Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimurju u novoj školskoj godini topli obrok svakom siromašnom djetetu od prvog dana nastave

Datum objave: 29. kolovoza 2016.

Tjedan dana prije početka nove školske godine, nove dobre vijesti za međimurske školarce. Osim što će sve osnovnoškolce dočekati udžbenici na njihovim klupama, a svi imaju osiguran i prijevoz do škole, te asistente u nastavi od prvog dana nastave, 1.200 djece slabijeg imovinskog statusa imat će i topli obrok. Potvrdile su to danas Bernardica Juretić, ministrica socijalne politike i mladih te Nada Šikić, ministrica rada i mirovinskog sustava čestitajući županu Međimurske županije Matiji Posavcu na uspješno pripremljenom projektu “Osiguravanje školske prehrane djeci u riziku od siromaštva”.
Tom je prilikom upriličena svečanost potpisivanja ugovora za projekt, inače za Međimurje vrijedan milijun kuna koji će se financirati iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD). Valja napomenuti kako je upravo međimurski segment odobren za financiranje u maksimalnom iznosu. Na ovakav način Međimurska županija nastavlja s dokazivanjem kako je obrazovanje strateški projekt u koji se neprestano ulaže, s ciljem razvoja i napretka mladih, ali ključno je, smatra župan, što se ovim projektom ujedno i osiguravaju jednaki uvjeti svakoj djeci.
„Odlučili smo na ovakav način doskočiti problemu isključenosti djece čije su obitelju u riziku od siromaštva. Želimo olakšati njihov svakodnevni dolazak u školu, te im omogućiti da ih tamo dočeka topli, ali i zdravi obrok što nam je iznimno važno“, objasnio je pritom međimurski župan, zahvalio svima koji su za međimurske škole radili na projektu naziva „Školski obroci svima!“, te dodao kako je ponosan što je u kratkom periodu pripremljen i realiziran, jer svako dijete mora imati osigurane sve uvjete, pa time i obrok, bez iznimke.
Iako je ministrica Juretić izrazila žaljenje što su ovakvi projekti uopće potrebni, jer nikako nije dobro da postoje djeca koja su gladna, ujedno je i dodala kako je velikom broju djece upravo to jedini topli obrok koji dobiju. Kako su potvrdile ministrica Šikić, ali i Diana Topčić - Rosenberg, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih na ovakav će se način pomoći 23.000 djece, 5.500 više nego lani. Čestitale su svima koji pomažu onima kojima treba, pripremajući takve projekte. „Moramo brinuti za najugroženiju skupinu, a ovako direktno preko osnivača sigurniji smo da će sredstva doći do krajnjih korisnika“, dodala je Šikić.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content