Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Veleposlanica Izraela u RH posjetila Međimurje: „Vi ste pravi primjer uspjeha“

Datum objave: 11. srpnja 2016.

Ususret dvije godine mandata na čelu Veleposlanstva Države Izrael u Republici Hvratskoj, u službenom posjetu Međimurskoj županiji boravila je veleposlanica Nj.E. Zina Kalay Kleitman. „Dolazak veleposlanice Države Izrael priznanje je cijeloj županiji, gradu, a osobito Židovskoj općini Čakovec koja baštini i njeguje kulturu te ostavštinu Židova na području  Međimurja. Ovo je naša poruka otvorenosti, poruka multikulturalnosti, a organizacija posjeta te koncerta jednog od većih izraelskih pijanista, poruka je da njegujemo i cijenimo povijest te stvaramo veze između dviju država, Hrvatske i Izraela, pa u konačnici i Međimurja“, naglasio je jedan od domaćina posjeta, župan Međimurske županije Matija Posavec te otvorio radni sastanak u Maloj vijećnici, na kojem su uz veleposlanicu i župana prisustvovali predsjednik Skupštine Mladen Novak, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač i predsjednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal.
„Zahvaljujem svima na toploj dobrodošlici, ovo je moj prvi posjet vašem kraju, ali sigurna sam ne i posljednji, s obzirom na iskrenost te otvorenost ove zajednice u svakom pogledu. Posebno me se dojmilo što ste toliko tolerantna sredina, ali i upravo ono što mi ljudi iz Izraela stalno potvrđuju, pravi primjer uspjeha“, dodala je veleposlanica i zahvalila županu te gradonačelniku što blisko surađuju s izraelskim institucijama u razmjeni kulture i znanja, a uz to najavila proširenje na segment gospodarstva. „Grad ima grad prijatelj u Državi Izrael, to je Kiryat Tiv'on, a jednu dobru suradnju njegujemo više godina, pa smo tom prigodom s predstavnicima Grada i umjetnicima posjetili prijateljski grad. Izmijenili smo primjere dobre praksa, pozitivna iskustva, a njegujemo i kulturnu suradnju, pa je tako prošle godine na Porcijunkulovu gostovao puhački orkestar iz Izraela“, rekao je gradonačelnik.
„Čakovečka židovska općina u povijesti je značajno doprinijela razvoju Međimurja. Nažalost, tijekom Drugog svjetskog rata bila je jako uništena. Danas njegujemo i želimo sačuvati židovsku baštinu te upoznati naše sugrađane sa židovskom kulturom te stilom života u Izraelu“, dodao je Pal. Najuspješniji vid suradnje Izraela i Međimurja svakako se očituje u potpisanim sporazumima između tamošnjeg i Učiteljskog fakulteta u Čakovcu, ali i Međimurskog veleučilišta sa sveučilištem Ben – Gurion. „Uvijek smo otvoreni za mogućnost učenja od boljih, bogatijih i  iskusnijih čije primjere možemo  lako primijeniti na našu zajednicu u obrazovnom sektoru, poljoprivredi - osobiti u navodnjavanju, znanstveno - istraživačkoj tehnologiji, ulaganju u poduzetničke inkubatore. Posebice za naše školarce, poljoprivrednike i gospodarstvenike važno je ostvariti ovakvu suradnju te novostečena znanja implementirati u naš sustav“, naglasio je međimurski župan te dogovorio s veleposlanicom da se pismo namjere s konkretnim projektima i planovima suradnje preda potencijalnim ulagačima te putnicima namjernicima zainteresiranima za Međimurje.
Uz obrazovanje, kulturu i međuregionalno povezivanja, naglasak je stavljen na tehnologiju kao najnapredniji sektor Izraela, te stvaranje start up kompanija u suradnji s Tehnološko – inovacijskim centrom Međimurje. Veleposlanica je naglasila kako će se zalagati za suradnje regija koje spajaju države te svoj posjet zaključila u zgradi Scheier na koncertu vrhunskog skladatelja, pijanista i pedagoga Daniela Galaya.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content