Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija na grobištu Ksajpa obilježila Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Datum objave: 23. kolovoza 2016.

Polaganjem zajedničkog vijenca i paljenjem svijeća na grobištu Ksajpa kod Šenkovca, dostojno je obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Ovaj dan se u zemljama Europske unije, no samo u Međimurskoj županiji od svih u Republici Hrvatskoj, obilježava svake godine 23. kolovoza kao spomendan i europski je dan sjećanja na žrtve totalitarnih diktatura u Europi u 20. stoljeću. Naime, 2006. godine Hrvatski sabor donio je Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. – 1990., u kojoj je navedeno da su totalitarni komunistički režimi bili, bez iznimke, označeni masovnim povredama ljudskih prava.
„Zločini počinjeni s bilo koje strane nikada neće imati opravdanje!“
Danas odajemo dužnu počast onima koji su se suprotstavili totalitarnoj vladavini i zauzeli svoje mjesto u svijesti cjelokupne javnosti kao junaci i nevine žrtve, a sve zbog njihove predanosti, vjernosti idealima, časti i hrabrosti“, rekao je prilikom svog govora kod spomen križa župan Međimurske županije Matija Posavec. Naglasio je i kako se na ovaj način osuđuju teška kršenja ljudskih prava koja su počinili totalitarni režimi, što je ujedno važan temelj današnjeg slobodnog i demokratskog uređenja u kakvom živimo. „Sjećanjem na tragičnu prošlost i počinjene zločine protiv čovječanstva i masovna kršenja ljudskih prava, ovim danom kojim čuvamo spomen na mnoge nevine žrtve, ali i njihovim obiteljima izražavamo sućut, razumijevanje i priznanje njihovih patnji“, nastavio je župan Posavec istaknuvši kako zločini koji su počinjeni s bilo koje strane, u bilo kojem trenutku, nikada neće imati opravdanje, posebice ne nad onima koji se nisu mogli braniti. „Važno se prisjetiti žrtava koje nemaju svoj režim niti predznak, ne samo u Međimurju, nego i cijeloj Hrvatskoj, kao što to govori duh europske konvencije o totalitarnim režimima. Ovo je ujedno komemoracija koja šalje poruku da je Hrvatska često puta bila taoc totalitarnih režima, te da moramo učiniti sve da nam se te strahote više nikad ne dogode“, zaključio je Posavec. I ove godine, obol obilježavanju dalo je i Društvo za obilježavanje grobišta Međimurske županije na čelu s predsjednikom Josipom Kolarićem, općina Šenkovec koju je predstavljao zamjenik načelnika Vladimir Horvat, kao i vijećnici Skupštine Međimurske županije, predstavnici političkih stranaka, ali i javnog te kulturnog života Međimurja.
Obilježavajući današnji dan poručujemo da žrtve zločina totalitarnih režima i njihove obitelji zaslužuju sućut razumijevanje i priznanje za svoje patnje. Stoga, danas s posebnim poštovanjem suosjećamo s rodbinom davno nestalih žrtava ljudskog bezumlja i vjerom kako se slično nikad neće ponoviti“, rekao je Kolarić podsjećajući na teška vremena kada su u Međimurju jednako stradavali svi slojevi ondašnjeg društva.
Sjećanje na žrtve završeno je prigodnom molitvom koju je predvodio župnik Župe sv. Jelene Križarice u Šenkovcu vlč. Vladimir Kolarić, u kojoj je naglašena važnost razumijevanja i suosjećanja, te je na kraju pozvao sve prisutne na svetu misu koja će se u čast žrtava održati u 19 sati u župnoj crkvi u Šenkovcu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content