Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Čestitka povodom Dana antifašističke borbe

Datum objave: 21. lipnja 2016.

 
Povodom Dana antifašističke borbe, župan Međimurske županije Matija Posavec, žiteljima Međimurske županije uputio je čestitku u kojoj stoji:
„Poštovane Međimurke i Međimurci!
            Prije 75 godina, u tada ratom okupiranoj Europi, u Hrvatskoj je započeo prvi organizirani ustanak protiv nacizma i fašizma. Tog 22. lipnja 1941., u šumi Brezovica pored Siska, stvoren je jedan od temelja današnje slobodne i suverene Republike Hrvatske, koja počiva na demokratskim vrijednostima slobode, tolerancije i solidarnosti. No, za nas Međimurce to nije samo početak antifašističkog otpora, već i početak konačnog pripajanja Lijepoj našoj, kojoj smo oduvijek dokazivali našu pripadnost, iako su upravo zbog toga mnogi Međimurci mučeni i ubijani od strane mađarskog okupatora. Njihovu žrtvu nikad nećemo zaboraviti, jer su nas svojom beskompromisnom borbom zadužili što danas s ponosom možemo reći da smo jedna od najrazvijenijih hrvatskih županija. Ipak, ostaje pitanje kako bi izgledala današnja Europa da u njoj nije posijano sjeme antifašizma, započeto baš u Hrvatskoj. Pitanje je bi li uopće bilo Hrvatske da je naši branitelji nisu obranili 1991., a kako ove godine obilježavamo 450. obljetnicu Sigetske bitke, pitanje je bi li uopće postojala Europa u današnjem geografskom, vjerskom i društvenom smislu, da je 1566. nije obranio Nikola Šubić Zrinski, koji je pokretom iz Međimurja zaustavio osmanlijski prodor prema Beču. Stoga, umjesto da govorimo o podjelama i preispitujemo vlastito porijeklo, vrijeme je da počnemo govoriti o samopoštovanju temeljnom na slavnoj, ali i turbulentnoj prošlosti u koju su utkane brojne žrtve naših predaka, kako bismo na njoj temeljili bolju budućnost za sve nadolazeće generacije.
                Svim Međimurkama i Međimurcima želim sretan Dan antifašističke borbe!

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content