Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan Posavec i akademik Feletar o Međimurju kao županiji znanja

Datum objave: 22. kolovoza 2016.

Nakon akademika Zvonka Kusića, u službenom posjetu Međimurskoj županiji boravio je i akademik Dragutin Feletar. Da je Međimurje prava županija znanja te da se svako ulaganje u obrazovanje itekako isplati, potvrdio je u razgovoru sa svojim domaćinom, županom Međimurske županije Matijom Posavcem. Inače, Feletar je upravo u svibnju ove godine izabran za redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, nakon što je bio član HAZU-a od 2006. godine. Na toj velikoj časti prigodnim prijemom čestitao mu je međimurski župan, te ujedno pritom pohvalio njegov svakodnevni napor da promovira Međimurje diljem regije, kao gostujući profesor priznatih europskih sveučilišta, sudionik inozemnih skupova, ali i kao jedan od vodećih hrvatskih geografa, te jedno vrijeme i dekan Prirodoslovno – matematičkog fakulteta. „Hvala na značajnom doprinosu koji je Vaš životni rad donio Međimurskoj županiji i Hrvatskoj. Svojim djelovanjem i znanstvenim radom sve nas potičete da ulažemo u sebe i svoje znanje, što je najbolji primjer koji možemo dati našim mladima, uz ulaganja u obrazovanje i njihovo školovanje“ , istaknuo je župan Posavec.
Akademik Feletar pritom ga je upoznao sa svojim radom i područjima interesa, a jedna od najvažnijih aktivnosti svakako je prijevod knjige Josipa Bedekovića „Natale solum sancti Hieronymi“. „Kompleksno je to djelo napisano na latinskom jeziku u 18. stoljeću, čiji se prvi dio bavi Međimurjem, dok drugi dio govori o sv. Jeronimu te dokazuje njegovo podrijetlo. Važan je ovo projekt jer djelo obrađuje kompletnu povijest hrvatskog sjevera, a samim time i Međimurja. Bit će to nakladnički pothvat godine“, objasnio je i zahvalio županu na svesrdnoj pomoći da djelo od 600 do 700 stranica ugleda svjetlo dana do 2017. godine. Na tome intenzivno rade i županijske službe, što je potvrdio pročelnik UO za društvene djelatnosti Branko Sušec, uz višu stručnu suradnicu za prosvjetu i kulturu Blaženku Novak, te dodao kako je to važan kulturno povijesni pomak za Međimurje.
Sastanku su se pridružili i predstavnici Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Ivan Pranjić i Tomo Blažeka, s ciljem nastavka dobre suradnje Ogranka i Međimurske županije, ali pritom i iskoristili priliku da županu predaju Zlatnu povelju Matice hrvatske dobivenu za knjigu Vinka Žganca Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja, čiji su urednici, a sunakladnik je Međimurska županija. Dogovoreni su i daljnji koraci suradnje, a time je samo potvrđen dobar odnos Međimurske županije i Ogranka Matice Hrvatske u Čakovcu, koji će biti nastavljen i u narednom razdoblju tijekom obilježavanja 450. godina Sigetske bitke koje će vrhunac doživjeti tijekom rujna.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content