Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na Mađerkinom bregu Općina Štrigova potpisala sporazum od milijun eura

Datum objave: 26. srpnja 2016.

Proteklog vikenda, u sklopu Štrigovskih noći, mještani štrigovskog kraja obilježili su i proslavili Dan Općine, čiji je središnji događaj bio svečana sjednica Općinskog vijeća. Posebnost ove sjednice bila je u tome što je održana na Mađerkinom bregu, sve popularnijoj lokaciji između naselja Banfi i Robadje. U idiličnoj atmosferi pod šatorima ovoj su svečanosti prisustvovali predstavnici Međimurske županije predvođeni županom Matijom Posavcem i njegovom zamjenicom Sandrom Herman, zatim domaćini načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik i predsjednik Općinskog vijeća Ivan Frlin, kao i mnogi drugi uzvanici, načelnici susjednih i slovenskih općina, te brojni mještani. „U proteklih godinu dana započeli smo s mnogim projektima za koje se nadamo da će se ubrzo i završiti. Pri tome mislim na izgradnju i obnovu naših prometnica, pješačko-biciklističke staze i kanalizacijskog sustava, zatim multifunkcionalnog centra s različitim sadržajima, dogradnjom općinskog DVD-a s novim suvremenim prostorima, te mnogim kod kojih očekujemo pomoć vlasti“, rekao je predsjednik vijeća.
Jedna od većih općina u Međimurju koja provodi velike projekte s jednim od najmanjih proračuna
Iako raspolažemo s malim proračunskim sredstvima, Općina ide naprijed u stvaranju pozitivne slike i pokretanju velikih projekata. Od prošle godine uspjeli smo asfaltirati 8 kilometara ceste, otkupili smo Društveni dom koji polako propada te se sada sprema obnova, izgradit će se novi vatrogasni dom, a u četvrtak krećemo s puštanjem plinovoda u probni rad“, rekao je načelnik te istaknuo kako se na prostoru općine nalaze tri bušotine velike površine za eksploataciju plina, što znači da se tamo nalazi i velika vrijednost. „Uz sve to, ovdje kontinuirano radimo na razvoju turizma i turističkih sadržaja, pa tako Urbanovo raste iz godine u godinu, kao i niz drugih manifestacija, dok će se tek ostvariti naši veliki potencijali izgradnjom vidikovca, upravo ovdje na Mađerkinom bregu“, ponosno je izjavio Rebernik, a dopunio ga vidno ponosan onim što vidi na Mađerkinom bregu, međimurski župan.
„Općina Štrigova predstavlja sve ono u čemu uspijeva Međimurje kao županija koja, iako površinom najmanja i s jednim od najmanjih proračuna, uz odlučnost i volju ostvaruje sjajne rezultate te svojim građanima omogućuje uvjete za lakši život i neometani razvoj. U našim okvirima gornje Međimurje postaje prava turistička meka, čemu su dokaz i naše reprezentacije koje su boravile ovdje i pripremale se za velika sportska natjecanja posljednjih mjeseci. Tako će ovdje ubrzo početi dolaziti gosti iz cijelog svijeta što je naša odgovornost, ali ujedno donosi dobrobit kako za Štrigovu i Međimurje, a time i za cijelu Hrvatsku“, napomenuo je župan istaknuvši nekoliko ključnih turističkih projekata Općine koji pokazuju sav njen potencijal. „Razvijat ćemo i dalje Urbanovo kao reprezentativnu enogastronomsku manifestaciju sjeverozapadne Hrvatske, do kraja godine imat ćemo prijevod knjige „Natale solum“ iz 1752. godine na hrvatski jezik koja će poslužiti za razvoj vjerskog i kulturnog turizma, kako je sv. Jeronim iz Štrigove, a uz sve to pred nama je projekt gradnje vidikovca ovdje na Mađerkinom bregu za što su stvoreni svi preduvjeti, te sve to nalaže kako je ovo godina novog početka Štrigove koja ima širom otvorena vrata da postane pravo turističko središte“, naglasio je Posavec, te na kraju iznenadio načelnika Općine uručivši mu poklon Županije, vizualnu 3D projekciju Mađerkinog brega, koji će uvelike olakšati proces projektiranja vidikovca.
Svečano potpisan Sporazum o suradnji dviju općina, ukupne vrijednosti oko milijun eura
Posebna pozornost na svečanoj sjednici pridana je projektu koji stoji pred Općinom Štrigova u suradnji s dugogodišnjom prijateljskom slovenskom općinom, Općinom Razkrižje. Riječ je o potpisu Sporazuma o suradnji dviju općina o priključenju na Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Razkrižje, koji su sklopili načelnik i župan Općine Razkrižje Stanko Ivanušić. Naime, ista je izgradila kanalizacijski sustav s pročistačem za svoje područje pomoću sredstava fondova Europske unije i prije dvije godine ga stavila u pogon. Prijateljska suradnja vodstava dviju pograničnih općina iznjedrila je ideju da se kod izgradnje kanalizacijske mreže na području Štrigove ne gradi pročistač, već da se iskoristi kapacitet pročistača u Razkrižju. To će ujedno značiti i veliku financijsku uštedu, ali i predstavlja jedinstveni takav projekt u ovom dijelu Europe, ukupne vrijednosti oko milijun eura, kojem su zeleno svjetlo dala resorna ministarstva obiju država. Potpis ovog sporazuma, ujedno je uvjet za definiranje ugovora između Međimurskih voda s hrvatske i Komunalnog poduzeća „Prlekija“ sa slovenske strane.
Dodijeljena općinska priznanja
Svečana sjednica ujedno je bila prilika da se zahvali mještanima, udrugama i poduzećima koji su svojim djelovanjem i radom učinili zajednicu boljom i ugodnijom za život i rad. Općina Štrigova već tradicionalno nagrađuje najbolje učenike Osnovne škole Štrigova, pa je tako priznanje primilo 15 učenika, a osim toga, osigurana je i novčana nagrada u iznosu od 2000 kuna svakom od dvoje štrigovskih osnovaca, dobitnika Oskara znanja, a to su Nikolina Novak i Leon Vlašić. Na području sporta, općinska priznanja dodijeljena su Nogometnom klubu „Sloga“ Štrigova i Ženskom odbojkaškom klubu „Štrigova“. Među udrugama, Općina Štrigova prepoznala je izvrstan rad Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Podružnice Ogranak Štrigova. Iza udruge stoji 10 godina djelovanja i neprekinute brige o braniteljskoj populaciji na području općine i izvan nje.
U području poduzetništva općinsko priznanje dodijeljeno je vlasnici frizerskog salona „Mis“ iz Štrigove, građevinskoj tvrtki Granokam iz Štrigove koju vode Stanko Kamerlin i Slavko Novak, te tvrtki Usluge u transportu, otpremništvu i špediciji – „Danzas“ iz Železne Gore, vlasnika Mladena Bogdana. Za kraj, prigodnim poklonom Općini, poduzetnik Antun Horvat iskazao je zahvalnost za svu podršku pruženu projektu Umjetničke kolonije, koju unatrag 6 godina organiziraju Grupa Contra, Antun Horvat i DGA Pjenušci, a koja osim stvaralačkog rada umjetnika, obuhvaća i promocije knjige, izložbe i koncerte klasične glazbe. Cjelokupni ambijent svečane sjednice svojim su nastupom upotpunili članovi tamburaškog sastava KUD-a Sveti Jeronim, te članice Ženske vokalne skupine Stridonne.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content