Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Mursko Središće prisjetilo se 1991. kada su hrabre Međimurke i Međimurci zaustavili tenkove JNA

Datum objave: 28. lipnja 2016.

Kako se voli svoj kraj i domovina te kako se srcem brani od neprijatelja, Međimurke i Međimurci tijekom povijesti pokazali su nebrojeno puta, što potvrđuje i 28. lipnja 1991. godine, datum kada su građani u Murskom Središću svojim tijelima zaustavili oklopnu kolonu ondašnje neprijateljske JNA u njenom pohodu na susjednu Sloveniju. Kako bi se prisjetili tog hrabrog i požrtvovnog čina tisuće građanki i građana koji su spriječili veliku možebitnu katastrofu za svoj grad, Mursko Središće i HVDR - ogranak Mursko Središće svake godine obilježavaju taj dan, a ovog je puta uz jubilarnu 25. obljetnicu pripremljen cjelodnevni svečani program. Započeo je u župnoj crkvi sv. Ladislava i Marije Kraljice svetom misom koju je predslavio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, nastavljen mimohodom i polaganjem vijenaca te prigodnim govorima na mjestu događanja kod nekadašnje Veterinarske stanice, dok je točno u podne zaključen biskupovim blagoslovom Spomen obilježja poginulim i stradalim hrvatskim braniteljima te novog vozila DVD-a Mursko Središće. Spomenimo kako je pritom postavljeno sedam obeliska za sedam branitelja koji su dali svoje živote za domovinu. To su Danijel Donko, Darko Jurinić, Zdravko Turk, Dražen Srša, Dragutin Kodba, Josip Turk i Josip Šajnović.
Međimurci su prije 25 godina rekli „Ovuda nećete proći!“
„Nisu računali prije 25 godina na naš otpor i da će emocije koje su buktile u nama izaći van, sa željom nas iz policije i građana da zaustavimo ratnu mašineriju. Rekli smo tad odlučno ne, ovuda nećete proći, to zajedništvo nas je spasilo. Živjeli smo u vrijeme herojstva, a tad i sami postali heroji“, rekao je Zvonko Rihtarec, tadašnji zapovjednik policijske postaje koji je odigrao ključnu ulogu u sprečavanju katastrofe. Miljenko Cmrečak, predsjednik Gradskog vijeća Mursko Središće naglasio pak je kako su svi podsjetnici na taj dan sveti gralovi koji podsjećaju na samopoštovanje, hrabrost i vjeru u svoju domovinu.
„Znali smo prepoznati svoje vrijednost i ideale, veličine dostojne čovjeka“, naglasio je. „Neumoljivost naših ljudi nije im dala da prođu, a i mnogi smo tada u Lendavi radili, imali obitelji i stvarali neke vrijednosti, pa smo u glavama branili i to kao svoje“, dodao je Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća i objasnio kako nam nedostaje poniznosti, sloge i zajedništva, osjećaja uz koje će žrtva koja je omogućila demokraciju, ponos i slobodu Hrvatske, biti uvažena. „Ovo je velik događaj za Međimursku županiju, ali i cijelu zemlju, jer je međimurski narod tada pokazao koliko voli svoju domovinu, u ovom svojevrsnom uvodu u Domovinski rat. Međimurci su i u toj borbi dali veliki doprinos, preko 1500 branitelja bilo je diljem Hrvatske, ovdje je oslobođena prva vojarna u RH, ovdje je oslobođen prvi teritorij od okupatorske armije. Treba odavati počast ovakvim svečanostima, na taj način mlade prisjećati na veliku žrtvu, da zajednički krenemo u pozitivnom smjeru napretka naše zemlje“, u svom je govoru objasnio Zoran Vidović, zamjenik župana Međimurske županije posebno pozdravivši sve prisutne branitelje i njihove obitelji.
Izaslanik ministra branitelja general bojnik Goran Mihalić, koji vuče korijene iz Donjeg Kraljevca, pritom je naglasio kako nikako ne smijemo zaboraviti kako je sjever zemlje, naše Međimurje, prvo koje je stalo u obranu Hrvatske i pokazalo kako se oduprijeti neprijatelju, dok ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat dodao kako moramo biti ponosni na svih ovih 25 godina kada smo ovdje stvarali preduvjete za obranu hrvatske. „Ne samo da ne smijemo zaboraviti, mi ujedno imamo i obavezu nikada ne dozvoliti da pobjeda u Domovinskom ratu bude jedina pobjeda u kojoj pobjednik neće pisati povijest. Stavite sve na list papira, stvorite udžbenike“, rekao je ministar i naglasio kako je svjestan da Vlada u šest mjeseci nije opravdala povjerenje svojih građana i da Hrvatska nije rasla kao što je planirano, no ujedno objasnio kako se zato ide u nove izbore u kojima će se ocijeniti tko je spremniji preuzeti kormilo.
Spomenimo kako su svečanosti u okviru obilježavanja Svetog Ladislava kralja u Župi Mursko Središće, prisustvovali još i pomoćnica ministra branitelja Nevenka Benić, gradonačelnik grada Lenti Laslo Horvat, načelnica općine Narda Julija Nemet, župan općine Beltinci Milan Kerman, župan općine Lendava Anton Balažek, predstavnici udruga branitelja, dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, predstavnici policije i mnogobrojni građani.

#odgovornost #odlučnost

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content