Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ministar i župan u pogon pustili INA-in 450 milijuna kuna vrijedan Projekt Međimurje: „Ovdje je kolijevka naftnog gospodarstva Hrvatske“

Datum objave: 28. srpnja 2016.

U probnu proizvodnju danas su puštena Inina plinska eksploatacijska polja Vučkovec i Zebanec. Naime nakon 25 godina INA ponovno pokreće proizvodnju ugljikovodika na području Međimurske županije, što će imati značajan utjecaj, kako su potvrdili iz INE, ne samo na poslovanje kompanije, već i na razvoj cijeloga međimurskog kraja. Svečanost kojom su Međimurci dobili projekt vrijedan 450 milijuna, najveći takav INA-e na sjeveru, a koji će tek donijeti dobit zajednici, održana je u Termama LifeClass Sveti Martin, uz prisustvo ministra gospodarstva RH Tomislava Panenića, predsjednika Uprave INE Zoltána Áldotta, te župana Međimurske županije Matiju Posavca koji su se i obratili prisutnima netom prije obilaska postrojenja Vučkovec.
„U posljednjih 5 godina INA je investirala gotovo 11 milijardi kuna, od čega je gotovo 7 milijardi uloženo u istraživanje i proizvodnju i to većinom u Hrvatskoj, pa mi je iznimno drago da smo pokrenuli i proizvodnju za Međimurje, ovo je jedan od najvećih takvih projekata, veliki posao koji smo realizirali uspješnom suradnjom s kompanijama okupljenima u četiri konzorcija, te lokalnim vlastima“, u uvodu je rekao predsjednik Uprave INA-e, te naglasio kako je upravo Projekt Međimurje dobar primjer prema kojem će se raditi na drugim projektima i lokacijama. „Nadam se da Međimurju nećemo biti nepoželjan gost, već zajedno s njima domaćin svima koji žele vidjeti ovako dobar projekt“, dodao je i zahvalio županu te načelnicima koji su pomogli u što skorijem okončanju projekta.
U Međimurju se proizvodi petina plina koji koristi hrvatski kontinent
Nakon što smo ugovor potpisali prije samo dvije godine i cijelo to vrijeme naporno radili, danas možemo reći da smo svi zajedno uspjeli i drago mi je da se lokalna samouprava još jednom ovdje pokazala kao primjer. Nekoliko je benefita ovog projekta, najveći apsolutno taj što se vodilo računa o zaštiti okoliša i sigurnosti naših građana koji žive u okolici polja, te renta koju ćemo eksploatacijom dobiti, a koja će upotpuniti skromne proračune naših općina i pokrenuti stvaranje novih vrijednosti, investicija i podići standard Međimuraca“, rekao je u svom govoru međimurski župan te naglasio kako su volja i odlučnost ključ realizacije ovakvih milijunskih projekata, te da će se, kada dosegnu određenu razinu proizvodnje, a to će biti sljedeće godine, u ovom malo kutku Hrvatske odvijati 20% proizvodnje plina na hrvatskom kontinentu i 5% proizvodnje plina u Hrvatskoj. Projektom Međimurje radi se privođenje proizvodnji plinskih i plinsko – kondenzatnih polja Vučkovec, Vukanovec i Zebanec, te time stvaraju preduvjeti za istraživačke radove na novim lokacijama s potencijalnim zalihama ugljikovodika u međimurskom podzemlju, a komercijalno pridobivene količine ugljikovodika procjenjuju se na oko milijardu m3.
Ministar Panenić: „Projekt Međimurje još je jedan gospodarski uspjeh“
„Eksploatacija na kopnu definitivno je industrija od koje puno očekujemo i želimo osigurati ne samo sigurnost, nego isto tako dugogodišnju stabilnost prihoda koji čine značajan udio prvenstveno lokalnih proračuna, jer velika je razlika u proračunskim prihodima kada imate takav izvor rudne rente. Projekt Međimurje još je jedan gospodarski uspjeh, a cilj nam je krenuti u nove prostore i projekte, prvenstveno na kopnu“, rekao je ministar te objasnio kako se međimurska investicija odnosi na sabirno – transportni sustav, čime se omogućuje otprema proizvedenog plina cjevovodom od Čvora Međimurje prema centralnoj plinskoj stanici CPS-a Molve u Podravini u duljini od 73 km na daljnju obradu i čišćenje. Da je Međimurje kolijevka naftnog gospodarstva Hrvatske, u svojoj je prezentaciji istaknuo Želimir Šikonja, izvršni direktor za istraživanje i proizvodnju nafte i plina, te objasnio kako  je prva proizvodnja nafte na ovim prostorima započela prije 160 godina.
„Danas smo u Međimurju napravili jedan cijeli sustav, koji uključuje opremanje 5 proizvodnih bušotina, izgradnju 4 bušotinska radna prostora, kompletnu revitalizaciju plinske stanice Mihovljan, bušenje nove u Mačkovcu, a isto tako izgradnju sustava cjevovoda“, dodao je naglasivši kako dodatnu vrijednost projektu daje i mogućnost ove infrastrukture da posluži za interkonekciju plina iz susjednih zemalja Slovenije i Mađarske, što može dati još veći benefit.
„Ovo nije kraj i sigurno će biti još takvih investicija, jer ovo područje ima potencijala koji Hrvatsku mogu napraviti  energetski neovisnom zemljom. Projektom Međimurje i potvrđivanjem potencijala u proizvodnji nafte i plina te hidropotencijala koji imamo na elektranama, stječu se osnove da ću s budućom Vladom razgovarati o promjeni iznosa rudne rente. Nakon što je prije tri godine udvostručena hidrorenta, kako proizvodimo gotovo trećinu struje iz hidropotencijala, vrijeme je da se preispita i veći omjer rente iz državnog prema lokalnim proračunima, što bi bio dodatni iskorak u decentralizaciji zemlje“, objasnio je župan Posavec.
Za kraj su iz INA-e pohvalili kako je veliku vrijednost ovoj investiciji dalo i žurno rješavanje imovinsko - pravnih odnosa, naime 14 gradova i općina moralo je pristupiti izmjeni prostorno planske dokumentacije jer su se mijenjale granice eksploatacijskih polja, a sve je to realizirano  na vrijeme, pa i prije roka, kako bi proizvodnja mogla krenuti, što je još jedna prednost Međimurja pred drugima.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content