Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U godini jubileja Međimurci i Sinjani u europskom kulturnom projektu, župan Posavec potpisnik Klastera Sinjska alka

Datum objave: 28. lipnja 2016.

Nakon što je delegacija Grada Sinja, na čelu s gradonačelnicom  Kristinom Križanac te uz alkare koje je predvodio Frano Ivković, slavodobitnik jubilarne, velike 300. Sinjske alke, krajem travnja boravila na sjeveru zemlje u okviru svečane sjednice Skupštine povodom Dana Međimurske županije, međimurski župan Matija Posavec dobru suradnju odlučio je okruniti uzvratnim posjetom te jednim potpisom. Naime kako je naglasio, ima više razloga zašto je važno povezivati regije diljem zemlje, pa time i cetinski kraj te najsjeverniju hrvatsku županiju, čime će se učvrstiti svaka suradnja, zajedničkim projektima, razmjenom iskustava te stvaranjem novih vrijednosti. Pritom je ujedno potpisao članstvo Međimurske županije u Klasteru Sinjska alka koji preko projekata ima za cilj umrežavanje hrvatskih krajeva, ali i onih van naših granica, uz valorizaciju svih  manifestacija, kojih ne nedostaje.
Suradnjom otvoren novi put – Sinjska i Međimurska tradicijska cesta
„2016. je jubilarna godina za Grad Sinj, ali i za Međimursku županiju. Dok Međimurci slave 450. obljetnicu Sigetske bitke, mi 300. godina krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske, pa je ovo najbolja godina da zajednički krenemo u ovakav vrijedan projekt“, rekla je prilikom potpisivanja gradonačelnica Sinja te naglasila kako su u okviru Klastera dosad realiziranja dva projekta, jedan je vezan uz predstavljanje Istre, dok drugi upravo radi na povezivanju Međimurja i Sinja – Sinjska i Međimurska tradicijska cesta. Projektom se želi postići suradnja i prijenos znanja između grada Sinja, cetinskog kraja i Međimurske županije u području zaštite, revalorizacije kulturne baštine, te prijenosa znanja i tradicijskih vještina na međusobna područja i na mlade sa navedenih područja. Cilj je podignuti svijest o vrijednosti tradicijskog nasljeđa cetinskog kraja, te upoznati način kako su to osmislili Međimurci. U okviru tradicijske ceste, koja obuhvaća Sinj, Hrvace, Otok, Trilj provest će se tradicijske radionice i prezentacije očuvanja baštine Sinja i okolice te Međimurske županije na kojima će biti priličene tradicijske vještine, narodni običaji, kuhinja naših starih i slično. Bez sumnje će u tom projektu odličnu suradnju uspostaviti udruge čuvari naše tradicije, posebice KUD-ovi, a prvi rezultati očekuju se u listopadu, kada će bez sumnje mnogi Međimurci biti dio aktivnosti u Sinju.
Vjerski i sakralni turizam – od Međimurja preko Sinja do Međugorja
Hrvatska je mala zemlja no izuzetno bogata svojom raznolikošću i povijesnom baštinom, što je prvi razlog zašto se krenulo u ovakav projekt, dok je drugi povijesna tradicija. Naime Sinjska alka održava se 301. godinu, upravo u spomen pobjede nad turskim osvajačima, a ove je godine vrijedna obljetnica bitke u koju su upravo iz Međimurja Zrinski krenuli braniti cijelu Europu od Turaka koji su pohodili na Beč“, objasnio je župan Posavec i dodao kako upravo na toj slavnoj povijesti i činjenicama moramo graditi bolju budućnost, a bolja i svjetlija je samo ako županije, gradovi i općine surađuju, imaju dobre, zajedničke projekte i time stvaramo nove standarde kao nasljeđe generacijama koje dolaze.
Uz prisustvo predstavnika osnivača klastera, dana je preporuka da se temeljem ovakve suradnje obogati i vjerski turizam, te da Međimurke i Međimurci, ali ujedno i posjetitelji iz svih krajeva zemlje posjete Sinj, tamošnji samostan, slave Čudotvornu Gospu Sinjsku te uz posjet Muzeju alkara svoje putovanje nastave i do Međugorja. „Na području Grada Sinja želimo dati novu dimenziju našim projektima i događanjima, u suradnji jedinica lokalne samouprave, privatnog sektora i uz znanstvenu komponentu, a pritom želimo učiti od najboljih. Svjesni smo kako je vaša županija uistinu jedna od onih koja ima najbolje rezultate, pa želimo vidjeti dobar primjer, kako vi to radite i primijeniti koliko je moguće isto i na naše područje. Iako naše gospodarstvo ima tendenciju rasta, razvoj turizma generirat će i gospodarski učinak“, naglasila je gradonačelnica, pozvala međimursku delegaciju na proslavu jubileja u čast njihove nebeske zaštitnice 22. rujna te povela župana u obilazak Muzeja alkara.

#odlučnost
#volja

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content