Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Sjećanje na međimurske velikane ne blijedi, za 90 godina kluba otkrivena bista tenisaču Franji Punčecu

Datum objave: 26. kolovoza 2016.

„Kada su veliki igrali, malci su sakupljali loptice“, rekao je Josip Sabolek, predsjednik Teniskog kluba Franjo Punčec Čakovec prilikom povodom proslave 90. obljetnice kluba, te svečanosti otkrivanja biste sportskom velikanu po kojem klub nosi ime – Franji Punčecu. Pritom se prisjetio njegovih početaka, ali i činjenice kako je sakupljanje loptica zamijenio veličanstvenom karijerom. „Mnogi ne znaju da je 1939. godine bio 4. igrač svijeta, a ujedno pritom proglašen najboljim na zemljanim terenima, dok je 1974. ušao među 10 najboljih igrača u povijesti tenisa“, objasnio je ponosan predsjednik Teniskog saveza Međimurske županije Zvonimir Vertuš, koji je i pokrenuo inicijativu za postavljanje biste, zadovoljan činjenicom kako je barem na ovakav način Punčec vraćen u svoje Međimurje iz kojeg je prije mnogo godina krenuo u svijet s posuđenim reketom da proslavi sebe i svoj kraj.
Da je upravo u toj hrabrosti i skromnosti njegova prava veličina, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, pritom čestitao klubu vrijedan jubilej, ali i opstanak uz nizanje uspjeha u turbulentnim vremenima u proteklim desetljećima, čime svaki rezultat vrijedi višestruko. „Razlika između mogućeg i nemogućeg leži upravo u čovjekovoj odlučnosti i volji, vrijednostima kojih ne manjka u našem klubu, a daju se prepoznati i u životu te karijeri Punčeca. Danas je to ime svjetskog tenisa i sporta, primjer svim mladim sportašima, te dokaz da iako dolazi iz male sredine, upravo uz odlučnost i volju, ali i samo vlastitim radom, trudom i žuljevima može postati svjetsko ime“, naglasio je župan, pohvalio više od 630 registriranih tenisača iz 12 klubova u županiji i rekao da neka ova bista i njima, ali i svima nama bude stalni poticaj da se dičimo sportskim velikanima kojih u Međimurju.
U klubu su tijekom svih ovih godina pokazali da su s razlogom jedan od ponajboljih kolektiva, u Međimurju su 18 puta ugostili ponajbolje tenisače Europe na turnirima do 12 i 16 godina te organizirali 14 profesionalnih turnira nagradnog fonda 10 tisuća dolara. Apsolutno radi se o jednim od važnijih sportskih manifestacija u našem kraju, uz poseban naglasak na Marin Šuica Junior Open koji za sve ima posebno značenje. Prigodnim govorima obratili su se i Miroslav Zečić, direktor Hrvatskog teniskog saveza, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i Mato Kljajić, predsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije, dok je bistu uz župana i gradonačelnika otkrio i sin Franje Punčeca. Ujedno su podijeljena priznanja za desetogodišnje razdoblje, ali i nastavljen ITF profesionalni ženski turnir sa stotinjak igračica iz dvadesetak zemalja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content