Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Hlapičina duhovnim i kulturnim programom proslavila 750. obljetnicu Ivanovaca

Datum objave: 26. srpnja 2016.

U okviru ovogodišnjeg proštenja, proslave blagdana sv. Ane kao njihove zaštitnice, ali i uz 750. obljetnicu djelovanja Viteškog reda Ivanovaca, mještani Hlapičine pripremili su duhovni i kulturni program. Tako je iza njih trodnevna duhovna priprava uz misna slavlja, ali i predstavljanje monografije o Hlapičini autorice Blaženke Filipan-Žignić, procesiju sa svijećama, predstavljanje povijesne postrojbe udruge Ivanečki vitezovi iz Ivanca, te predstavljanjem radove vrijednih žena iz Hlapičine.
Misnom slavlju u crkvi sv. Ane, netom prije predstavljanja monografije, koje je predvodio župnik vlč. Ivan Herceg, nazočio je i župan Međimurske županije Matija Posavec uz gradonačelnika Grada Mursko Središće Dražena Srpaka Dragutina Stojka, predsjednika VMO Hlapičina, te na taj način proslavili dan zaštitnice hlapičanske crkve. Župnik je pritom napomenuo kako se slavi jedna sveta obljetnica, koja nam ne smije poslužiti samo kao spomen, već  nas ista mora potaknuti na rast u vjeri i čovječnosti.
Ono što je potaknula nova monografija, svakako pak je oživjeti mjesto, ali i unutar njenih stranica okupiti povijesti tog kraja i njegovih ljudi, čime se čuva identitet Hlapičine. Tako je na jednom mjestu sada zapisan i slikom ilustriran jedan dio Međimurja, naselje koje se pred 750 godina zvalo Nova Curia (Novi Dvor), uz naglasak na tamošnji duhovni život, ali i autohtoni govor koji stanovnike tog mjesta čini autentičnim Hlapičauncima.
Spomenimo kako su nedjeljno misno slavlje u crkvi sv. Ane uz domaćeg župnika predvodili i mons. Ivan Milovan, porečki - pulski biskup u miru te umirovljeni selnički župnik vlč. Josip Horvat.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content