Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan Posavec: „78 međimurskih heroja sjećanjem i zahvalnošću postavimo na zasluženi pijedestal“

Datum objave: 4. kolovoza 2016.

„Godine jesu prošle, ali sjećanje nikada nećemo ostaviti iza nas. Naši branitelji, među kojima je i 78 međimurskih heroja koji su se borili širom Hrvatske u mnogim vojnim i policijskim postrojbama, kao i njihove obitelji, uvijek će imati posebno mjesto u našim životima i srcima“, rekao je u svom govoru župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom obilježavanja 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Međimurju i dodao kako su branitelji dali svoj doprinos jednoj od najvećih pobjeda hrvatskoga naroda u povijesti, na čemu im zauvijek moramo biti zahvalni.
5. kolovoz nije samo još jedan datum u godini, on označava dan kada iskazujemo poštovanje hrabrosti i odlučnosti naših očeva, sinova, supruga i prijatelja, njima gotovo 200 tisuća koji su u presudnih 84 sata oslobodili više od 10.000 četvornih kilometara te pobjedonosno ušli u Knin, danas grad simbol. Dan je to kada se i mi svojim mislima i promišljanjima prisjećamo svih vrijednosti koje su imali oni kojima je isti posvećen, ali i da proslavimo pobjedu hrvatskih branitelja u vojno-redarstvenoj akciji „Oluja“.
Neka se ne izgubi ništa od onog za što su se borili i život dali naši branitelji
U ime Međimurske županije počast Međimurcima, hrvatskim braniteljima, odali su uz župana Matiju Posavca, zamjenik župana Zoran Vidović i potpredsjednica Skupštine Međimurske županije Petra Kovačić, zatim tehnički ministar poduzetništva i obrta RH Darko Horvat,  zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta u tehničkoj Vladi RH Hrvoje Šlezak, saborske zastupnice Dragica Zgrebec i Štefanija Damjanović, gradonačelnici Grada Čakovca Stjepan Kovač i Murskog Središća Dražen Srpak, te načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi. Također, mimohodom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomenika borcima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih u Čakovcu počast su herojima iskazali i vijećnici Županijske skupštine, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata na čelu s predsjednikom Stjepanom Horvatom, predstavnici Policijske uprave međimurske, Zrinske garde Čakovec, Hrvatske vojske, Uprave za obranu, Matice hrvatske-ogranak Čakovec, Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“, Počasnog županijskog zdruga, političkih stranaka,  kao i članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.
Svijeće su zapaljene i kod Spomen zida poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu uz zajedničku molitvu koju je predvodio fra Željko Železnjak, župnik crkve sv. Nikole biskupa u Čakovcu i gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu. „Kako bismo slobodno mogli vijoriti svojim zastavama, bili su potrebni oni koji su branili našu domovinu, te na tom zadatku dali svoje živote. Spominjemo se roditeljskim, rodbinskim i prijateljskim poštovanjem, te molimo da se ne izgubi ništa od onog za što su živjeli, borili se i život dali naši branitelji“, naglasio je gvardijan Železnjak tijekom molitve, te iskazao zahvalnost i veliku počast svim braniteljima koji su nam omogućili mirno stvaranje Hrvatske kakvu smo željeli. Svim prisutnima obratio se i predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije istaknuvši da je na svima nama da i dalje radimo za boljitak Lijepe naše. „Časno slavimo ovaj dan koji je donio velike promjene u našoj državi, nakon što su se zavijorile pobjedničke zastave diljem zemlje. Prvo zahvaljujemo našim prijateljima i suborcima koji su dali svoje živote i utkali ih u temelje Republike Hrvatske, te na taj način osigurali bolju budućnost svim našim generacijama koje tek dolaze“, rekao je Horvat.
Branitelji su nam uzor u svakodnevnim izazovima
„Važno je, posebice mladima, usaditi vrijednosti snage i zajedništva, dozu zahvalnosti prema onima koji su stvarali našu povijest, da se s poštovanjem pobrinu da ta borba ne prođe uzalud i da one koji su svojom žrtvom dokazali ljubav prema domovini zadržimo na zasluženom pijedestalu“, dodao je međimurski župan, napomenuvši kako nam je upravo njihova volja i žrtva omogućila mirno stvaranje slobodne, neovisne i europske Republike Hrvatske u kojima danas žive njihove obitelji, te ostvarila pretpostavke da sami gradimo slobodno i demokratsko društvo.
Pritom je istaknuo kako uz takve uzore možemo lakše svakodnevno prolaziti kroz izazove koji su stavljeni pred nas. „Naši su izazovi svakom radniku dati zasluženu veću plaću, zaustaviti mlade u odlasku izvan zemlje i svog kraja, dati svoj maksimum da ponudimo obrazovanje i gospodarstvo na najvišem nivou, te stvorimo viši standard, za bolji i lakši život svim međimurskim obiteljima“, rekao je Posavec te svim žiteljima Međimurske županije, a posebno braniteljima i članovima njihove obitelji te obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content