Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dizalice na gradilištu vesele Međimurce, uskoro dobivaju 25 milijuna kuna vrijedan Dom zdravlja

Datum objave: 25. kolovoza 2016.

Novi Dom zdravlja jedan je od najvažnijih projekata Međimurske županije u zdravstvu, kapitalni projekt, prvi takav nakon gradnje bolničkog paviljona, a njegovom izgradnjom pacijentima će biti dostupne sve usluge koje u ovom trenutku nudi hrvatski zdravstveni sustav, na najmoderniji, najkvalitetniji i najopremljeniji način. Tako će upravo Međimurje imati na jednom mjestu kompletnu primarnu, sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zaštitu, jedini u Hrvatskoj. „Iako smo svjesni kako zdravstveni sustav čine ljudi, a ne zgrade, želja je osim kvalitetnih ljudi imati i dobru infrastrukturu jer su nam naši građani i svi pacijenti najvažniji te za njih to moramo osigurati“, rekao je župan Matija Posavec prilikom obilaska jedinog gradilišta na području grada Čakovca nad kojim suvereno bdije dizalica. Kako je objasnio, tu se ne staje s ulaganjima, već je u tijeku nabavka nove opreme, rad na rekonstrukciji operacijskih sala, ali je i prijavljen projekt dnevne kirurgije, za koji se čeka otvaranje natječaja. „Dakle bez obzira na državu, mi posao obavljamo u potpunosti i držimo taj tempo rada. Svaku započetu investiciju u Međimurju ćemo i završiti“, jasan je župan.
Tako su danas, nakon potpisanog ugovora prije mjesec dana za 2. fazu projekta izgradnje Doma zdravlja, župan te predsjednik Skupštine Mladen Novak uz pratnju svog domaćina ravnatelja Doma zdravlja dr. Branka Vrčića obišli gradilište na kojem je evidentan napredak konstrukcije koja će skoro označiti novu zdravstvenu ustanovu na 5165 četvornih metara bruto površine na 4 etaže - podrum, prizemlje, prvi i drugi kat, uz 31 ordinaciju, te djelatnosti poput zdravstvene njege u kući, zubnog rendgena, palijativne skrbi, svih ordinacija obiteljske medicine, stomatološke i specijalističke ordinacije, patronažne službe i ostalo.
Uz međimursku inicijativu i ruke dobivamo kompletnu zdravstvenu zaštitu na jednom mjestu
„Kao što smo i najavljivali, svjedoci ste da iz riječi prelazimo u djelo. Već nakon 20-ak dana 2. faze radova novi Dom zdravlja poprima svoj oblik, veseli me, ali i naše građane, da nakon određenog vremena ovdje na području Čakovca ponovno vidimo dizalice, posebno zahvaljujući lokalnim proračunima u najvećoj mjeri, bez pretjerane pomoći države“, rekao je međimurski župan, ponosan što ovaj posao rade lokalne tvrtke. „Zadovoljan sam što ćemo vlastitim rukama u svakom segmentu podići sustav primarne zdravstvene zaštite na višu razinu, jer to je naša obaveza i odgovornost“, dodao je Posavec. Ova faza radova potrajat će, uz dakako za to adekvatne vremenske uvjete, do kraja 2016. godine, te se očekuje da će dotad konstrukcija 25 milijuna kuna vrijedne investicije biti pod krovom. „Iduće godine u suradnji s novom Vladom očekujemo opremanje objekta kako bi u najskorije vrijeme dobili kompletnu primarnu zdravstvenu zaštitu pod jednim krovom u blizini i naše bolnice, Zavoda za hitnu medicinu te Zavoda za javno zdravstvo. To je sustav koji je od velike korist za pacijente i korisnike ovih usluga, jer u zdravstvu brzina je ključ“, naglasio je.
„Svi mi ćemo koristiti ove prostore, na ovaj ili onaj način pa makar došli samo po vitamine i minerale. Nemjerljiva je korist ovih novih ambulanti iz jednostavne činjenice da sada idete otvarati bilo koju od ambulanti, ni jedna od ovih koja sada radi u Čakovcu ne bi mogla biti otvorena zbog tehničkih uvjeta koji vladaju. To znači da objektivno gradimo za sljedećih 50 godina“, naglasio je ravnatelj Doma zdravlja, naglasivši kako su svakom liječniku najvažniji dobri uvjeti za rad, a ovdje će biti vrhunski, s krajnjom koristi upravo za pacijente. „Nama nisu cilj politička prepucavanja, nego zajednički projekti i rezultati, a to je ono što u više od 3 proteklih godina radimo ovdje u Međimurju. Dom zdravlja jedan je od njih, uz mnoge druge, od škola do dvorana, drugih ambulanti, projekata iz EU fondova“, objasnio je predsjednik Skupštine.
Spomenimo kako je od kolovoza 2015. godine izvedena podrumska etaža te sva vanjska infrastruktura (kanalizacija, vodovod, izmještanje plina, hidrantska mreža), dok će se u drugoj fazi vrijednoj oko 7,3 milijuna kuna izvesti radovi armiranobetonske konstrukcije sa zidanom ispunom etaža, točnije napraviti prizemlje, prvi i drugi kat te ravni krov. Time će se uložiti sveukupno oko 12 milijuna kuna čime će se do kraja godine završiti izgradnja same zgrade, dok nakon toga kreće unutarnje opremanje, a 2018. godine u planu je i stavljanje Doma zdravlja u funkciju.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content