Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Nedelišću otvoren trodnevni 18. Mesap koji pokazuje da međimursko poduzetništvo stvara prilike

Datum objave: 17. lipnja 2016.

Sajam poduzetništva MESAP, krenuo je s proslavom svoje punoljetnosti uz mnogobrojne izlagače i posjetitelje koji su pohrlili na svečanost otvorenja i prvi dan trodnevnog sajma u Nedelišću. Sredina lipnja vrijeme je za održavanje jednog od najboljih regionalnih sajmova europskog tipa, što je prepoznalo više izlagača nego prijašnjih godina, njih oko 280 iz Slovenije, Mađarske, Austrije, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Srbije te Italije, a dakako ponajviše iz Hrvatske, uz jasnu krilaticu „Mi stvaramo prilike“. Stoga se u tri dana sajmovanja u Nedelišću, predstavljaju svi oni koji žele biti konkurentniji na tržištu, održati poslovne kontakte te privući nove korisnike svojih proizvoda i usluga.
Sajam je niz godina središnji poslovni događaj za poduzetnike i obrtnike te niz manjih specijaliziranih izlagača u široj regiji, a svojim je dugogodišnjim iskustvom stvorio kredibilitet kojim se izlagačima i posjetiteljima nudi najkvalitetnija usluga. Međimurska županija smanjuje nezaposlenost, te bilježi rast prihoda i izvoza, a ključnu ulogu u tome bez sumnje ima i sajam Mesap koji potiče kreativnost i inovativnost. „Veselimo se svakom izlagaču, svakom zakupljenom prostoru i prodanom proizvodu, jer smo svjesni da se iz istog stvara nova vrijednost i promovira Međimurje kao poduzetnička meka“, rekao je direktor MESAP-a Vitomir Kirić, a načelnik općine Nedelišće Darko Dania dodao kako i u Nedelišću intenzivno rade na smanjenju nezaposlenosti, pa se tako razvija poduzetnička zona i na prostoru od 16,5 hektara stvara infrastruktura koja će otvoriti nova radna mjesta.
Mesap cijeni tradiciju i prezentaciju autohtonih proizvoda i ideja
„Kako god su izazovne godine iza nas, čestitam svima koji ste iznova svaki Mesap ovdje s nama, stvarate ovaj sajam sve boljim i boljim, čestitam vam što ste uspjeli prebroditi ovaj period i pokazali kako Međimurke i Međimurci itekako imamo poduzetničkog potencijala kojeg znamo i iskoristiti“, svoj je govor započeo  župan Međimurske županije Matija Posavec te dodao da ponajviše cijeni održavanje tradicije, razmjenu iskustava, sudjelovanje na radionicama, ali i prezentaciju proizvoda zbog kojih smo autohtoni i posebni.
U zadnjih šest mjeseci brinuli smo se da hrvatskom poduzetniku osiguramo iste uvjete u zemlji kakve ima i drugdje. Zato provodimo i radionicu u kojoj je vidljivo kako svaki poduzetnik već danas ima priliku iskoristiti financijske instrumente po cijeni od 0,5 posto, a danas ima bolju cijenu kapitala nego poduzetnici u susjednim zemljama“, naglasio je ministar poduzetništva i obrta RH Darko Horvat te pritom naglasio perspektivu u privatnom sektoru, investicijski potencijal s perspektivom otvaranja novih 8000 radnih mjesta, ali i najavio raspisivanje Poduzetničkog impulsa od preko 300 milijuna kuna gdje će poduzetnici izvore financiranja tražiti u fondovima EU.
Međimurska županija vraća stočarsku izložbu na koju ste pozvani u nedjelju!
Ovogodišnji Mesap posebno je razveselio stočare, kako je Međimurska županija s njima u suradnji odlučila stočarsku izložbu ponovo vratiti na sajam, a na rasporedu je u nedjelju, 19. lipnja od 10:00 do 15:00 sati. Time se apsolutno u Međimurju jača važan gospodarski sektor, a kako je naglašeno, uspješnom suradnjom s krovnim institucijama, uzgajivačima i poljoprivrednicima radi se na provedbi niza projekata kako bi sektor stočarstva podigli na još viši nivo. Osim stočarske izložbe,posjetiteljima će biti zanimljiva i izložba malih životinja koja će se održavati sva tri dana, kao i izložba starih vozila te traktora, uz mnogobrojne radionice.
„Dobra suradnja Županije te obrtnika i poduzetnika je neophodna, može otvoriti prozor u svijet svih koji imaju proizvod a traže nove partnere. Stoga cijenimo ovaj kraj i potičemo sve da dođu, kako ovdje, tako i u druge sredine, da budu dio sajmova i omoguće stvaranje konkurentnosti uz zaustavljanje pada obrta“, naglasio je Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, dok je Tomislav Radoš, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore pohvalio svog domaćina, Međimursku županiju. „Ova je županija jedna od najrazvijenijih, izrazito izvozno orijentirana, a jača razvoj svojih autohtonih proizvoda. Obilježiti je može jedna rečenica, da je to županija bogate povijesti uz budućnost zasnovanu na znanju i inovacijama. To je ono što se cijeni“, objasnio je i dodao da se veseli suradnji s Međimurskom županijom na projektima vezanima uz centar za upravljanje inovacijama te obrazovanje, gdje će se neutralizirati potrebe za radnom snagom.
Ulaganje u poduzetništvo stvorilo 2700 radnih mjesta i za 7 posto veći prosjek plaće!
Po prvi puta Mesap ima i županiju partnera, Koprivničko – križevačku županiju, čiji je zamjenik Ivan Pal bio izrazito ponosan što su susjedi baš njih odabrali za partnera. „Ponosno smo što smo prvi, a kao što znate uvijek smo dio priče Mesapa, ove godine s ukupno 18 izlagača. Vi ste nam uvijek primjer kako malo poduzetništvo može i mora funkcionirati, od kojeg možemo puno naučiti uz jedan suradnički odnos“, pritom je objasnio zamjenik. Dobar primjer Međimurska županija pruža i dalje, što je potvrđeno najnovijim podacima koji uspoređuju 2014. i 2015. godinu, a po kojima je vidljivo da je zabilježena veća biti poduzeća, gospodarstvenici su povećali prihode za oko milijardu kuna, a i smanjena je nezaposlenost.
U samo tri godine otvoreno je 2700 radnih mjesta, a uz to se i povećao prosjek plaće za 7 %. Tako je u 2015. iznosio 4085, a u 2014. godini 3922 kune. To je pozitivni pomak, složit ćete se sa mnom, no ipak ne dovoljan, zato svi u javnom sektoru moramo raditi na još jačem smanjenju nezaposlenosti, stvaranju uvjeta, posebice u obrazovanju i investicijama, jer tek tada dolazi do konkurentnosti radne snage. Tada će se poduzetnici otimati za radnike i biti  primorani dati veće plaće. To je segment na koji smo maksimalno fokusirani, želimo se što prije izjednačiti s hrvatskim prosjekom plaća“, jasan je bio međimurski župan Posavec.
Posebnost ovogodišnjeg sajma uz standardno bogatu ponudu, ove je godine svakako besplatan ulaz, kako bi i na taj način zahvalili svima koji ih prate već niz godina, a koji će bez sumnje mnoge namamiti da u subotu i nedjelju budu dio ove lijepe poduzetne priče u Međimurju.

#znanje #odgovornost

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content