Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U učeničkom domu Graditeljske škole Čakovec potpisan ugovor kojim se kreće u njegovu energetsku obnovu

Datum objave: 14. srpnja 2016.

Nakon što su u travnju u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije proslavili svoj jubilej, 55 godina djelovanja, novo slavlje među 125 zaposlenih te više od 600 učenika u Graditeljskoj školi Čakovec. Naime potpisan je Ugovor o izradi glavnog projekta energetske obnove učeničkog doma u sklopu Graditeljske škole, težak oko 200 tisuća kuna financiran u 100-postotnom iznosu od strane Europskog fonda za regionalni razvoj te Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša. Podršku projektu dali su ravnateljica škole Srebrenka Posavec kao domaćin, zatim župan Međimurske županije Matija Posavec u ime osnivača, te voditeljica projekta Leonarda Tarandek koja je predstavila aktivnosti, uz predstavnika izvođača radova, ujedno supotpisnika direktora tvrtke Planeratis, Natka Bilića.
„U 2016. godini napokon smo krenuli u jednu pozitivu, osim uz obljetnicu, ujedno i s dobrim projektima i idejama, uz podršku našeg osnivača, Međimursku županiju. Naš kolektiv je taj zbog kojeg vrijedi provoditi takve projekte, ovaj prostor mora biti dostojan ljudi koji se svakodnevno brinu za smještaj naših učenika“, rekla je u uvodu ravnateljica te dodala kako će ovo biti tek prvi korak kako dom izgrađen 1977. godine vapi za obnovom. „Iako smo tijekom godina ulagali, pa i po pitanju energetske učinkovitosti i u stolariju te instalacije, to su većinom bila parcijalna ulaganja, dok ova obnova koja će se, nadam se, provesti već sljedeće godine, predstavlja jednu pravu kompletnu obnovu od poda do krova“, dodala je.
„Ovo je veliki dan za sustav obrazovanja u Međimurskoj županiji, jer mi već desetak godina razgovaramo o obnovi učeničkog doma, a proteklih godina i intenzivno radimo na prijavi ovog projekta. Temeljem današnjeg potpisivanja, mi ćemo izraditi svu potrebnu dokumentaciju za sustav energetske učinkovitosti  kojom ćemo smanjiti potrošnju energije, pristupiti jednoj kvalitetnoj obnovi, te svim učenicima i studentima, njih oko 100-tinjak, priuštiti moderniji i pristupačniji učenički dom, njihov drugi dom“, naglasio je međimurski župan, te dodao kako se dakako s ovime ne staje s većim ulaganjima i obnovama u Međimurju, dapače, istaknuo je kako je spremno niz projekata vrijednih ulaganja, koji samo čekaju otvorenje natječaja.
Nadam se da ćemo svaki moći provesti u što skorije vrijeme, a ovaj dom potpuno obnoviti, pa i ne samo to, već u skoro vrijeme i omogućiti našim učenicima i studentima još jedan novi dom, kao nastavak na ulaganja u studijske programe, veleučilište i potporu studentima“, dodao je Posavec.
„Danas smo krenuli s konkretnim aktivnostima, sretna sam što smo potpisali ugovorom s projektantom, no to je samo prvi korak, sada slijedi prijava na natječaj kojim će se financirati radovi. Vjerujem kako ćemo spremni dočekati novi natječaj kojim će se provesti toliko iščekivani radovi“, dodala je voditeljica projekta.
„Ovim će se projektom osigurati ušteda energije minimalno od 60%, ali i značajno smanjiti emisija ugljikovog dioksida te povećati kvaliteta i ugodnost boravka u objektu uz pozitivan utjecaj na okoliš. Na isti smo način obnovili u proteklom periodu i tri stambene zgrade u Međimurju“, naglasio je direktor tvrtke izvođača i složio se sa županom kako je upravo EU jedina nada da do 2020. godine realiziramo niz obnova domova, zgrada, ustanova i slično.

#znanje

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content