Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija treću godinu pomaže svoje OPG-ove, obrtnike i zadruge projektom Kontrole plodnosti tla

Datum objave: 23. kolovoza 2016.

S ciljem ostvarenja visokog i kvalitetnog prinosa svake kulture na poljoprivrednim površinama u Međimurskoj županiji, te u svrhu praćenja stanja poljoprivrednog zemljišta i utvrđivanja preporuka za gnojidbu, Međimurska županija od 2014. godine provodi projekt „Kontrola plodnosti tla u Međimurskoj županiji“.  Kako bi pomogla krajnjim korisnicima ovog projekta vrijednog 225 tisuća kuna, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, obrtnicima, zadrugama i trgovačkim društvima, svake godine okuplja veći broj jedinica lokalne samouprave u nadi da se briga za poljoprivredu proširi diljem županije. Ove su se godine u projekt uključila tri grada Čakovec, Prelog i Mursko Središće, četiri općine Belica, Mala Subotica, Orehovica i Štrigova, uz dakako Agrokontrolu d.o.o. iz Zagreba pod čijom se ingerencijom projekt provodi.
U djelokrugu rada svake lokalne i regionalne samouprave je briga o proizvodnji i proizvođačima te poljoprivredi i svojim poljoprivrednicima. U tom kontekstu ono što je krajnji cilj svakoga, pa i nas, je da imamo visoke i stabilne prinose, da stvorimo za to sve adekvatne preduvjete, ali i da naši poljoprivrednici u konačnici imaju jedno ekonomično i isplativo poslovanje“, rekao je u uvodu župan Međimurske županije Matija Posavec i objasnio kako je osnovna pretpostavka za to je upravo da imamo plodno tlo i da kontroliramo plodnost tog tla, što je glavna nit vodilja provođenja ovog vrijednog projekta.
Potpisani Sporazum je ogledni primjer kako Županija mora surađivati s gradovima i općinama
Ujedno je naglasio kako mu je posebno drago što njegovu vrijednost svake godine prepoznaje sve više gradova i općina, te pritom potpisao novi Sporazum o provedbi projekta s direktorom Agrokontrole d.o.o. Zagreb Jakšom Marićem, gradonačelnikom Grada Mursko Središće Draženom Srpakom, zamjenikom gradonačelnika Grada Čakovca Mariom Medvedom, načelnikom Općine Belica Zvonimirom Taradijem, načelnikom Općine Mala Subotica Vladimirom Domjanićem, načelnikom Općine Orehovica Franjom Bukalom, te predsjednikom Gradskog vijeća Grada Preloga Goranom Gotalom, uz prisustvo privremenog pročelnika UO za gospodarske djelatnosti Darka Radanovića. Spomenimo kako je ranije sporazum potpisan s načelnikom Općine Štrigova Stanislavom Rebernikom. Ukupno će se sufinancirati 632 uzorka tla, a uz sufinanciranje županije, gradova i općina, krajnji korisnici preuzet će tek preostalih 20 posto.
„Hvalevrijedan je nastavak ovog projekta u Međimurskoj županiji, kojoj na tome zahvaljujem, kao i gradovima i općinama, jer je njegova važnost u tome što se optimiziraju troškovi poljoprivrednih korisnika koji uvidom u kvalitetu svog tla mogu zatim optimizirati troškove gnojidbe, ali i smanjiti zagađenje tla i vode“, rekao je direktor Agrokontrole. „Poljoprivreda je važan segment Međimurja, a ovim projektom se ostvaruje zajednički interes za poljoprivrednike i vrijedne Međimurce kojima je ovo velika pripomoć“, dodao je gradonačelnik Murskog Središća, a načelnik Belice, općine koja je od samih početaka u projektu, naglasio kako su Beličanci vrlo zadovoljni rezultatima. „S iskustvom koje imamo, te dobrom suradnjom s Međimurskom županijom, nastojat ćemo što više proširiti djelatnost“, rekao je Taradi i sve pozvao u subotu, 27. kolovoza na Festival krumpira u Belicu od 16:00 sati.
Predsjednik preloškog vijeća pritom je rekao kako je ovo doista ogledni primjer načina na koji Županija, općine i gradovi trebaju surađivati u cijeloj Hrvatskoj, sa zajedničkim interesom, a to je briga za proizvođače. „Možda je ovo mali korak za poljoprivrednika kojem je trošak sveden na svega 70 kuna, međutim veliki je to korak kako bi se sustavno pristupilo gledanju poljoprivrede u cjelini i kako bi doista ta gospodarstva mogla konkurirati na tržištu EU još u većem opsegu“, dodao je. „Cijena jednog uzorka analize iznosi 356 kuna, s time da je ukupna vrijednost projekta 225 tisuća kuna, a to po jednom uzorku tla za poljoprivrednika iznosi 71 kunu“, objasnio je privremeni pročelnik.
Ovo je još jedan iskorak u standardu poljoprivrede u Međimurju
„Na području grada Čakovca registrirano je 315 OPG-ova, a 5 ih se bavi ekološkom proizvodnjom, te je ispitivanje plodnosti tla zbog toga važno i za naše područje“, objasnio je zamjenik Medved, dok načelnik Orehovice naglasio kako je projekt agrokontrole i kontrole plodnosti tla hvalevrijedan projekt uz višestruke koristi, a jedna je i ta što štitimo podzemne vode. „Imamo 21 poljoprivredno gospodarstvo, a tražimo kontrolu tla u 82 primjerka, te vjerujemo da će se brojka povećavati narednih godina“, dodao je. U projekt se ove godine uključila i Općina Mala Subotica, čiji je načelnik zadovoljan onime što je o projektu dosad saznao, jer je isti olakšao rad poljoprivrednicima. „Spoznali su kvalitetu svog tla na kojem proizvode, više puta štite podzemne vode i ostale resurse kojima raspolažu, a pri tome im je ujedno proizvodnja jeftinija“, rekao je Domjanić.
Ono što se ujedno dobiva ovim projektom, osim osnovne je i dodana vrijednost, smanjenje zagađenja voda i tla uzrokovanih intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom, ali i povećana konkurentnost proizvođača hrane. „Ovo je doista kvalitetan projekt čiji rezultati neće doći preko noći, no uvjeren samo kako doista radimo jedan iskorak u standardu ponašanja i nastupa prema poljoprivredi u Međimurskoj županiji, ovim i drugim projektima“, za kraj je istaknuo međimurski župan te upoznao sve prisutne kako je do 30. rujna otvoren natječaj za dodjelu potpora za ekološku proizvodnju, što je još jedan doprinos razvoju poljoprivrede.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content