Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ministrica rada i mirovinskoga sustava Nada Šikić boravila u službenom posjetu Međimurskoj županiji

Datum objave: 21. srpnja 2016.

Jako je lijepo doći u jednu od najbolje uređenih županija u Hrvatskoj s iznimno razvijenim poduzetništvom i najvećim brojem zaposlenih. Na vašem se primjeru može puno naučiti, a dobru praksu preslikati na druge županije u Hrvatskoj koje bi na taj način postale puno efikasnije“, izjavila je prilikom službenog posjeta Međimurskoj županiji ministrica rada i mirovinskoga sustava Nada Šikić. Tom ju je prigodom ugostio župan Međimurske županije Matija Posavec s kojim je održala radni sastanak na kojem se razgovaralo o mnogim temama. Među ostalim, riječi je bilo o situaciji na tržištu rada i Zavodu za zapošljavanje, o načinima vraćanja onih koji su otišli raditi u inozemstvo, rasterećivanju poduzetnika i povećanju minimalne plaće, te potencijalnom problemu dvostrukog oporezivanja onih koji su radili ili još uvijek rade u drugim zemljama. „Uvijek postoji niz otvorenih pitanja koje u dobroj suradnji i dobrom dijalogu možemo riješiti. Cilj je upravo ovakvih posjeta detektirati potencijalne poteškoće kako bi se moglo pronaći zajedničko rješenje na obostrano zadovoljstvo“, istaknula je ministrica Šikić, izrazivši pritom zadovoljstvo što dijeli većinom zajedničke stavove sa svojim domaćinom vezane uz politiku rada i zapošljavanja. Župan Posavec je naglasio kako su najveći problem Međimurja još uvijek premale plaće koje su u 2015. godini u prosjeku iznosile 4071 kunu, što je 18,6 posto ispod državne razine. „Mi ćemo i dalje stvarati konkurentno gospodarstvo, kao što smo to radili i do sada, te ćemo na taj način nastojati povećati prosjek plaća, smanjiti nezaposlenost i stvoriti konkurentnu radnu snagu“, rekao je Posavec te se osvrnuo na trenutnu situaciju na tržištu rada. „Danas u Međimurju imamo 4.559 nezaposlenih osoba, a s druge strane nam nedostaju radnici za pojedine djelatnosti, dakle treba provjeriti zašto je to tako, prekvalificirati te ljude, osposobiti ih i poslati na tržište rada“, napomenuo je župan Posavec i naglasio da se takvim pristupom dobiva zadovoljan radnik koji ima posao za koji je pristojno plaćen, čime predstavlja najveću korist za Hrvatsku i gradi društveni optimizam.
U organizaciji Županije i Ministarstva održana informativna radionica i okrugli stol
Ministrica Šikić u našu županiju pristigla je u pratnji pomoćnika ministrice Marija Bebića, pomoćnice ministrice Katarine Ivanković Knežević, te glavne savjetnice u Kabinetu ministrice Melite Čičak, a njihovom suradnjom s Međimurskom županijom organizirana je informativna radionica za potencijalne prijavitelje na Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava „Poticanje društvenog poduzetništva“, te okrugli stol na temu poticanja zapošljavanja u Međimurskoj županiji. Radionica je privukla velik broj zainteresiranih za javljanje na natječaj koji je objavljen u okviru Europskog socijalnog fonda u iznosu od 8 milijuna kuna, te traje do 2. rujna ove godine, a pomoćnica ministrice Ivanković Knežević istaknula je njegovu važnost u državnim okvirima. „Ovo je prvi projekt koji služi za poticanje bavljenja društvenim poduzetništvom, koje je bitno zato što osim onog ekonomskog elementa u sebi sadrži dodanu vrijednost. To podrazumijeva da 75 posto profita, odnosno viška vrijednosti, reinvestira u svrhu onoga za što je osnovano, a to se najčešće odnosi na zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju ili razvoj nekih proizvoda i usluga koji će pomoći lokalnoj zajednici“, objasnila je Ivanković Knežević, dok je ministrica Šikić nadodala kako se radi o 8 milijuna kuna za potrebe izrade projektne dokumentacije, kako bi se ideje i projekti mogli aplicirati na puno veće natječaje koji slijede. „Nama u Međimurju nikad nije nedostajalo volje ni dobrih projekata, zato pozivam sve da se uključe u osmišljavanje i realizaciju projekata pomoću sredstava iz europskih fondova, jer ukoliko to ne napravimo, sredstva će nam propasti, a mi ćemo i dalje morati plaćati naše članstvo u Europskoj uniji“, istaknuo je Posavec. Na okruglom stolu raspravljalo se o provedbi mjera aktivne politike zapošljavanja u Županiji kao i o mogućnostima koje se pružaju u okviru Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" 2014. - 2020. Također, predstavljeni su novi natječaji Europskog socijalnog fonda te je ovo ujedno bila odlična prilika za razmjenu mišljenja o mogućnostima financiranja projekata u područjima zapošljavanja, socijalnog uključivanja, obrazovanja, cjeloživotnog učenja i dobrog upravljanja.
Tehnička škola Čakovec pozitivan je primjer usklađivanja potreba gospodarstva s upisnim kvotama
U sklopu službenog posjeta, delegacija predvođena pomoćnicom ministrice Ivanković Knežević posjetila je Tehničku školu Čakovec koja predstavlja dobru praksu usklađivanja obrazovne strukture s potrebama gospodarstva, posebno metaloprerađivačkom industrijom. Škola je, uz suglasnost Međimurske županije, a na zahtjev gospodarstvenika, zatražila i dobila pravo na upis dodatnog razreda za zanimanje CNC operater te su upisana 2 razredna odjela. Za upise u prve razrede iduće školske godine popunjeno je 251 mjesto od 252 slobodna, te je ostalo tek jedno slobodno mjesto za automehaničara. „Jučer su došli i službeni podaci o upisima u srednje škole, te mi je neizmjerno drago što su gotovo sva mjesta popunjena, pa i ona za koja smo promijenili upisnu kvotu, jer na taj način želimo školovati naše građane za ona zanimanja za koja ih nakon završenog školovanja očekuje radno mjesto“, objasnio je župan Posavec i napomenuo kako će Županija, uz pomoć države, nastaviti stipendirati učenike za deficitarna zanimanja, kao što to već uspješno čini niz godina u suradnji s obrtničkom komorom.

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content