dok Branko Sušec, pročelnik UO za društvene djelatnosti pohvalio sve škole, asistente, roditelje, ali i Županiju, što zajedničkim snagama svake godine stvaraju i provode sve bolji program, od kojeg najveći benefit imaju upravo djeca. „Kada je riječ o učenicima, našoj djeci, bez obzira govorimo li o projektu udžbenika, prijevoza, asistenata ili pak osiguravanja školske prehrane, uvijek ću isticati da svako dijete zaslužuje kvalitetno obrazovanje i pravo na sigurnu i ljepšu budućnost, jer svako dijete je ipak dijete bez obzira na sve“, jasan je bio župan.
Samo međimurski predškolarci imaju asistente u vrtićima!
Dok je prijavila još jedan uspješan projekt, te je od prvog dana nastave osigurala svakom učeniku pomoćnika, Međimurska županija jedinstvenim modelom vrijednim milijun kune iste je uvela i u sve svoje predškolske ustanove, za 30 vrtićke djece. Time je samo još jednom dokazala da sustav prilagođava djetetu, a ne dijete sustavu te s više od 40% sredstava koje usmjerava u obrazovanje opravdala svako ulaganje u napredak i razvoj svojih mladih.
Prema međimurskom, radit će se model na nivou Hrvatske
Prema riječima župana, taj će projekt provesti organiziranom prijavom na natječaj čim on bude otvoren, ali i sufinanciranjem kako Županije tako i Općina te Gradova, no ni tu se ne staje. „Već smo pokrenuli inicijativu kategorizacije djece predškolske dobi na nivou Hrvatske, kako u ovim trenucima taj sustav ne postoji. Time će se ta snimka stanja ugraditi u zakonske elemente kako bi se prema istoj, ali i našem već postojećem modelu i država uključila u financiranje asistenata u vrtićima“, objasnio je župan Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content